Ki csinálja meg a következő Saul fiát?

Forrás: Laokoon Film

-

Csőstül érkeznek idén a magyar filmek, de vajon lesz olyan erős darab köztük, amitől 2016-ot a magyar film újabb sikeres évének könyvelhetjük majd el? Mi ettől a tíz alkotástól várjuk a legtöbbet.


Igor és Ivan Buharov: Az itt élő lelkek nagy része

A Buharov testvérek néven kísérleti filmeket csináló Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor új alkotása Gróf Batthyány Ervint támasztja fel, aki az anarchizmus tanainak hirdetője volt, és a huszadik század elején bögötei birtokán néhány évig egy kísérleti iskolát működtetett. Buharovék filmjében száz év múltán visszatér, és azt tapasztalja, hogy az uralomnélküliség még mindig nem valósult meg, ezért ismét reformiskolát alapít, ami a hatalmon levőknek ismét nem tetszik. Hogy mindez mennyire lesz követhető az előzetes tanúsága szerint meglehetősen asszociatív módon felépülő filmben, azt nem tudjuk, de az eredmény szórakoztatónak tűnik. Játszik benne többek között Szabó Domokos, Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya, Fátyol Hermina és Paizs Miklós is.

Mikor mutatják be? Március 17-én.Madarász Isti: Hurok

Időutazós, hétköznapi sci-fi és szerelmesfilm találkozása lesz a Hurok, ami Madarász Isti első mozifilmje több tévé- és kisfilm (Előbb-utóbb, A legyőzhetetlenek, A fekete múmia átka) után. Száraz Dénes egy illegális ügyletekből élő pasit alakít, akinek a hibájából meghal a szerelme (Martinovics Dorina), azonban a srác valamiféle időhurokba kerülve újabb és újabb lehetőségeket kap arra, hogy kijavítsa, amit elrontott. A forgatáson erős húzású, pörgős, akciódús filmet ígért nekünk a rendező, aki arra is megesküszik, hogy a film „matekja” kikezdhetetlen, ugyanakkor egy időutazós filmnél fontosabb szempontnak tartja azt, hogy egy kicsit zsibbasztó legyen.

Mikor mutatják be? Április 14-én.Till Attila: Tiszta szívvel

A 2008-as Pánik című vígjáték és a 2011-es, Cannes-ban bemutatott Csicska című rövidfilm után végre megkapjuk Tilla második egész estés rendezését, egy sírós-nevetős gengszterfilmet. Zolika (Fenyvesi Zoltán) és Barbapapa (Fekete Ádám), a két mozgássérült jó barát áll a sztori középpontjában, akik megismerkednek Rupaszovval, az egykori tűzoltóval (Thuróczy Szabolcs), aki egy baleset miatt kerekes székbe kényszerült, és bérgyilkosként tevékenykedik. A fiúk békés képregénykészítéssel telő mindennapjai innentől lényegesen izgalmasabbá és veszélyesebbé válnak. A forgatáson ránk a legnagyobb hatást a film főgonosza tette, akit Tilla csak „Hitler-Ady Endreként” jellemzett, ő egy kutyáival gyilkoló, fenyegető figura, akit Dr. Dusán Vitanovics agysebész alakít.

Mikor mutatják be? Április 28-án.


Dr. Dusán Vitanovics a Tiszta szívvel című filmben


Gigor Attila: Kút

Gyakorlatilag a 2008-as A nyomozó óta tűkön ülve várjuk Gigor Attila második nagyjátékfilmjét (közben persze csinált csomó minden mást, például a Terápia című sorozaton dolgozott és színházban rendezett), de úgy tűnik, már nem kell soká türelemmel lennünk. A Kút tavaly nyáron leforgott, és drukkolunk, hogy az őszi hazai premier előtt bekerüljön valamelyik tavaszi-nyári filmfesztivál programjába. Egy hétvége alatt játszódik egy lerobbant benzinkúton valahol az osztrák határ közelében, ahonnan egy prostituáltakat futtató fickó a magyar lányokat indítja útnak Svájc felé. A forgatáson a rendező azt mondta, a film alapvetően szerelmi történet, de fontos szerepet játszik benne egy apa-fiú találkozás is, és reményei szerint a vicces és brutális elemek úgy keverednek majd benne, hogy komolyabb, nemi szerepekkel kapcsolatos kérdéseket is felvet. A férfi főszereplő Jankovics Péter, Trokán Nóra, Kurta Niké és Pokorny Lia kurvákat alakítanak, László Zsolt pedig a futtatójuk.

