Ki nyeri az Oscart vasárnap éjjel?

Forrás: / Venice Film Festival

-

A Birdman vagy a Sráckor kapja a legjobb film díját? Ki lesz a műsorvezető? Milyen sztárok lépnek fel a gálán? És akkor most Michael Keaton, Eddie Redmayne vagy esetleg Bradley Cooper a legjobb színész? Mindent összeszedtünk, amit a vasárnap éjszakai, 87. Oscar-gáláról tudni érdemes.


Pontosan mikor is lesz?

Magyar idő szerint hétfőn éjjel 1 órától közvetítik a vörös szőnyeges bevonulást, a díjkiosztó ünnepség 2 körül kezdődik. Magyar tévécsatornán nem közvetítik a gálát, akik olyan mázlisták, hogy van Pro7-jük, ott nézhetik eredeti nyelven, itt a VS.hu-n pedig folyamatosan tudósítunk majd az eseményről. Az elviselhetetlenül hosszúnak tűnő műsornak valójában minden évben más a hossza. Eddig 2002 volt a legemberpróbálóbb, amikor csaknem 4 és fél órán át húzták, de rendszerint sikerül 3 és fél óra alatt lezavarni.


Kiigazítják az aranyfestéket a vörös szőnyegre kerülő Oscar-szobrokon


Ki a műsorvezető idén?

Neil Patrick Harris lesz a házigazda, akit legtöbben az Így jártam anyátokkal című sorozat nőcsábász Barney-jaként ismernek, de gyakorlott musicalszínész is, így szinte biztosra vehetjük, hogy legalább egyszer táncra perdül és dalra fakad majd a show alatt. Tony- és Emmy-díj-átadót már többször vezetett, úgyhogy rutinos a házigazdaságban is. A tavalyi gálát vezető Ellen DeGeneresnek azt mondta, a legnagyobb félelme, hogy nem tudja majd überelni DeGeneres Twittert összeomlasztó selfie-jét.Melyik film győz majd?

Hiába tűnt úgy sokáig, hogy a Sráckor (kritikánk) az Oscar éllovasa, hiába nyert Golden Globe- és BAFTA-díjat, szinte biztos, hogy végül a Birdman (kritikánk) viszi el a legjobb filmért járó szobrot. Ezt onnan tudjuk, hogy Inárritu filmje kapta az amerikai rendezők, producerek és színészek kamarájának díját is, és ezek jelzik előre legpontosabban az Oscart, mert a kamarai tagok és az Oscarról döntő Amerikai Filmakadémia tagjai közt jelentős az átfedés. Harmadik esélyesként a hajrában még felzárkózott Clint Eastwoodnak a mozikban elképesztően jól teljesítő Amerikai mesterlövésze (kritikánk) is, de nem valószínű, hogy le tudná nyomni a két fő esélyest.


Michael Keaton a Birdmanben


Na, és a színészek közül ki kap díjat?

Három kategóriában gyakorlatilag lefutott a verseny minden eddigi díj és előrejelzés alapján. Ezek közül is a legeslegegyértelműbb, hogy az idén ötödször jelölt Julianne Moore most végre megkapja az aranyszobrot a legjobb női alakítás kategóriájában a Still Alice-ért, amelyben egy alzheimeres nyelvész leépülését mutatja be szívszorítóan. Sajnos egyelőre nincs hír arról, hogy ezt a remek, megrázó drámát nálunk is bemutatnák, de aki nagyon akar, hozzá tud férni így is.


Julianne Moore a Still Alice című filmben


Nagyobb összegben mernénk fogadni arra is, hogy Patricia Arquette lesz a legjobb női mellékszereplő a Sráckorban alakított anyukaszerepéért – egy Oscar-szavazó szerint viszont valójában azért jár neki a díj, mert volt annyira bátor, hogy a 12 éves forgatás alatt nem műttette meg az arcát.

A legjobb férfi mellékszereplő szinte biztosan J. K. Simmons lesz, aki a Whiplash (kritikánk) szadista zenetanárát formálta meg iszonyatosan szórakoztatóan, ráadásul tévés és karakterszínészként több évtizede robotol Hollywoodban, amit a kollégák nagyon is figyelembe szoktak venni a szavazásnál.


