Lombikoroszlánok születtek Dél-Afrikában

Fotó: AFP / SAM PANTHAKY

-

A tudósok remélik, hogy a technika alkalmazható lesz más veszélyeztetett nagymacskák megmentésére is.


A két kölyök, egy hím és egy nőstény oroszlán született még augusztusban. Mindketten jól vannak és egészségesek – mondta Andre Ganswindt, a Pretoriai Egyetem emlőskutató intézetének munkatársa. Az intézet szakértői 18 hónapnyi kísérletezés után érték el a sikert.

Ganswindt szerint egy egészséges oroszlántól gyűjtöttek spermát, nem volt szükség túl sok próbálkozásra a sikeres megtermékenyítéshez. Az oroszlánok kihaltnak számítanak 26 afrikai országban, a vadon élő egyedek száma az elmúlt két évtizedben 43 százalékkal visszaesett. Nagyjából 20 ezer példány él szabadon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint, amely az afrikai oroszlánt a sebezhető kategóriába sorolja.
"Ha nem teszünk valamit, kihalhatnak" – mondta Ganswindt.

Ahelyett, hogy az oroszlánokat pároztatás céljából áthelyeznék, az új technikával a spermát kell átszállítani a termékeny nőstényekhez, ahogyan azt a fogságban élő elefántpopuláció esetében is teszik Észak-Amerikában és Európában.

Az eredmények részben Isabel Callealta spanyol állatorvos és a Pretoriai Egyetem tudósa kutatásának köszönhetők. Callealta arra képzett ki oroszlánokat, hogy közvetlenül a kerítés mellé feküdjenek, ahol könnyen vérmintákat vehetnek tőlük a hormonszintjük meghatározásához.

„Az, hogy az első mesterséges megtermékenyítéssel fogant oroszlánkölykök természetes hazájukban, nem pedig egy tengerentúli állatkertben születtek, fontos mérföldkő Dél-Afrika számára" – mondta Imke Lueders kutató.

Egy 18 nemzetközi és afrikai állatvédelmi szervezetből álló csoport levelében azt írta: nem támogatják a kutatást, mert a fogságban élő oroszlánok tenyésztésének ipara Dél-Afrikában kizsákmányoló és profitorientált. Ám azt elismerik, hogy a mesterséges megtermékenyítés segíthet más veszélyeztetett vadmacskák, például a gepárdok védelmében.