Madridba utazik a világ legdrágább festménye

Fotó: MTI/MTVA / GEORGIOS KEFALAS

-

Szeptemberig Madridban látható a világ legdrágább festménye, Paul Gauguin „Nafea Faa Ipoipo?” (Mikor fogsz megházasodni?) című képe, amelyet péntektől tekinthet meg a közönség a Reina Sofía múzeumban.


A műalkotás pontos értékét hivatalosan eddig senki nem erősítette meg, a BBC és a The New York Times értesülései szerint 265 millió euróért (83 milliárd forintért) adta el februárban eddigi tulajdonosa, Rudolf Staechelin bázeli magángyűjtő.


A kép madridi kicsomagolásánál jelen volt Staechelin is, aki továbbra sem fedte fel sem a festmény vételárát, sem az új tulajdonos kilétét. Mindössze annyit jegyzett meg viccelődve, hogy a művet még nagyapja vásárolta 18 ezer svájci frankért, ami „kevesebb, mint amennyit most fizettek érte”. Manuel Borja-Villel múzeumigazgató hozzátette, hogy szerinte a festmény valódi értéke felbecsülhetetlen.Paul Gauguin francia festő 1892-ben Tahitin készítette az alkotást, amelyet életműve egyik legfontosabb darabjaként tartanak számon a szakértők. Eddig a bázeli Szépművészeti Múzeumban állították ki, amelyet most felújítanak, és ez idő alatt több alkotást a madridi múzeumban mutatnak be.

A bázeli gyűjteményből többek között Paul Cézanne, Marc Chagall, André Derain és Vincent van Gogh műveit láthatják a spanyol fővárosban szeptember 14-ig.

A Gauguin-képet ezután egy washingtoni gyűjteményben mutatják be – hogy utána hol lesz látható, arról eddigi tulajdonosa azt mondta, azt már nem tudja.