Magyar múmia a bizonyíték, hogy nem a modern világ betegsége a rák

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

Tel-avivi kutatók mutatták ki egy XVIII. századi váci múmiánál a vastagbélrákot.


Egy 18. századi váci múmiát vizsgálva tel-avivi kutatók arra következtettek, hogy nem a modern életvitelnek és étkezésnek köszönhető , hogy olyan sokan hajlamosak genetikailag a vakbélrákra. A vastag- és végbélrák a tüdőrák után a leggyakoribb daganat és a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásnak – írta a Múlt-kor.


A váci múmiákra még 1994-ben egy munkás és a helyi plébános talált rá a váci Fehérek templomának egy addig elzárt kriptájában, koporsókban fekve. A mikroklímája annyira jó volt a teremnek, hogy a 265 halott ruhái, koporsói és melléjük temetett értékeik is nagyon jó állapotban maradtak fent. De nem csak ezek a tárgyak, hanem a múmiák teste is.

A Természettudományi Múzeumba került múmiák csontjaiban tuberkulózisra utaló jeleket is találtak, 12 különböző TBC-törzset tudtak bennük elkülöníteni. Ez nagyban hozzásegíthet ahhoz, hogy olyan gyógymódokat fejlesszenek ki a jövőben, amelyek hatékonyan segíthetnek a tüdőbajos betegeken. Ugyanis a múmiák 89 százalékában találtak a szakemberek TBC fertőzésre utaló bizonyítékokat, ebből 35 százalék halt meg TBC-ben, 65 százalékuk pedig genetikai ellenálló képességgel rendelkezett.


A vastag- és végbélrák a modern idők leggyakoribb egészségügyi veszélyei közé tartoznak. (...) Most ennek hátteréről is sikerült lerántanunk a leplet. A célunk az volt, hogy megtudjuk, az APC-mutáció a korábbi korokban is rejtett-e egészségügyi veszélyeket, milyen gyakori volt és hogy e gén hasonlított-e a maihoz. Más szavakkal: a rák előfordulását az ember idézte elő vagy a természet maga alkotta?

– mondta Rina Rosin-Arbesfeld, a Tel-Aviv-beli Egyetem kutatója. Ők azután kezdtek el érdeklődni a váci múmiák után, hogy kiderült, hogy tuberkulózisuk volt, és kíváncsiak voltak arra, hogy a vastagbélrák genetikai mutációja is megtalálható-e.


Mivel nem csak a csontok maradtak épek – amiket csak ritkán támadnak meg betegségek –, hanem a lágy részek is, ezért a vastagbélrák után is lehetett rajtuk kutatni, de részletes genetikai vizsgálat után az sem kizárt, hogy újabb betegségeket fedeznek fel bennük.

Végül az izraeli kutatók egy múmiánál találtak is végbélrákot, ez pedig a szakértők szerint annak a jele, hogy a genetikai hajlam a rákra a korábbi korokban is ugyanúgy létezett, mint ma – írta a lap. Igaz, mivel csak egy ilyen esetet regisztráltak, ezért még nem lehet belőle szélesebb körű következtetéseket levonni.