Kirabolt gepida temetőt tártak fel Berettyóújfalunál

Fotó: Déri Múzeum / Salisbury Régészeti Kft.

-

Ahhoz képest, hogy komoly királyságuk volt Erdély és a Tiszántúl területén, nem tudunk sokat a gepidákról. Minden fibulának örülni kell.


Kétszáz sírból álló gepida temetőt találtak Berettyóújfalu mellett egy útépítést megelőző feltárás során. A gepidákról, ahhoz képest, hogy fél Magyarországnyi királyságuk volt a Duna és a Tisza között a hatodik században, nem sokat tudunk. Bizánci történetírók megemlékeztek róluk – sőt remek, a Trónok harcába illő sztori is van utolsó királyukról, ezt a cikk végén találhatja –, de alapvetően a régészeti leletekre támaszkodhatnak a történészek.

A kétszáz sírból állót temető, amelyet a Salisbury Régészeti Kft. szakemberei tártak fel a debreceni Déri Múzeum megbízásából, a legkomolyabb felfedezés az elmúlt évekből. A sírok többségét ugyan korábban kirabolták, de a régészek így is találtak kardokat, lándzsákat, övcsatokat és fibulákat. Kiemelkedőnek számít a lenti galéria nyitóképén is látható díszes, aranyozott pajzsdudor, amely egy magas rangú harcoshoz tartozhatott.A gepidák egy olyan északgermán törzs volt, amely közeli rokonságban állt a gótokkal. Először akkor említi őket a történetírás, amikor 260 táján a gótokkal szövetkezve megszállták Dacia provinciát. A negyedik században már Attila hun államának részévé váltak, de nem ment minden rendben, mert 454-ben a többi germán törzzsel egyesülve a Nedao folyó vagy patak mellett legyőzték a hunokat. A Nedao név önmagában is érdekes, nem tudni, hogy a Hernádot, a Száva egyik mellékágát vagy a Dunát rejti-e a név.


Ugye, hogy nagy királyság ahhoz képest, hogy alig tudunk valamit róluk?


A gepidákat előbb a szomszédos longobárdok győzték le 552-ben. Cunimund, az utolsó gepida király koponyájából Alboin longobárd uralkodó csináltatott jelzésszerűen kupát. Később a gepida területeket elözönlötték az avarok, akiket viszont a szlávok olvasztottak magukba.

A gepida királyság a hatodik században volt a legnagyobb, ekkor a Duna–Tisza közét és a tágan értelmezett Tiszántúlt foglalta magába.


Költői igazságszolgáltatás

Hogy a gepidák története teljesen olyan legyen, mint a Trónok harcának egy része, Rosamund – a kupává változtatott Cunimund lánya –, akit feleségül kényszerítettek az apját megölő longobárd királyhoz, 572-ben (vagy 573-ban) sikeresen megölette férjét. A gyilkosságban benne voltak még a bizánciak és a király mostohatestvére, Helmichis is. Az államcsíny elbukott, a nemesek más királyt választottak, de ő sem bírta sokáig a trónon. Összességében a végén mindenki rosszul járt.