Lopott istent ad vissza Dél-Korea Japánnak

Fotó: Flickr / Jean-Claude Maillard

-

Dél-Korea visszaadja annak a két buddhista szobornak az egyikét, amelyet 2012-ben loptak el a Japánhoz tartozó Csuzima-szigetről - jelentette be a dél-koreai főügyészség szerdán.


A Tathágata Buddhát ábrázoló álló bronzfigurát a Nagaszaki prefektúrában fekvő Csuzima város egy szentélyéből lopták el dél-koreai tolvajok három éve. Az eset nagy felháborodást keltett, mert a két ország között területi és a második világháborúval kapcsolatos történeti viták is vannak. A japán kormány egy másik, szintén Csuzimáról ellopott szobrot is visszakövetel. Ez a szobor az ülő Avalókitésvara bódhiszattvát ábrázolja.Egy dél-koreai bíróság eddig azzal akadályozta meg a tárgyak visszaszolgáltatását, hogy a kérdéses szobrokat akár japán kalózok is lophatták a Koreai-félsziget területéről évszázadokkal ezelőtt. A Csuzima-sziget a Koreai-szorosban, a két ország között nagyjából félúton fekszik.

A dél-koreai főügyészség szerint a műtárgy leghamarabb csütörtökön adható át a japán hatóságoknak. A szobor visszaadása egyben azt is jelentheti, hogy az ország javítani próbál a Japánhoz fűződő feszült viszonyán.


Szuga Josihide, a japán kormány szóvivője szerdán Tokióban azt kijelentette, országa továbbra is "határozottan sürgeti" a második szobor visszaszolgáltatását. A tárgyak visszaadását eddig akadályozó bírósági végzés viszont azon alapult, hogy a műtárgyat magának követeli egy dél-koreai buddhista szentély is. Az ország főügyészségének közlése szerint jelenleg nem kívánnak döntést hozni a tárgy visszajuttatásának kérdésében.