Káros az iskolásokra nézve a házi feladat

Fotó: MTI / Varga György

-

Egy felmérés kimutatta, hogy a leckeírástól nem lesznek okosabbak az általános iskolások. Cserébe megutálják a tanulást, és nem fejlődik ki egy csomó fontos képességük. Az általános iskolások ezt már eddig is sejtették.


Nincs arra bizonyíték, hogy a házi feladat, akármennyi is legyen az, megnövelné az általános iskolások iskolai teljesítményét, derült ki egy friss kutatásból. Azaz nem lesznek okosabbak a gyerekek attól, ha a játszótér helyett otthon magolnak verset. Sőt, ha kiegyensúlyozottabb a testi-lelki egészségük például a jó alvástól, illetve a játékkal és a családdal töltött időtől, akkor az a memóriájukat és a koncentrációs készségüket is javítja.

Az is kiderült a felmérésből, hogy az otthoni leckeírásnak vannak előnyei, ám azok korfüggőek. Csupán középiskolás korban van annak némi jele, hogy a házi feladat segíti az iskolai teljesítményt, de ott is két óra a határ. Az általános iskolások fejlődését viszont elsősorban az iskolai munka segíti, az otthoni lecke csupán „pluszmunka”, amelynek nincsen pozitív hozadéka.

Negatív azonban van. Azt mutatta ki ugyanis a kutatás, hogy a házi feladat általános iskolás korban az, ami az iskola és a tanulás ellen fordítja a diákot. Azaz elveszi a gyerektől a lehetőséget attól, hogy megtanulja szeretni és értékelni a tanulást. Ezenfelül felesleges konfliktusokat is szül a szülők és a gyerekek között, ráadásul, mivel a feladatok nagy részéhez a szülők segítségére van szükségük, a gyerekek gyakran épp a házi feladat készítését képtelenek megtanulni, aminek pedig később érzik majd a kárát, amikor annak valóban jelentősége lenne.

Azt is kimutatta a kutatás, hogy általános iskolás korban az egyedüli tanulással kapcsolatos hasznos dolog otthon az olvasás. És akár olyan formában is, hogy a szülő olvas fel a gyereknek. A lényeg, hogy élvezze a gyerek, azaz ha elfáradt az iskolai olvasásban, és nincs kedve a betűkhöz, akkor csak hallgassa. Ha pedig van kedve olvasni, akkor olvasson.

Minderre az általános iskolások is rájöttek, csak eddig nem hittek nekik, aztán pedig felnőtt korukra elfelejtették maguk is.