A legjobb férfi alakítással mi a helyzet?

Az egyetlen igazi izgalmat ez a kategória tartogatja. Amikor a jelöléseket bejelentették, még le mertük volna fogadni, hogy Michael Keaton viszi a szobrot a Birdmanért: nemcsak látványos alakítás, de ezzel az Akadémia egy kedvelt veteránt ismerhetne el, akinek ez a film a nagy visszatérése sok-sok év után. Szeretik az ilyet. De szeretik azt is, ha valaki egy halálosnak mondott betegségét túlélő, zseniális mozgáskorlátozottat játszik egy megható életrajzi filmben – és A mindenség elméletében (kritikánk) Stephen Hawkingot megformáló Eddie Redmayne (portrénk a színészről) nemcsak a Golden Globe-ot és a BAFTÁ-t, de a színészek kamarájának legjobb férfi alakítás díját is elvitte, így most már ő számít a legnagyobb esélyesnek.


A mindenség elmélete (The Theory of Everything) - Eddie Redmayne (UIP)

Eddie Redmayne A mindenség elméletében


De ebben a kategóriában nem lehetetlen az sem, hogy a nevető harmadik fut be: akár Bradley Cooper is nyerhet az Amerikai mesterlövésszel. A film megosztó, de gyanítjuk, a tradicionális ízlésű akadémiai tagoknak inkább bejön, és Coopert egyszerűen imádják, amit az bizonyít, hogy a 39 éves színészt zsinórban harmadszor jelölték idén (tavaly az Amerikai botránnyal, tavaly előtt a Napos oldallal került a jelöltek közé). Szóval legalább emiatt izgulhatunk egy kicsit.


Az éjszaka mélypontja

Volt olyan év, amikor óriási megkönnyebbülésünkre mellőzték a legjobb betétdal – szinte mindig iszonyú nyálas – öt jelöltjének élő előadását a gálán, de úgy fest, ez a szép korszak már nem tér vissza, bizony idén is végig kell hallgatnunk mind az öt számot. Ezekhez képest felüdülést nyújthat majd, hogy Lady Gaga (a lenti képen a gála producereivel pózol), Jennifer Hudson és Anna Kendrick is készül valami meglepetéssel. Nem tudni, ez mit takar, de vannak, akik arra tippelnek, hogy Hudson a tavalyi év halottaira emlékező montázs alatt fog énekelni. Mellettük Jack Black is bedobja majd magát, az ő számáról is csak annyit árultak el, hogy „nagyon különleges” lesz.A legjobb köszönőbeszéd

Michael Keatonnak már csak azért is drukkolunk, mert szeretnénk, ha lenyomna valami hasonlót, mint a Golden Globe-gálán, ahol emlékezetesen érzelmes köszönőbeszédet mondott, J. K. Simmonsban pedig nagyon bízunk, hogy ismét kedvesen ironikus lesz, és megint olyanokat mond, hogy „köszönöm Miles Tellernek, az ifjú titánnak, aki tehetségével mindennap inspirált, hogy felpofozzam, és leüvöltsem a fejét”.Idén mindenkihez hozzávágnak egy szobrot

Minden jel arra utal, hogy az idei nem olyan év lesz, amikor egy film söpri be a nagyobb díjak többségét, de még csak olyan sem, amikor két film osztozik a főbb kategóriákon. Vannak, akik kifejezetten arra tippelnek, hogy ezúttal a legjobb film 8 jelöltjének mindegyike kap legalább egy szobrot. Ezek a következők lehetnek:

  • Birdman – legjobb film, legjobb operatőri munka
  • Sráckor – legjobb rendezés, legjobb női mellékszereplő (Patricia Arquette), legjobb vágás
  • A mindenség elmélete – legjobb férfi főszereplő (Eddie Redmayne), legjobb filmzene
  • A Grand Budapest Hotel – legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb látványterv, legjobb kosztüm, legjobb frizura/smink
  • Kódjátszma – legjobb adaptált forgatókönyv
  • Amerikai mesterlövész – legjobb hangvágás
  • Whiplash – legjobb férfi mellékszereplő (J. K. Simmons), legjobb hangkeverés
  • Selma – legjobb betétdal


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!