Kiakasztotta Ókovácsot az újvidéki Bánk bán

Fotó: MTI / Kallos Bea

-

A Pécsi Országos Színházi Találkozón bemutatott, aktualizált előadás végén bevonták egy játékba a nézőket. Nem tetszett mindenkinek. Mennyire része mindez a Bánk bánnak? – tette fel a kérdést egy kulturális intézmény igazgatója.


Tizenötödször rendezik meg Pécsett a POSZT-ot, június 4. és 13. között versenyeznek egymással az évadban bemutatott színházi darabok. Az idei fesztivált több konfliktus kísérte, először nem fogadták el zsűritagnak a Színházi Kritikusok Céhének jelöltjét, majd többen bojkott alá vették a rendezvényt, többek között színtársulatok, az Örkény Színház, a Szputnyik és a Stereo Akt. Itt, itt és itt olvashatók a részletek.

Csütörtök este a Újvidéki Színház előadása, a Bánk bán további feszültséget szült. Katona József aktualizált, Urbán András által rendezett előadásában ugyanis volt, hogy megszakították az előadást, hogy a haza mibenlétéről értekezzenek, illetve improvizáltak is, majd a darab végén a közönséget szólították meg: interaktív játékot kezdtek, amelynek során az egyik színész különféle intézkedéseket kezdett el sorolni, és arra kérte a jelenlévőket, hogy mindenki akkor hagyja el a nézőteret, ha éppen olyat hall, ami miatt a hazáját is elhagyná – írja a Népszava.

Ókovács Szilveszter, az Opera igazgatója, valamint a POSZT zsűrijének tagja visszakérdezett, hogy ez mennyire része a Bánk bánnak, majd tiltakozásul kiment (a játék logikája szerint: elhagyta a hazáját). A Népszava szerint a közönség benne volt a játékban, még a zsűri több tagja is (Blaskó Balázs arra hivatkozva várta meg a játék végét, hogy „szereti a hazáját”), de volt olyan, pl. Szigethy Gábor színháztörténész, aki beszólt közben: ő dilettánsnak nevezte a darabot. A darab végül elég nagy tapsot kapott.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója a Népszavának elmondta, hogy korábban is kísérték beszólások a darabot, de ekkora feszültséget nem keltett, mint Pécsett. Szerinte „az előadás kisebbségi optikából próbál a haza fogalmáról, önreflektív módon beszélni, és ehhez Katona József darabja csupán apropó”.


Ókovács Szilveszter