Ismerje meg új szomszédait, a koalákat!

Fotó: Vs.hu / Kozma Zsuzsi

-

Ma mutatták be Nur-Nuru-Bint és Vobarát, a Fővárosi Állat-és Növénykert új szerzeményeit, ezért épp itt az ideje, hogy jobban megismerjük ezeket a rejtélyes, Ausztráliában őshonos erszényeseket. Azt tudta például, hogy az anyakoala széklettel eteti a kicsinyét?


A koalákat rengeteg mítosz és tévképzet lengi körül – még a nevüket is egy elírásnak köszönhetik. Az ausztrál őslakosok eredetileg gulának nevezték őket, amit a brit hódítók hallás után úgy írtak le, hogy koolah. Aztán valaki elírt egy betűt, és már meg is volt a máig használatos koala kifejezés.


Ausztrálián kívül csak nagyon kevés állatkertben lehet koalákra bukkanni. Ennek egyik oka, hogy csak az európai és észak-amerikai állomány növekedésével arányosan kaphatnak újabb állatkertek koalatartási engedélyt a világ összes koaláját tulajdonló ausztrál kormánytól.Az állatkerteknek ezenfelül biztosítaniuk kell a megfelelő eukaliptuszellátást: a budapesti állatkert Dél-Angliából importálja a leveleket, melyekből egy koala átlagosan negyven dekát fogyaszt el naponta. Éves szinten a koaláink mintegy 9 millió forintnyi eukaliptuszt termelnek be. Hogy a koalák akkor se maradjanak éhen, ha egy váratlan sztrájk vagy vulkánkitörés miatt elakadna a szállítmány, az állatkert egy saját üvegházban is képes valamennyi eukaliptuszt termelni szükség esetére.

A koala nem a legaktívabb állat a földön, de még az első tízben sincsen benne – napi 20 órát alszik, a maradék időben pedig eszik. Az általánosan elterjedt hiedelem szerint azért ennyire lassú folyású a koala életvitele, mert folyamatosan be van állva a kábító hatású eukaliptusztól. Ez azonban nem igaz – ha valóban így lenne, a koalák már rég kihaltak volna.

Az eukaliptusz egyébként a többi állat számára fogyaszthatatlan, a koalák is csak a rekordhosszúságú vakbelüknek köszönhetik, hogy fel tudják dolgozni a kemény, bőrszerű leveleket. Az újszülött koalák azonban még nem rendelkeznek az eukaliptusz megemésztéséhez nélkülözhetetlen bélflórával, ezért az anya speciális, híg székletet kezd el termelni, amit elfogyasztva kölyke hozzájuthat a szükséges baktériumtenyészethez.

Vobara és Nur-Nuru-Bin február 24-én érkezett meg Budapestre. Az állatkert honlapján olvasható információk szerint mindkét koala hím, és a queenslandi alfajhoz tartozik. Nur-Nuru-Bin 2012. június 16-án látta meg a napvilágot a Mechelen melletti állatparkban, neve az ausztrál őslakók nyelvén déli szelet jelent.

Vobara 2012. július 29-én jött a világra a duisburgi állatkertben, amely az első volt Európában, ahol a koalákat sikerült szaporítani. Mindkét állat elég fiatalnak számít, a hím koalák kifejlett méretüket negyedik életévükben szokták elérni, és háromévesen válnak ivaréretté.

Az állatkert azért tart jelenleg két hím koalát, mert a nemzetközi koalaprogramhoz újonnan csatlakozó állatkertek először mindig csak hímeket kapnak. Majd néhány éven belül nyílik lehetőség arra, hogy az egyik hím helyett egy nőstény érkezzen.