Mikor mutatják be? Szeptemberben vagy októberben.


Irma Milovic, Pokorny Lia és Trokán Nóra a Kút című filmben


Török Ferenc: 1945

Az 1945 Szántó T. Gábor Hazatérés című novellája alapján készült, és egy sajátos pillanatot akar megragadni Magyarország életéből: azt, amikor az ország már felszabadult a németek alól, és még nem állt orosz megszállás alatt. A fekete-fehér film 1945 augusztusának egy napján játszódik egy Tokaj-hegyaljai faluban, ahova két ortodox zsidó holokauszttúlélő érkezik vissza, miközben a település a jegyző fiának esküvőjére készül. Hazatérésük nyomán a falu lakói kénytelenek szembesülni saját, egy évvel korábbi tetteikkel vagy tétlenségükkel – ugyanakkor az alkotók hangsúlyozták, hogy a film célja nem az ítélkezés, és nemcsak a zsidóságról, hanem az egész magyar társadalom állapotáról és a félelem hatásairól szeretnének beszélni a segítségével.

Mikor mutatják be? Ősszel.


Török Ferenc 1945

1945


Edelényi János: Jutalomjáték

Ez a film csak mérsékelten magyar, de azért szerintünk idefér, mert ugyan Angliában forgott, javarészt brit színészekkel, de nemcsak a rendezője, hanem operatőre (Máthé Tibor) és több producere is magyar, valamint anyai ágon még a női főszereplő, Coco König is, nem beszélve a figuráról, akit játszik. Egy Dorottya nevű feltörekvő színésznőt alakít, aki elvállalja egy híres brit színpadi színész (Brian Cox) otthoni ápolását. Eleinte sok köztük a konfliktus, de aztán kiderül, hogy még jót is tehetnek egymásnak, viszont kibontakozó barátságuk útjába állhat a színész lánya (Emilia Fox) és partnere – utóbbit Anna Chancellor alakítja, aki nekünk már örökké a Négy esküvő és egy temetés Duckface-e marad.

Mikor mutatják be? Novemberben.


Jutalomjáték

Coco König és Brian Cox a Jutalomjáték című filmben


Pacskovszky József: A tökéletes gyilkos

A rendező (Esti Kornél csodálatos utazása, A vágyakozás napjai) új filmje krimi, amiben azonban erős magánéleti-lélektani szál is lesz állítólag. László Zsolt egy ötvenéves, megtört nyomozót alakít, aki egy gyilkossági ügyön dolgozik, a fő gyanúsított egy fiatal nő, őt Hőrich Nóra Lili játssza. Mellettük Szabó Győző és Szabó Kimmel Tamás is felbukkan a filmben. Izgalmas fordulatokat, ironikus humort és még akciójeleneteket is ígérnek az alkotók.

Mikor mutatják be? Ősszel.


A tökéletes gyilkos

László Zsolt és Hőrich Nóra Lili A tökéletes gyilkos című filmben


Sopsits Árpád: A martfűi rém

Sopsits Árpád (Torzók, A hetedik kör) több szálon futó thrillert rendezett, amely az 1957 és '67 közt legalább négy nőt meggyilkoló és kettőt megsebesítő, martfűi rémként ismert sorozatgyilkos történetét meséli el, de a valós eseményeket szabadon kezelve, fiktív elemekkel dúsítva. Fontos szerepet tölt be a filmben az első gyilkosságért ártatlanul elítélt férfi, aki 11 évet ült, amíg az igazi tettest megtalálták. Őt Jászberényi Gábor alakítja, a valódi gyilkost Hajduk Károly formálja meg, a '67-es nyomozást vezető fiatal ügyészt pedig a Színművészetin 2014-ben végzett Bárnai Péter játssza.

