Iszonyú sokat fizetünk a szennyezett levegő miatt

Fotó: MTI/Balázs Attila / MTI/Balázs Attila

-

1,6 billió dollárba (442 billió, vagyis 442 ezer milliárd forintba) került 2010-ben Európában a 600 000 idő előtti halálozás és a légszennyezettség okozta betegségek. Az összeg, amelyet most először számoltak ki, a teljes EU GDP-jének kb. az egytizede.


Az 51 európai országból 10 a GDP-jének több mint 20 százalékát fizeti ki a szennyezett levegő miatt. Az Európai Unióban 3 ilyen van, közülük Bulgária után Magyarország a legtöbbet, 19 százalékot, miközben Svédország, Norvégia vagy Finnország csak kevesebb mint 1 százalékot.
Ha az abszolút összeget nézzük, akkor sem sokkal jobb a helyzet: Magyarországon az EU-n belül a 8. legköltségesebb a légszennyezettség, több mint 40 milliárd dollár, miközben Finnországban például csak 1,5 milliárd.


A légszennyezettség ára a GDP-hez képest és összesen – VS.hu térkép


A felfoghatatlanul sok 442 billió forint (a billió 10 a tizenkettediken) a légszennyezettség okozta korai halálozás és betegségek összeköltsége, amelyet most először számoltak ki, és a WHO tette közzé. Az összegből csaknem 0,9 billió dollár, vagyis 248 billió forint jut az Európai Unióra.

A légszennyezettség az egyik legkomolyabb környezeti egészségügyi kockázati tényező. Keringési és légzőszervi betegségeket, rákot, infarktust és agyvérzést okozhat. A WHO szerint a kis- és közepes jövedelmű országokban ötször gyakoribb a légszennyezettség miatti korai halálozás, mint a gazdagabbakban.