Magyar holokausztfilmet mutatnak be a cannes-i filmfesztiválon

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

-

Magyar alkotás is szerepel a 68. cannes-i filmfesztivál programjában: a Saul fia című elsőfilmet a versenyprogramban vetítik.


Ma kihirdették a május 13-án kezdődő, 68. cannes-i filmfesztivál programját, amelybe Nemes Jeles László első egész estés filmje, a Saul fia is bekerült. A filmet a versenyszekcióban mutatják be, amely a hivatalos program legelőkelőbb válogatása (ahol az Arany Pálmát lehet megnyerni). A zsűri elnöke idén Joel és Ethan Coen lesz, így elsősorban az ő véleményüktől függ majd, hogy a Saul fia kap-e valamilyen elismerést.


A Saul fia 1944 őszén, két nap leforgása alatt játszódik, amikor az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban fellázadtak a Sonderkommando tagjai, azok a foglyok, akiknek a gázkamrák és krematóriumok működtetése volt a feladatuk. A film főhőse is e különítmény tagja, egy negyvenes éveiben járó, Saul nevű férfi, aki felismerni véli a fiát egy gyerek holttestében, és innentől megszállottan azt próbálja elérni, hogy megadhassa neki a zsidó szokások szerinti végtisztességet.


Nemes Jeles László a Saul fia forgatásán


Egy filmszakmában dolgozó forrásunk szerint, aki már látta a Saul fiát, a film egészen különlegesen, a főhős szemszögéből ábrázolja az eseményeket, és a külvilág csak háttérként jelenik meg benne. Szerinte az alkotás sokkal egyedibb, mint az elmúlt évek akár magyar, akár külföldi holokausztfilmjei.

Saul szerepét a rendező nem hivatásos színészre bízta, hanem az Amerikában élő költőre, Röhrig Gézára, aki egy haszid közösségben dolgozik. Fontosabb szerepet játszik a filmben Molnár Levente erdélyi magyar színész és Zsótér Sándor, aki Nyiszli Miklóst, Mengele boncolóorvosát alakítja. Mellettük izraeli és lengyel színészek is felbukkannak a filmben, amelynek fő nyelve magyar, de jiddis és német keveréknyelven is beszélnek benne.


Saul fia


A Saul fia nem digitális nyersanyagra, hanem valódi, 35 mm-es filmes forgott, operatőre Erdély Mátyás volt, aki Nemes Jeles kisfilmjeit is fényképezte.

A rendező korábban rövidfilmjeivel ért el jelentős sikereket: a Türelem (2007) a velencei filmfesztivál rövidfilmes versenyében debütált, rengeteg fesztiválon vett részt és számos díjat nyert, és a The Counterpart (2008) is sok fesztiválon megfordult. Legutóbbi munkája a Várkonyi Tímeával közösen jegyzett Az úr elköszön (2010) volt.