Kisebb mint tizenkilenc: startupverseny tiniknek

Fotó: MTI/Nagy Lajos / MTI/Nagy Lajos

-

Egy kamrából, éppen hogy csak „duruzsoló” számítógéppel indultak, ami volt hogy órákig nem is frissített. 2005-ben a <19 Szabadfogású Számítógép versenyen mutatkozott be először az idokep.hu csapat két tizenhat éves gimnazista taggal. A program az internetről letöltötte és számítógépükön megjelenítette az ország pillanatnyi időjárását. Mindezt a profikkal versenyre kelve késleltetés nélkül.


Magyarországon nem csak tinédzserek, de számos ma már nagy cég indult garázsból. Az utóbbiak azonban sokkal idősebben és másfajta háttérrel érték el sikereiket, mint ami a mai tizenéves generációnak itthon megadatott. A startup világ vagy a Bridge Budapest ösztöndíjai inkább a 19 év feletti generációra koncentrálnak. A tizenévesek kreativitását fejlesztő, a bemutatkozásra alkalmat adó verseny egy van, a <19 Szabadfogású Számítógép Verseny. Bármit be lehet küldeni, ami számítógéppel, számítógépre, számítógépből készül. (Vagy ugyanez mobillal, okostelefonnal.) A fiatal alig tinédzserek weblapjai, a serdülők első hardveres próbálkozásai között nem csak olyanok vannak, amelyek a kreativitásuk miatt érdekesek. A legnépszerűbb magyar meteorológiai oldal, az Időkép a 2005-ös versenyre leadott munkából nőtte ki magát. Szente-Varga Bálinttal beszélgettünk.


Mennyire volt könnyen értelmezhető a szabadfogású számítógép jelző számotokra? Ti hogyan fordítottátok át?

Nekünk azt jelentette, hogy a verseny a technológiában rejlő, még kiaknázatlan eszközhasználatból születő műveket keresi, ilyen alkotás elkészítésére inspirál. Rendkívül fontos ebben a korosztályos célzás, hiszen fiatalkorban kevesebb kötöttség „fékezi" az alkotót, és a kevesebb kész megoldás ismerete viszont új irányokra ösztönözheti a résztvevőket.

A verseny milyen lehetőséget jelentett nektek az induláskor?

Az Időkép 2005 végén még csupán másfél éve létezett és nem volt több egy szabadidős projektnél. A gimnazista évek alatt ez önmagában is remek időtöltésnek tűnt, de a C3 <19 Szabadfogású számítógép versenye volt az első határozott visszajelzés, hogy ezzel komolyabban is érdemes foglalkozni. A hobbiprojektből elsőként ez a megerősítés indította el a szervezett működéssé válás útján az oldalt. Az ösztöndíjjal párhuzamosan lehetőséget kaptunk egy komoly szerver használatba vételére is. Akkortól a nagyobb viharokat is túlélte az oldal túlterhelődés nélkül. Ez volt az első előjele annak, hogy kiforrott üzleti modellre lesz szükségünk a szükséges infrasturktúra finanszírozásához.Miben változott az életetek és a lehetőségeitek a díj után?


A verseny eredményének üzenete egyértelműen az volt, hogy a továbbiakban nem szabad félvállról venni, ami az Időképpel történik. 2004 elején, az első hetekben, amikor napi 30-40 látogatót szolgált ki a számítógép, még senki sem foglalkozott azzal, ha egy programhiba miatt órákig nem frissült az oldal. Kicsit később, 2006 nyarán, egy viharos napon már 70 ezren keresték fel az oldalt – legalábbis ennyien kattintgatták kitartóan a frissítés gombot, amíg nagy nehezen be nem jött a lap. Az interneten pedig ökölszabály, hogy ami 7 másodperc alatt nem jelenik meg, arra többet nem várnak az emberek. A látogatottsági számok és a tartalom eléréséért folytatott kitartó küzdelem azt mutatta, hogy ha rendesen felépítjük az Időképet, akkor óriási lehetőség van előttünk. Többek közt emiatt jelentkeztem informatikusnak jelentkeztem a BME-re, amit azóta mesterfokon el is végeztem.


