Kérjük, ne szüljön 2018-ig!

Fotó: AFP / ORLANDO SIERRA

-

A zikavírus gyors terjedése miatt El Salvador egészségügyi miniszter-helyettese arra kérte a nőket, hogy 2018-ig halasszák el tervezett terhességüket. A vírussal már megfertőződött terhes nők számára azonban még mindig tilos az abortusz az országban. Kényszerű hozadéka lehet a csecsemőknél kisfejűséget és egyéb rendellenességeket eredményező, rendkívül veszélyes vírusnak, hogy a közeljövőben több mélyen katolikus dél-amerikai országnak is fontolóra kell majd vennie az abortusz legalizációját.


Napról napra nő a dél- és közép-amerikai országokban a zikavírussal fertőzöttek száma. A moszkitók által terjesztett vírus különösen a terhes, vagy terhességre készülő nőkre veszélyes. Az anya véráramába kerülve a magzatot is megfertőzi, és a legtöbb esetben súlyos fejlődési rendellenességeket okoz a születendő csecsemőnél . Még nem bizonyított teljesen az összefüggés, de a zikavírussal fertőzött anyák túlnyomó többségénél a normálisnál jóval kisebb koponyamérettel és agykárosodással születtek meg a csecsemők. Mikrokefáliának, magyarul kisfejűségnek nevezi az orvosi szaknyelv a jelenséget.

Az első eseteket 2015 májusában Brazíliából jelentették, a WHO adatai szerint azóta 21 dél- és közép-amerikai országban regisztráltak zikavírussal fertőzött eseteket. Tavaly októbertől idén január közepéig csak Brazíliában több mint 4000 mikrokefáliás csecsemő született a Betegség-megelőzési Központ (CDC) adatai szerint. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái alapján eddig 3-4 millióan fertőződhettek meg a zikavírussal világszerte, főként Dél-és Közép-Amerikában, ahol egyes területeken rendkívüli állapotot vezettek be. A WHO becslései alapján a vírus hamarosan az Egyesült Államokat is elérheti,15 esetben pedig már Európába hazatérő turistáknál is regisztrálták. Többek között Portugáliából, Spanyolországból és az Egyesült Királyságból jelentettek fertőzött eseteket.

(A zikavírusról a tudnivalókat ebben a cikkünkben szedtük össze)Késő annak, aki már terhes

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái alapján Dél-Amerikában a terhességek 58 százaléka nem előre eltervezett. Az utóbbi hetekben most mégis több közép-és dél-amerikai ország vezetője arra kérte a nőket, hogy lehetőség szerint pár hónappal vagy évvel halasszák el terhességüket. El Salvador egészségügyi miniszterhelyettese néhány napja azt kérte a nőktől, hogy 2018-ig ne essenek teherbe, ezzel is csökkentve a mikrokefáliás esetek számát. Ezzel párhuzamosan országszerte óvszert és fogamzásgátló tablettákat osztogatnak az állami kórházakban. Kolumbia, Ecuador és Jamaica egészségügyi szakemberei rövidebb időtávról beszélnek, csak néhány hónapos türelmet és együttműködést kérnek a nőktől, amíg meg tudják fékezni a vírus terjedését.

Tovább árnyalja a képet, hogy a legtöbb közép-és dél-amerikai mélyen katolikus országban tilos vagy erősen korlátozott az abortusz és a fogamzásgátló eszközökhöz való hozzájutás sem olyan magától értetődő. El Salvadorban például mostanáig csak a szexuális erőszak áldozatai juthattak hozzá esemény utáni tablettához, az abortuszt pedig még akkor is tiltja a közép-amerikai ország törvénye, ha az anya élete közvetlen veszélyben van. A zikavírus rohamos terjedése viszont most több latin-amerikai ország kormányát is az abortuszt korlátozó törvényeinek újragondolására kényszerítheti.Nagy a szigor

Egész Dél-és Közép-Amerikában szigorúan szabályozott az abortusz engedélyezése. Brazíliában és Kolumbiában illegális az abortusz elvégzése, csak abban az esetben van rá lehetőség, ha a magzatnál súlyos fejlődési rendellenességet állapítanak meg, illetve ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, mentális zavarokat állapítanak meg nála vagy, ha az anya szexuális erőszak következtében lett terhes. Peruban és Venezuelában ennél is jobban korlátozzák a magzat elvetetéséhez való jogot: csak akkor lehet elvégezni a beavatkozást, ha az anya életveszélyben van vagy ha mentális zavarokat állapítanak meg nála. Dél-Amerikában Chilében a legsúlyosabb a helyzet, ott gyakorlatilag nincsen felmentő körülmény a magzat elvetetésére. Hasonló a helyzet a közép-amerikai El Salvadorban is.

Az egyházat most inkább kihagyják

Eduardo Espinoza, El Salvador egészségügyi miniszterhelyettese a Buzzfeednek adott interjújában nem régen elismerte, hogy kormányának újra kell gondolnia az abortuszt tiltó szabályozást. A közép-amerikai ország azután került a nőjogi aktivisták kereszttüzébe, hogy a legfelsőbb bíróság 2013-ban elutasította egy terhes nő abortuszkérelmét. Beatriz azért akarta elvetetni gyerekét, mert az orvosi diagnózis alapján nem volt esélye a túlélésre, a terhesség kihordása pedig élethosszig tartó komplikációkat eredményezett volna a nőnél. Végül is hosszas jogi procedúra után, 7 hónapos korában császármetszéssel született meg az életképtelen baba. Az eset bejárta a világsajtót is. Azóta több nőjogi szervezet 16 nő ügyének kivizsgálását követeli, akik jelenleg emberölésért töltik börtönbüntetésüket El Salvadorban. Köztük olyan esetek is vannak, ahol vetélés miatt vádolják az anyát magzata megölésével.

Beatriz ügye kapcsán Espinoza elismerte, hogy a kormánynak gyors és gyakorlati megoldást kell találnia az abortusz kérdésére, a Zika-vírus terjedésével pedig már nincs idő az egyházat is bevonó, széleskörű vitára. Pedig a kormányt most sarokba szorító Zika-vírus előtt is sok nő örült volna, ha nem tiltja a törvény az abortuszt. A világon El Salvadorban az egyik legnagyobb a tinédzser terhességek aránya. 2013-ban 1000 terhességből 89 esetben 15-19 év közötti volt az anya és valószínűsíthető, hogy nem mindegyikük szeretett volna kamaszként anyává válni.

Paula Ávila-Guillen, a reprodukciós jogokkal foglalkozó New York-i Center for Reproductive Rights szakértője szerint a Beatrizéhez hasonló ügyek a közeljövőben több közép-és dél-amerikai országban is újra indíthatják az abortuszról szóló vitát. A szakértő szerint az el salvadori kormány egyelőre nem kínál megoldást a helyzetre, csupán áthárítja a felelősséget a nőkre: „Az is kérdéses, hogy a közeljövőben mennyire növekszik meg az illegális abortuszok száma és hogy milyen elbírálás alá esnek majd ezek a beteg magzatukat elvetető nők.”


Hiába irtják a moszkítókat


El Salvadorban tavaly novemberben regisztrálták az első Zika-vírussal fertőzött csecsemőket, akik májusban fognak majd megszületni. Egy névtelenül nyilatkozó nőgyógyász szerint az orvosok egyáltalán nincsenek felkészülve a súlyos komplikációkkal születő csecsemők tömeges érkezésére, miközben a jelenleg érvényben lévő törvény tiltja a nőknek, hogy elvetessék kisfejűséggel születő magzatukat.