Kedvenc kajáink olyan rákkeltőek, mint az azbeszt vagy a cigi

Fotó: MTI/Rosta Tibor / MTI/Rosta Tibor

-

Legfeljebb abban bízhatunk, hogy az ENSZ Élelmezési Világszervezete szerint a marha-, disznó-, bárányhús – megfelelő módon elkészítve – akár „egészséges fehérjeforrás” is lehet.


Rákkeltőek a feldolgozott vörös húsból készült ételek, mint a kolbász, a virsli, a sonka vagy a szalonna – ezt immár hivatalosan is kimondta az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO). Legalábbis a BBC ezt írja a Daily Mail bulvárlapra hivatkozva. A Mail egy „megbízható WHO-forrás” nyomán azt közölte, hogy a szervezetnél elkészültek a korábban lefolytatott kutatási eredmények kiértékelésével, és hétfőn immár nyilvánossá is teszik megállapításaikat.


A forrás szerint egyértelművé vált, hogy az úgynevezett feldolgozott vörös húsokból készült élelmiszerek, mint a kolbász, a virsli, a sonka, a szalonna, legalább olyan rákkeltő hatással bírnak, mint a cigaretta, az alkohol vagy éppen az azbeszt – így hasonló besorolást is kaphatnak majd. „Azok, akik gyakrabban, nagyobb mennyiséget fogyasztanak ezekből az ételekből, nagyobb veszélynek teszik ki magukat a rákos megbetegedéseket, főleg a bélrákot illetően” – írta a BBC.

Abban azért bízhatunk, hogy még a WHO szerint is a marha-, a sertés- vagy a bárányhús kis mennyiségben fogyasztva, megfelelően elkészítve, egészséges fehérjeforrásként is szolgálhat.