Kanadában „spockosított” pénzzel emlékeznek az elhunyt színészre

-

A Mr. Spockot eredetileg megformáló Leonard Nimoy múlt pénteki halálát követően a The Canadian Design Resource nevű szervezet Twitteren szólította fel a nemzetet, hogy az 5 dollárosok átfazonírozásával emlékezzen meg a legendás színészről.


Az ötösök „megspockolása” egyébként nem újdonság, sőt, a Quartz szerint valójában egy jól bejáratott kanadai hagyomány a hetedik miniszterelnök, Sir Wilfrid Laurier arcképének újragondolása.„Ezek a kanadai bankjegyek könnyű prédák voltak” - magyarázta Todd Falkowsky a CDR kiadója, aki szerint az elnök portréja nem csupán elég nagy ahhoz, hogy jól lehessen rá rajzolni, de a színe is pont olyan, mint Spock egyenruhájának.

A mozgalom természetesen már a Facebookon is megjelent, ahol mostanra egész nagy csokor gyűlt össze az átalakított bankjegyek képeiből.Josianne Ménard, a kanadai központi bank szóvivője figyelmeztetett, hogy bár nem ütközik törvénybe, a bankjegyek összefirkálása megnehezítheti azok használatát és az élettartamukat is lecsökkentheti. Arról nem is beszélve, hogy a bankjegyek nemzeti szimbólumok, így az azokkal való babrálás nem kimondottan illendő.