Ilyen combokkal tényleg kimegy a strandra?

Fotó: AFP / ANTONIO SCORZA

-

A bikini még csak néhány évtizede része a ruhatárunknak és a nyarunknak, de ez alatt a rövid idő alatt a felszabadultság jelképéből az elérhetetlen tökéletesség és a szégyenérzet kulturális megfelelője lett. Mit tesz velünk a fürdőruha, és miért hagyjuk?


A bikiniszezonhoz bikinitest illik – minden médiafogyasztó tisztában van ezzel az alapvetéssel. Ha mégsem akarna tudomást venni róla, akkor a hirdetések úgyis az arcába tolják az üzenetet, hogy bizonyos közegekben csak bizonyos testeknek van létjogosultságuk, vagyis strandon, tengerparton, medencés bulin akármilyen testtel nem lehet csak úgy megjelenni.Nem kell aggódnod amiatt, hogy rohamosan közeledik a bikiniszezon, hiszen edzéstervünket követve, négy hét alatt formába hozhatod magad.


Ha vesszük a bátorságot, és bemegyünk egy fürdőruhaboltba fürdőruhát venni, nagy valószínűséggel szupermodellek fognak visszanézni ránk félig nyitott ajkakkal, de úton a boltba már láttuk a magazinok nyári számainak a címlapjait, és amúgy is bombáztak minket annyi plakáttal, hogy az agyunkba égett az összefüggés, hogy a bikinihez bikinitestre van szükség. Ezek után nem szívesen hagyjuk el a próbafülkét, még úgy se, hogy ha a strandon néznénk körbe, azt látnánk, hogy senkinek sincs bikiniteste – legalábbis nem a retusáltan tökéletes paraméterek szerint.

Ami a bikinialakot illeti, kulturális konszenzus alapján meglehetősen jól körül lehet határolni a kritériumokat. Ha mégis kétségeink lennének, a bulvársajtó tekintélyes képgalériákkal segít beazonosítani azt a szűk skatulyát, amelybe még épp belefér egy bikinitest – valahol félúton Gisele Bündchen és Beyoncé között. A koncepció egyik hátránya kétségkívül az, hogy az emberiség túlnyomó részét kizárja a halmazból.Az előnye viszont, hogy rávesz arra, hogy vegyünk tudomást a testünkről. A célokat kicsit azért eltéríti, mert nem arra összpontosít, hogy erősek és egészségesek legyünk, hanem hogy tökéletesen mutassunk bikiniszezonban a bikiniben, és bármikor készülhessen rólunk egy Sports Illustrated-címlap, de a mozgásra/helyes táplálkozásra motiváló részével még akár ki is lehetne békülni. Van viszont egy csomó olyan része, amelytől a nők túlnyomó többsége csak nyomorultul érzi magát, miközben eltelik egy újabb nyár, amelynek minden percét ki kellett volna élveznie. (Mivel a nyomasztásnak ezen a téren lényegesen nagyobb célközönségét alkotják a nők, a cikkünkben is az ő testüket járjuk körül.)


Hogyan tegyünk szert bikinitestre?

Kézenfekvő módszer lenne, hogy egyszerűen vegyünk fel egy bikinit, és a benne lévő testet vigyük ki a strandra. A folyamat azonban ennél sokkal bonyolultabb és szerteágazóbb. A jelszó mindenekelőtt: felkészülés. Nem lehet csak úgy felkapni egy fürdőruhát, és kimenni a partra, ezt az eredetileg felszabadultnak szánt tevékenységet gondos tervezésnek, ütemezésnek és végrehajtásnak kell megelőznie. A bikiniszezon érkezéséről nagyjából már március, április környékén ömleni kezdenek a figyelmeztető információk – a karácsonyi nagy zabálások nyomai ekkor kezdenek igazán nyomasztóvá válni, és megindul a visszaszámlálás: hány hetünk van arra, hogy belepréseljük magunkat a falatnyi fürdőruhába úgy, hogy a lehetetlen kialakítása ellenére minden érintett testrészünk beleférjen. Ami biztos: mielőtt nem állunk készen a strandra testileg, meg sem érdemeljük, hogy magunkra vegyünk egy bikinit.Fél óra mozgással az egész testedet átformálhatod – feszes combok, izmos has, formás fenék egy hónap alatt.


