II. világháborús koncentrációs táborból építenek luxusüdülőt

Fotó: hemis.fr / GARDEL Bertrand

-

A montenegrói Mamula szigeten ezreket tartottak fogva, és több mint 130 embert végeztek ki vagy éheztettek halálra. Most luxus üdülőhelyet alakítanak ki rajta strandokkal, nightclubbal és spával.


Bár az egykori áldozatok és fogvatartottak családjai hevesen tiltakoztak ellene, a montenegrói parlament a héten zöld utat adott a beruházásnak.

A sziget az Adriai-tengeren, a Kotori-öböl bejáratánál fekszik, területének nyolcvan százalékát fedi le a Osztrák–Magyar Monarchia idején épült, jobbára börtönként használt erőd. Politikai foglyokat őriztek itt, majd a második világháború idején Benito Mussolini serege foglalta el, és koncentrációs táborként működtették.

A cellák még ma is megvannak, az egyébként festői környezetben fekvő sziget – amely nevét az erőd építőjéről, egy 19. századi osztrák tábornokról kapta – eddig is a környék népszerű turistalátványossága volt. A beruházást elnyerő, Orascom nevű svájci–egyiptomi cég azt ígéri, hogy megőrzik a hely történelmi jellegét, de a berendezés nagy részét napozó- és nyugágyakra cserélik.

„Létrehozunk egy múzeumot, valamint a legjobb éttermet és a legjobb szállodát is a mediterrán térségben” – ígérte Samih Saviris, az Orascom elnöke.