Itt egyél gíroszt - a WLB gasztroajánlata

-

Ha egy olyan ételt kellene mondani, amely az elmúlt 15-20 évben folyamatosan jelen volt Budapest utcáin, az nem is lehetne más, mint a gírosz. A WLB bemutat néhány olyan helyet, amely többet tud az átlagnál.Gyradiko Étterem

A Gyradiko 1999-ben nyílt meg egy a főváros vérkeringésén kívül eső helyszínen, Békásmegyer határában. Nagyon rövid idő alatt népszerű lett a környéken autentikus gíroszaival és egyéb görög ételeivel. Felfutását mi sem mutatja jobban, mint hogy mára három helyen is jelen van a városban, immár a XIII. kerületben és a Flórián térnél is kérhetünk a híres gíroszból. Ez pitában kínálva 730 forintba kerül, a hagyományoknak megfelelően sertéshúsból készül, kerül bele tzatziki, hagyma és hasábburgonya is.
Kyros Gyros

Ha a Gyradikot vesszük az elsőnek, akkor a Kyros volt a második, amely berobbant a városba, mint az "egyik legjobb gíroszos" cím büszke nyertese. Ők végig a XIII. kerületben lakoztak, bár néhány éve odébb költöztek a Hegedűs Gyula utcába, itt kínálják a görög hagyományoknak egészen jól megfelelő gíroszukat. A pita itt sem az, amit megszoktunk, egy sokkal jobb, finomabb verzióját kapjuk, csakúgy, mint a húsnak, és a belevalóknak sincs miért szégyenkezniük (645 forint pitában és 1145 forint tálban).Gyros Kerkyra görög ételbár

A következő díjnyertes versenyzőre is egy meglepő helyen, a VI. kerület mélyén talált rá a WLB. A gíroszhús itt is autentikus, jelen esetben csirkecombból készül, és persze titkos recept alapján, a pita úgyszintén Görögországból jön, ami nem a zsebes, hanem a félbehajtós fajta, és így jön bele a hús meg a sült krumpli. Ezt követi a háromfajta "szósz", tehát van benne sajtkrém (más néven tirokafteri), tzatziki, valamint egy sárgarépa-saláta, amelyet, ha először jársz ott, meg is kóstoltatnak veled. Ezek az öntetek annyira jók, hogy sokan letagadják, hogy már jártak a helyen, csak hogy kapjanak még egy kóstolót.
Leonidas Gyros

Érdemes felkeresni az Üllői úton található Leonidast is, hiszen itt is autentikus görög az ételválaszték, és az sem rossz ajánlólevél, hogy a Kerkyra egyik tulajdonosának a nagybátyjáé a hely. A pita itt sem a kibelezős fajta, a répasaláta és a tzatziki alap, a hús pedig ugyancsak csirke. A pitás verzió 700 forintba kerül, tálban pedig mindezért 1500 forintot kell fizetnünk.
Taverna Dionysos

Bár egyértelműen más kategória, mint a fentiek, a Dionysos már több mint húsz éve kiemelkedik az itthoni görög éttermek közül. Noha házhoz szállításban is utaznak, az egybecsengő vélemények szerint a valódi élményt az étteremben lehet megkapni. A gírosz itt csirkehúsból készül, tzatzikivel, salátával, zöldségekkel és pitával tálalják. Árban is kicsit megszaladt a többihez képest, mivel 2720 forint, de a minőség és a környezet mindenért kárpótolhat. Emellett természetesen kérhetjük a többi görög klasszikust is az étlapról, szóval nem fognak zavarba jönni, ha épp egy brizola mosharit szeretnénk rendelni.