A fürdőruhát nehéz kitépni abból a kontextusból, hogy ez egy szexi viselet – gondoljunk csak a Bond-filmben a habokból kilépő Ursula Andressre, akinek a bikinis létezése annyira jól sikerült, hogy néhány filmmel később Halle Berry a saját bikinitestével tisztelgett előtte. A szépségversenyeken sem azért vonulnak fel a lányok fürdőruhában, hogy hidegen hagyják a zsűrit és a közönséget.bikini


És mi kell egy bikinitesthez? Narancsbőr semmiképpen. A cellulitisz legyőzésére ezért is épült egy teljes iparág, és rengeteg pénzt szipkáz ki a nők zsebéből, belehajszolva őket egy olyan harcba, amelyet lehetetlen megnyerni. Hogy honnan lehet tudni, hogy a narancsbőr nem bikinitest-kompatibilis? Természetesen onnan, hogy a bulvárlapok azokról a sztárokról is összeállítanak egy őszinte képgalériát, akik veszik a bátorságot, és kiteszik a göröngyös combjukat a napra. Az üzenet persze az, hogy ezt azért nem kéne, hiszen nézni sem bírjuk, mégsem tudjuk levenni róla a szemünket.

Az egész cellulitisztémában talán az a legfrusztrálóbb, hogy – nem reprezentatív felmérésünk alapján – a férfiak tulajdonképpen nincsenek is tisztában azzal, hogy mi a narancsbőr, és nem is nagyon ismerik fel, még akkor sem, ha kiszúrja a szemüket. Vagyis a nők szinte biztos nem a férfiaktól tudják meg, hogy narancsbőrük van, hanem a nekik szánt hirdetésekből és sajtótermékekből.


Elindult a végső visszaszámlálás! Íme egy edzésterv, amit kifejezetten azért alkottunk meg, hogy a bikiniszezonra tested karcsú és feszes legyen. Ha ez nem motivál eléggé, kitűzheted célul a szülés előtti alakod visszaszerzését, vagy azt, hogy meztelenül is szexisnek érezd magad. Mindegy, mi a vágyad, ez a program segít neked abban, hogy valóra váltsd!


A bikinitesthez elengedhetetlen a jól kivehető hasizom is, amelyhez rengeteg határidős edzésprogram áll rendelkezésre (hiszen a nők nem úgy általában szeretnének feszes hasat, hanem kifejezetten a bikiniszezonra, így be kell osztani a rendelkezésre álló pár hetet). Az igazán makacs területek pedig talán egy zsírleszívást is megérdemelnek, de legalábbis egy kiadós tekercselés biztosan jól jön. Egy bikinitesten magától értetődően semmilyen szőrszál sem lehet a hajat leszámítva, ez a csupaszság is komoly befektetést igényel a nők részéről, sőt adott esetben a fájdalomküszöb kíméletlen tesztelését is. Manikűr és pedikűr nélkül pedig eszünkbe se jusson beletúrni a tengerpart homokjába! Ha még mindig nem érezzük elég tökéletesnek a testünket, jöhetnek az olyan ínyenc kihívások, mint a comb közötti rés (thigh gap) vagy a bikinihíd (bikini bridge).


szeméremdomb, bikini bridge

Íme, egy klasszikus bikinihíd


Külön célcsoportot jelentenek a szülés után a szülés előtti testüket kétségbeesetten visszaszerezni próbáló nők, akiknek olyan társaik mutatják az utat, mint az edzéseivel, diétáival és előtte/utána készült képeivel nagy karriert befutó Bikini Body Mommy, aki nyilván nem véletlenül választotta pont ezt a művésznevet.


"You don’t have to figure out how it’s going to happen. It may not work on paper; there may not be a logical solution....

Posted by Bikini Body Mommy on Tuesday, January 6, 2015

A legtöbb nőnek rengeteg munkába és rengeteg pénzbe kerül, hogy legalábbis közel kerüljön ahhoz a mércéhez, amelyet a hirdetések állítanak elé. Mentálisan azonban még nagyobb árat is fizethet érte.


Te jó ég, mekkora vagyok!

