Közösségi dokumentumfilm készül a szilveszterezésről

HÁTTÉR

A szilveszterezők által beküldött videókból vág össze filmet egy magyar rendező és csapata. Tíz embert profi stábbal is követnek majd.


Bárki a szereplője és alkotója lehet az első magyar közösségi dokumentumfilmnek, a BÚÉK-nak, aki mobillal vagy bármilyen kamerával felveszi a szilveszterét, és a videót beküldi a készítőknek. A projekthez csatlakozni a buekfilm.hu weboldalon lehet, december 31-től.

Bármilyen felvétel jöhet

Az ötlet Halász Júlia filmrendező-producertől és Kálmán Mátyás filmrendezőtől, producertől és VJ-től származik, aki nemcsak a közösségi filmanyagot dolgozza fel, hanem profi stábbal is forgat majd. A filmesek tíz embert követnek majd egész nap, ezeket a felvételeket egészítik ki a közösségi videókkal. Arra vonatkozóan, hogy milyen témájú vagy hosszúságú videót lehet beküldeni, nincs megkötés: a BÚÉK csapata csak azt a feltételt szabta, hogy a filmnek szilveszter napján kell készülnie.   A készítők persze örülnének neki, ha a felvételek minél több érdekes részletet mutatnának meg a szilveszterezésből. „Őszinte, személyes anyagokat várunk, amelyek közelről mutatják be a szilveszteredet. Mutasd be, hogy mivel töltöd az év utolsó napját és hogyan kezded az elsőt! Milyen gondolatok, érzések vannak benned? Mutasd meg, kikkel és hogyan töltöd a szilvesztert! Mi történik ilyenkor a városban, vagy faluban ahol élsz?” - áll a projekt holnapján olvasható kiírásban. A bulizás vagy az aznapi előkészületek mellett a készítők témaötleteket is adnak a filmezéshez. Meg lehet örökíteni az év utolsó vagy az újév első bármilyen eseményét, magát az éjfélt, készíteni lehet évértékelést, de szólhat a felvétel a jól ismert újévi fogadalmakról is, vagy összefoglalhat hosszabb időszakot timelapse technikával, vagyis egy, akár az egész napon átívelő, filmként lejátszott fotósorozattal.

Miért pont a szilveszter?

A szilveszteri bulizást ma már szinte mindenki megörökíti valamilyen formában, ez visszatérő témája a YouTube-ra felkerülő klipeknek. De nem csak ezért választotta a csapat a film témájaként: „Az év utolsó napja felfokozott, mindenkit megmozgató esemény, ami különösen jól láthatóvá teszi a különböző társadalmi csoportok, korosztályok, szubkultúrák sajátosságait. Ez az a pillanat, amikor a régi hiedelmek és hagyományok összeolvadnak a fogyasztói társadalom modern kori rituáléival. Ez az a pillanat, ami mindenki számára kézzel foghatóvá teszi az idő múlását. Összegezzük és értékeljük az elmúlt év eseményeit, a változásban bízva várjuk az újévet.” A beküldött alkotásokat – várhatóan több száz, vagy akár több ezer órás anyagot – egy legalább 40 fős csapat nézi végig és dolgozza majd fel. A filmből készül egy egész estés változat, de terveznek belőle egy sorozatot is, a felvételeket pedig egy webes felületen is meg lehet majd nézni, ahol, mivel itt nincs időkorlát, akár az összes beválogatott nyersanyag látható lesz. Mivel a projektnek a feldolgozás és a vágás a leginkább időigényes része, az utómunka valószínűleg hónapokig tart majd. A BÚÉK film közönségbemutatója a tervek szerint körülbelül egy év múlva, 2014 decemberében lesz, de előtte Kálmánék filmfesztiválokra is szeretnék elvinni.

Nyerhetnek a beküldők

A filmhez saját felvételeket beküldők között a készítők 3D kamerát és tabletet sorsolnak ki – nézd meg a részleteket a buekfilm.hu webcímen! A BÚÉK film fő támogatója a VS.hu.