Lavinát okozott a tűzhányó kitörése

Fotó: Kiwa Dokokano

-

Kitört a Kuszacu-Sirane vulkán Japánban. A tűzhányó izzó kődarabokat lövellt ki a közeli síparadicsomra. Legalább 15 sérültről és egy eltűntről tudni.


A tűzhányó Japán középső részén fekszik, közvetlenül a síterepéről és termálfürdőiről híres Kuszacu üdülőhelynél. A 2160 méter magas vulkán reggel tört ki, izzó kődarabokat szórva a környékre. A vulkánkitörés indította útjára a síterep hegyoldalából lezúduló lavinát, amelyben egy síelő eltűnt. Három társának sikerült megmenekülnie.

Az üdülőterepen legalább 15-en megsérültek. Egyes hírek szerint egy vulkanikus kődarab eltalálta a sílift egyik kabinját, egy másik pedig a síközpont egyik pavilonjában csapódott, ahol pihenni szoktak a síelők. Több környékbeli épület áram nélkül maradt.

A meteorológiai szolgálat hármas fokozatúnak minősítette a vulkánkitörés okozta veszélyt az ötlépcsős skálán. Ez azt jelenti, hogy nem szabad a tűzhányó közelében tartózkodni, mert két kilométeres körzetében fennáll a hamu és a kőzet kilökődésének a veszélye.

Japánban 110 aktív vulkán van, és közülük 47-et tartanak folyamatos megfigyelés alatt. 2014 szeptemberében 63 ember halt meg az Ontake vulkán kitörésekor. Ez volt az elmúlt 90 év legsúlyosabb vulkánkitörése a szigetországban.