A fürdőruhától való szorongás ugyanis létező jelenség. A bikinikkel takart testekkel foglalkozó amerikai Fitness magazin néhány éve készített egy felmérést a nők fürdőruhával szemben táplált érzéseiről, és az derült ki, hogy sokan van, akiknél a testük, súlyuk, kinézetük miatti aggódás az egész életükre, a munkájukra és a kapcsolataikra is rányomja a bélyegét. 18 és 49 év közötti nőket kérdeztek, és 18 százalékuk azt mondta, inkább menne fogorvoshoz vagy sétálna parázson, mint hogy fürdőruhát vegyen fel; 83 százalékuk meg volt győződve arról, hogy más nők ítélkeznek róluk, 59 százalékuk pedig elismerte, hogy ítélkezik másokról.


bikini

Egy magazin felmérése szerint a nők nagy többsége azért nem vesz fürdőruhát, mert meg van róla győződve, hogy ítélkeznek róla


Az ausztráliai Flinders Egyetem kutatói pedig arra figyelmeztetnek, hogy a fürdőruhákhoz kapcsolt negatív gondolatok csak felerősítik az érzést, amelynek az eredményeként a nők tárgyként tekintenek magukra. Folyamatosan aggódnak amiatt, hogy hogy néznek ki, és a legtöbbször szégyellik magukat miatta, innen pedig viszonylag egyenes út vezet az étkezési rendellenességekig és a depresszióig. A helyzet a szakemberek szerint tovább romlik a próbafülkékben, ahol előnytelen megvilágítás mellett a nők arra vannak kényszerítve, hogy saját magukat méregessék a tükörben.


A negatív testképből kiinduló negatív gondolatok miatt ezek mellett a nők mellett úgy szalad el a nyár, hogy egy percig sem képesek élvezni a napsütést. A narancsbőrös combok trendszerű pellengérre állításával pedig tulajdonképpen elfogadottá vált mások megszégyenítése, kicsúfolása a testi adottságaik miatt. Egyszerűen nem bírjuk abbahagyni mások kommentálását. Egyre többen gondolják és hirdetik azonban, hogy talán itt az ideje békét kötni a saját testünkkel és a másokéival is.


bikini


Meddig tűrik még a nők a bikinitest zsarnokságát?

Az egyik brit táplálékkiegészítőket gyártó cég az idei bikiniszezon előtt kapott némi ízelítőt abból, hogy milyen az, amikor a szűk paraméterek ellen lázadás tör ki. A Protein World valamikor áprilisban látta elérkezettnek az időt, hogy hatalmas plakátokon megkérdezze a nőket: készen áll-e a bikinitestük? A kérdésnek egy genetikai lottón nagyot nyerő szőke modellel adtak nyomatékot, a plakát sarkában diszkréten meghúzódva pedig ott voltak azok a fogyókúrás termékek, amelyek nyilván valamilyen hasonló testet ígértek azoknak, akik pénzt adnak értük. A londoni metrón utazók feltehetően nem először láttak hasonló hirdetést, mégis ez a plakát volt az, amelynél betelt a pohár. Több mint 70 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben a plakát eltávolítására hívták fel a céget.

A brit reklámhatóság több mint 200 panaszt kapott a hirdetés miatt, a Hyde Parkban tüntetést szerveztek, néhányan pedig meg is rongálták a plakátokat, őket a cég azonnal terroristának nevezte. Hogy mennyire sokrétű történetről van szó, azt jelzi, hogy a képen szereplő modell már azzal szállt be a vitába, hogy ezúttal őt szégyenítették meg a teste miatt.


Summer is around the corner - Lets get beach body ready!! 󾌸󾮗☀️

Posted by Protein World on Tuesday, April 14, 2015

A bikini körül kialakult szorongás különösen ironikusnak tűnhet, ha azt vesszük, hogy amikor a Louis Réard által megalkotott ruhadarab a hatvanas években meghódította a strandokat, a nők felszabadulásának a jelképe lett: a korábbi évtizedek szexuális prüdériáját azzal próbálták ellensúlyozni, hogy minél többet megmutattak magukból. Néhány pluszkiló pedig senkit sem akadályozott meg abban, hogy kivegye a részét a forradalomból, vagyis, hogy jól érezze magát. Ma már azonban a bikiniről nem a felszabadultság, hanem a fogyókúra jut először az eszünkbe. És normális testtel szinte lehetetlen jól érezni magunkat.

Persze lehet, hogy csak rosszul közelítjük meg a dolgot: ha rágörcsölünk, esély sincs arra, hogy jól nézzünk ki a bikiniben, ha viszont elkezdjük jól érezni magunkat, a többi már jön magától. A bikinitest is.