Szente-Varga Bálint

„Egészen más volt úgy tanulni, hogy amit nap közben elmondtak, azt már este hasznosítani tudtam.”

Így nézett ki az Időkép 2005-ben


Megmaradt a szabadfogású megközelítés az egyetemen?


Az egyetemi tanulmányokban elsősorban a tudományos alapokon nyugvó felhasználáson van a hangsúly, ebben is erősen a mérnöki munkában is gyakran felmerülő problémák matematikai alapokon történő megoldására fókuszálva. Hogy az egyetem összességében korlátozza-e a szabad alkotást, vagy csak újabb sokéves tapasztalattal bővíti az ismereteket, ezt sajnos nem tudom megmondani, ehhez mindkét utat egyszerre kellett volna megpróbálnom, ami ugye elméletileg is lehetetlen - kivéve persze Schrödinger macskájának.

A 2013-as versenyen már zsűritag voltál. Miben változott a mezőny?

A beérkező művekben régóta nagy arányban képviseltetik magukat az online alkotások, jellemzően adott témakört bemutató, illetve kiszolgáló honlapok. Nagy örömömre a 2013-as versenyen számos app is szerepelt. Rengeteg a lehetőség, korábban még soha el nem készített művet is lehet csinálni. Egyre kevesebb a kézzel fogható, hardveres alkotás, pedig itt is bőven találkozunk még új ötletekkel. Az egyik kedvenc pályaművem volt Hegyesi Donát pókerező robotja, melynek készítője nemrég Amerikában a Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny (Intel ISEF) második helyezettje lett mérnöki kategóriában.Látszanak trendek a mostani generáció problémafelvetéseiben?


Az elmúlt évek azt mutatták, hogy a rendelkezésre állok eszközök egyre magasabb szintű technológiai alapokon nyugszanak. Ez egyrészt az informatikai ipar fejlődésének következménye, másrészt viszont felveti a művészi önkifejezés beszűkülésének problémáját. Néhány kattintással professzionálisnak látszó animációk készíthetők, komoly fejtörést okozva a zsűrinek annak mérlegelésében, hogy a pályamű mekkora része önálló munka és mekkora része a felhasznált szoftver fejlesztőinek érdeme. A mélyebb problémákat boncolgató művek – nem véletlenül – sokszor az alapokig visszanyúló eszközhasználattal dolgoznak. Általánosságban is elmodhatjuk, hogy a legjobb pályaművek jórészt nem magasszintű technológiák összedrótozásából, hanem egyszerű eszközök újszerű felhasználásával készülnek.

Ti is megújultatok a közelmúltban. Az új dizájnon túl mit nyújt az Időkép app?

Eddig észlelőink többnyire egy-két fix helyről küldték be az információkat. Mobillal viszont az ország bármely pontjáról, bármikor lehet észlelést küldeni. Jelentősen változik a tartalomfogyasztás is: a hangsúly a lekérés-alapú információszerzés helyett egyre inkább a központ felől érkező értesítés felé halad. Az olvasók nem akarják folyamatosan a térképet böngészni, elvárják, hogy szóljunk nekik, ha vihar jön.

Mit gondolsz a mai startup világ lehetőségeiről?

Borúlátóbb lennék, ha most kéne megvetni a lábunkat. Tíz év alatt is kimutatható mértékben csökkent az egységi tartalom elfogyasztására szánt idő és figyelem. Egy sokszorosára duzzadt információtengerben kéne a hangukat hallatni, ez ma jóval nagyobb kihívás mint 2004-ben volt. Egy biztos felhasználói bázis felépítése sok év kitartó munkáját igényli, melyet nem támogat a „háromnapos hírnév" korszaka. Ki emlékszik már a tavalyi nyár menő applikációira?


A cikk szerzője Magyary Zoltán ösztöndíjas (TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program) újságíró.