Itt az újabb terv, még kevesebb zöld maradna a Ligetben

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

-

Újabb beépíthető területek, és az eddigi tervekben szereplőnél is kevesebb zöldfelület – ezt eredményezi a Városligeti Építési Szabályzat tervezett módosítása civil szervezetek számításai szerint. Hogy papíron mégse így legyen, zöldfelületnek számít a víztükör és az épületen belül telepített kert is.


A Fővárosi Önkormányzat január 15-én tette közzé, hogy egy héten át, vagyis most péntekig lehet véleményezni a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) tervezett módosítását és a környezeti hatásokat összegző tanulmányt.

A zöldfelületek további csökkenésére hívja fel a figyelmet a Városliget Barátai civil közösségnek a fővárosnak küldött, és a VS-hez is eljuttatott levele. A téma kezdettől a Liget Budapest projekt egyik legérzékenyebb területe: civil és szakmai szervezetek, magyar és külföldi építészek, akadémikusok, városvédők egyaránt tiltakoztak a Liget beépítése és a zöldfelületek csökkentése ellen. “Értsék meg: zöldfelületet a legnehezebb építeni”, mondta Budapesten tartott előadásában Erick van Egeraat is, a korábban Budapesten is dolgozó, és 2008 végén a Városháza Fórum tervpályázatát megnyerő holland építész.

A civilek és az építészek aláírásokat gyűjtöttek, konferenciákat szerveztek, alternatív javaslatokat dolgoztak ki, a válasz azonban mindig az volt, hogy a zöldfelületek nagysága nemhogy csökken a 2013-as állapothoz képest, hanem nőni is fog.

A Budapest.hu honlapon közzétett munkaanyagokban is az szerepel, hogy a zöldfelület nagyságának megőrzése teljesíthető. Az is kiderül azonban, hogy ehhez az szükséges, hogy a "zöldfelület"-be beszámítson a vízfelületek összterületének– tehát például a városligeti tónak - 75 százaléka, az állatkert területén épülő Biodóm fedett, mesterséges klímával alakított parkja, a parkolóhelyek gyeptéglái, és különböző mértékben a tetőkertek és zöldtetők is.

A Városligetet már korábban kivették az országos településrendezési és építési követelmények (OTÉK) hatálya alól, vagyis ezt, hiába közpark, nem csak 3 százalékban lehet beépíteni, és 4.5 méter magas épületek helyett akár 25 méter magas épületeket is fel lehet húzni. További eltérések az országos szabályozástól, hogy a Városligetben például a vendéglátóhelyek környezetében 10, az Állat- és Növénykertben pedig 15 százalékkal kisebb minimális zöldfelületet kell kialakítani, mint bárhol máshol.


Most nem látni a park végét. Egybefüggő zöld élmény.


A Városligeti Építési Szabályzat a 2014 júliusi állapothoz képest már korábban is változott, legújabb tervezett módosításában pedig a többi között az szerepel, hogy

  • Nem kell zöldtetőt létesíteni az erre alkalmas régebbi épületeken, illetve az újjáépített épületeken sem - ez azt jelenti, hogy nem lesz zöldtetős például a Közlekedési Múzeum
  • Nem kell zöldtető, ha egy épület átlátszó szerkezetű, vagyis nem lesz zöld az állatkertbe tervezett Biodóm teteje sem
  • Nem kell zöldtető a tervezett Zene Házára, sem a Nemzeti Galéria teljes tetőfelületére az "építészeti koncepció" miatt

A javaslatban szerepel ezen kívül, hogy építhető még 3 db, egyenként 80 négyzetméteres üzlet, 5 db, 60 helyett egyenként 80 négyzetméteres vendéglátóhely, további illemhelyek, ezen kívül egy 200 négyzetméteres Látogatóközpontot is. Ez újabb mintegy 1000 beépített négyzetmétert jelent.

A környezeti hatásokat összegző tanulmány a projektnek az élővilágra illetve a zöldfelületekre gyakorolt hatásáról a többi között megállapítja, hogy


a park jelenlegi funkciójának (mindennapos rekreációs használat) részbeni korlátozódása várható a tervezett beépítések területhasználata miatt, emellett a jelenleg is intenzíven használt közpark zöldfelületeinek továbbterhelése is várható.

Mivel a zöldfelületek és a környező utcák kevesebb napot kapnak majd, a növényzet szinte törvényszerűen átalakul.

A tanulmányban az is szerepel, hogy a tervezett épületek megvalósításával "kétségkívül számolni kell a jelenlegi zöldfelületek megszűnésével". Kiemelik, hogy idős faegyedek, facsoportok kivágása is várható, "melyek jelen fázisban nem számszerűsíthetők". Várhatóan csökken a zöldfelületek szintezettsége is, ami például kevesebb fát, de több gyeptéglát jelent.

A tanulmány ugyanakkor pozitívumként említi a városligeti tó, illetve a megmaradó zöldterületek megújítását, amelynek megőrzésére várhatóan több pénz lesz a jövőben.