Itt vannak 2014 legjobb optikai csalódásai

Fotó: / Illusionoftheyear.com / / Illusionoftheyear.com

-

Egyáltalán nem hiszünk a szemünknek. Az a kör pont ugyanakkora.


Az Év Legjobb Illúziója Verseny létezik, májusban megvolt az átadó is. A világ minden tájáról jelentkeznek rá, még nemzetközi zsűri is van. Ők választják ki a tíz legjobbat, onnan pedig a bemutatón a közönség szavazz az első háromról. A nevezésnél csak annyi a lényeg, hogy az illúziónk új legyen (ha már be is mutattuk, a 2014-es verseny esetén tehát 2013-nál nem lehet régebbi).


Az első - A dinamikus Ebbinghaus

Christopher D. Blair, Gideon P. Caplovitz és Ryan E.B. Mruczek - University of Nevada Reno, USA A nem mozgó verzióval legalább a Siccben mindenki találkozhatott. A trükk: a középső, statikus kör végig ugyanakkora marad, csak a körülötte lévő körök nagysága változik. Fixírozza.

A második - Rugalmas színek

Mark Vergeer, Stuart Anstis, and Rob van Lier - University of Leuven, UC San Diego, Radboud, University Nijmegen, Hollandia Tristable-Rings Az, hogy milyen színeket látunk, attól függ, hol huzigáljuk be rajta a fekete vonalakat. Az agyunk jobban szeret egy homogén színt értelmezni, mint több egybefolyót. Egyszerűsítünk, mint a színezőben. A korongra kattintás után ott a többi verzió.

A harmadik - Fordulat az úton

Kimberley D. Orsten and James R. Pomerantz - Rice University, Houston (Texas) Mielőtt rátenyerelne a play-re, nézze ki a kakukktojást. Aztán csak azt nézze. Hopp. Két kép ugyanúgy néz ki, de különböző, kettő pedig ugyanaz, de másként néz ki.

Az összes 2014-es győztes - köztük egy igen para, a szájával furcsa dolgokat művelő, forgó csávó - elérhető itt.

Nézze meg a tavalyi győzteseket is, garantáltan nem fog látni öt perc múlva.