Mikor mutatják be? Ősszel.


A martfűi rém

A martfűi rém


Sándor Pál: Vándorszínészek

A veterán filmes (Ripacsok, Szerencsés Dániel) az elmúlt tíz évben csak producerként tevékenykedett, de most visszatért a rendezéshez. A 19. századi sztoriban egy csapat vándorszínész utazik keresztül-kasul az országban, abban reménykednek, hogy egy szép napon majd felkerülnek Pestre, egy rendes kőszínházba, és közben mindenféle megpróbáltatásokon és konfliktusokon esnek át. A szereposztást nyugodtan nevezhetjük parádésnak: Gáspár Sándor, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter mellett olyan fiatal tehetségek is játszanak a filmben, mint ifj. Vidnyánszky Attila, Martinovics Dorina és Mohai Tamás.

Mikor mutatják be? Ősszel.


jelenetfotó, Sándor Pál Vándorszínészek című filmje

Hegedűs D. Géza, Gáspár Sándor és ifj. Vidnyánszky Attila a Vándorszínészek című filmben


Herendi Gábor: Kincsem

A Filmalap messze magasabb támogatást ítélt meg ennek a 19. századi kosztümös filmnek, mint eddig bármi másnak, reméljük a több mint 2 milliárd forintos büdzsé meg is látszik majd rajta. A műfaját kalandfilmként határozták meg, és lesz benne ádáz rivalizálás a versenyló tulajdonosa, Blaskovich Ernő (Nagy Ervin) és egy osztrák főúr (Gáspár Tibor) közt, valamint szerelmi szál is Blaskovich és ellenfelének a lánya (Petrik Andrea) közt. Nagyon látványos lóversenyjeleneteket is ígérnek, de ebből a forgatáson még nem sok látszott.

Mikor mutatják be? Decemberben.


Kincsem

Nagy Ervin és Petrik Andrea a Kincsem című filmben


További magyar filmek 2016-ban

Zero: Nemes Gyula kattant és szórakoztató disztópiája, amelyből a Filmalap állítólag kisatíroztatta Orbán Viktor arcmásának lelövését. Itt írtunk róla. Bemutató: március 24.

Liliom ösvény: Fliegauf Bence szülő-gyerek viszonyt bogozó, kísérleti beütésű filmje. Itt írtunk róla. Bemutató: április.

Kojot: Kostyál Márk első nagyjátékfilmje egy nagyvárosi léttől besokalló srácról (Mészáros András), aki egy dunántúli faluban próbál új életet kezdeni, azonban komoly konfliktusba kerül egy helyi arccal. Bemutató: ősz.

Testről és lélekről: Enyedi Ildikó filmje két, egymást utáló emberről (Morcsányi Géza és Borbély Alexandra) szól, akik közt álmukban szövődik kapcsolat. Bemutató: ősz.

Halj már meg: Kamondi Zoltán tíz év kihagyás után rendezett újra nagyjátékfilmet, amelyben egy mozdonyvezető kettős életére derül fény a férfi váratlan halála után. A főszerepekben Ónodi Eszter, Kováts Adél, Cserhalmi György és Hegedűs D. Géza. Bemutató: ősz.

Állampolgár: Vranik Roland harmadik nagyjátékfilmjében egy afrikai menekült, egy perzsa lány és egy magyartanárnő útjai keresztezik egymást. Bemutató: ősz.

Brazilok: M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor könnyed hangvételűnek mondott filmjében egy magyar falu roma lakói alapítanak focicsapatot, hogy elindulhassanak a helyi bajnokságon. Bemutató: ősz.

Aurora borealis – Északi fény: Mészáros Márta filmjében egy felnőtt nő (Tóth Ildikó) kezd nyomozni anyjának (Törőcsik Mari) 50-es évekbe visszanyúló titkai után. Bemutató: év végén.