Kevesebbet vezet, inkább az Ubert használja az amerikai Ygeneráció

-

A Michigani Egyetem közlekedéskutató intézetének kutatói állapították meg, hogy az ezredfordulón születettek az előző generációknál sokkal kevesebbet vezetnek. A 20–24 éves amerikai fiatalok körében 1983 és 2014 között 91,8 százalékról 76,7 százalékra csökkent a jogosítvánnyal rendelkezők száma.


Ezzel párhuzamosan a 45–69 évesek körében 2008-ig egyre többen szereztek jogosítványt, majd az arány az ő körükben is csökkenni kezdett. A 70 évesnél idősebbek azonban az utóbbi évtizedekben egyre többet vezetnek.

Az Uber és a hozzá hasonló szolgáltatások megjelenésével az autóvezetés már nem annyira szükséges ismeret, mint korábban volt. „Még mindig vannak emberek, akik szeretnek vezetni. De egyre több embert tesz feszültté, ha vezetnie kell, és olyan lehetőségeik vannak ennek elkerülésére, amelyek a múltban nem léteztek” –próbálta megindokolni a változást egy közlekedési szakértő.

Az okok ennél bonyolultabbak. Például közrejátszik az is, hogy a nagyobb hitelterhek miatt az ezredfordulón születettek sokáig inkább a telekocsi megoldásokat vagy a tömegközlekedést választották, és jóval kevesebb autót vásároltak, mint a szüleik.