Hova tűnt a Rigó Jancsi?

Forrás: VS.hu

-

Rigó Jancsi van? Nincs. De miért nincs? És mi az oka annak, amikor mégis van? Rigó Jancsira fájt a fogunk augusztus elején, hétköznap délben. Kérdéseink voltak és a válaszok nyomába eredtünk. Útközben az is kiderült, hogy mit nyalnak szívesen a magyarok.


Nem egyszerű Rigó Jancsihoz jutni, ha egy tájékozatlan embernek eszébe jut, hogy enne egy szeletet. Főleg, ha kiderül, hogy mindeddig a lúdlábról hitte, hogy az a Rigó Jancsi.

A Rigó Jancsi kifejezetten ritka a cukrászdákban, pedig nem csupán klasszikusnak számít, hanem afféle alap retróédességként is él a köztudatban.

Az első cukrászda, amelybe bementem, régi iskolásnak számít, ott áll a cégérén, hogy az ötvenes években alapították. Az eladó is összekeveri a Jancsit a lúdlábbal, amikor azzal kezdi, hogy náluk nincs Rigó Jancsi, amely szerinte abban különbözik a csokitortában, hogy van benne meggy. A cukrász már képben van, elmondja a receptet, miszerint van két kakaós piskótalap, a tetején esetleg étcsokimassza, a két piskótalap között pedig csokikrém, tejszínnel vagy vajas-kakaós krémmel összekeverve. A tetején lehet még csokis tejszínhab. A „modernebb verzióba” csokis mousse is kerülhet.

A cukrász szerint azért nincs már a cukrászdákban Rigó Jancsi, mert egyszerűen vannak olyan sütemények, amelyek lecserélődnek idővel, majd a Rigó Jancsit a csokis fatörzsrolád és a Tátra-csúcs mellé állítja a sorban.


Clara Ward-Chimay és Rigó Jancsi


A Rigó Jancsiról sokan a szocialista gasztronómiára asszociálnak, pedig egy a húszas években végül Amerikában, pénztelenül elhunyt pákozdi cigány prímásról (Rigó Jancsiról) kapta a nevét, aki egyesek szerint egy párizsi, mások szerint egy bécsi étteremben hegedült a tizenkilencedik század végén, olyannyira szépen, hogy beleszeretett a belga herceg felesége, Klára, aki el is hagyta érte a férjét, majd Rigó Jancsi is érte a feleségét. Egy pesti cukrászdában nevezték el róla azt a süteményt, amellyel Klárát megkínálta kedvességből. Jó sok pénzt elvertek aztán tíz év alatt, majd Klára elhagyta a muzsikust Nápolyban. Rigó Jancsi állítólag ragyás volt, de értett a nők nyelvén.

Fényes Szabolcs 1947-ben operettet írt róla Rigó Jancsi címmel, benne többek között a Rátonyi Róbert előadásában híressé lett lenti dallal.Van egyébként napjainkban is egy Rigó Jancsi nevű zenész.Csokitorta nem jó?

Vagy tizenöt cukrászdában jártam, különösebb tervezés nélkül indultam el. Tudtam ugyan a Böszörményi úton található Rigó Jancsi nevű cukrászdáról, ám az nem esett útba a munkahelyem felé. A 4-6-os villamos sávjában haladtam a Jászai Mari tértől a Wesselényi utcáig, többször beljebb hatolva a lakóövezetbe is.

Sehol nem találtam Rigó Jancsit, volt egy tortaszalon, ahol a fiatal eladó azt se tudta, hogy mi az. Kedves volt, de kicsit ki is nevetett.


Ez a Rigó Jancsi, kishaver


A cukrászdák egy része alapból nem is tart, csokitorta ugyanis mindenhol van és népszerűbb is. Sőt, a Rigó Jancsi egykori népszerűségét részben magyarázza is, hogy szinte kivétel nélkül mindenhol a csokitorta a legnépszerűbb termék ma is. Van, ahol malajziai csokitortának hívják, máshol belgának, illetve a francia süteményboltban franciának.

További népszerű torták a rövid felmérés alapján, szigorúan a csokitorták után:

  • Dobos-torta (amely állítólag hungarikum lett, és azóta még népszerűbb),
  • puncstorta,
  • mandulatorta,
  • Esterházy-torta,
  • tejszínes szeletek,
  • gyümölcsös túrótorták,
  • csokis marcipán meggytorták,
  • tejszínes mákos-vaníliás torták.


Van Rigó Jancsi, de nincs

Több helyen mondták, hogy azért nincs Rigó Jancsi, mert nem fogyott, az emberek unták. Egy hely volt, ahol a Rigó Jancsival és a torták népszerűségével kapcsolatos kérdéseimre gyanakvás, majd teljes információs zárlat volt a reakció. De Rigó Jancsi ott se volt.

De a Rigó Jancsi nem tűnt el teljesen. Egész egyszerűen nagyon meleg van, mondja Fischer Aurél cukrász, és az a tejszínnek nem tesz jót, így ilyenkor nem csinálnak. Több helyen is mondják, hogy ősszel tartanak amúgy Rigó Jancsit. Felhívtuk a Böszörményi úton található Rigó Jancsi cukrászdát, illetve a Ferenciek terén az ötvenes években alapított Jégbüfét, mindkét helyen van, és fogy is.

Egy vegán-paleo cukrászdában pedig azt is megtudtam, hogy vegán Rigó Jancsit is lehet csinálni simán. Szezámliszt és kókuszliszt kell hozzá, kókusztej, kakaópor.

Az esetek nagy részében azonban nincs már több éve Rigó Jancsi, sőt, van olyan elit cukrászda is, ahol nevetve mondják, hogy soha nem is volt. Egy másik helyen nincs Rigó Jancsi, ellenben nagyon népszerű a vanilinkrémes házi torta, de sajnos nincs az sem.


Rigó Jancsi

Márti és Jancsi


Ott sincs Rigó Jancsi, ahol végül találunk. Azért nincs, mert egyszer volt, és rájuk rohadt, senki nem ette, ki kellett dobni. De most van, valaki rendelt a cégtől, úgyhogy hoztak a boltba is. Vettem egyet és egy kollégám lefényképezte. Odaadtam egy másik kollégámnak, mert mire megszereztem, már nem is kívántam.


A fagylalt tekintetében progresszív nemzet vagyunk

A Rigó Jancsi nyomában járva fagylaltozókban is megfordultam. A karamell, úgy tűnik, jobban megy, mint a vanília, sőt, a tapasztalat az, hogy a fagylalt tekintetében az újdonságok a legkelendőbbek. Például a franciakrémes-fagylalt. Egy másik helyen a lúdlábfagylalt. Brownie-fagylalt. Továbbá a vegán étcsokoládé vagy éppen a paleofagylalt.

Mindenesetre több fagylaltos is megerősítette, hogy ha jön egy új íz, az biztosan jobban fogy a megszokott dolgoknál. Például narancsos-barackos-túrós joghurt, a narancsos mandula, vagy éppen a cukormentes gyömbéres citrom. És nem véletlenül van annyi helyen Oreo-fagyi sem. A magyarokat izgatják az ilyesmik – mondják többen.

Ahol nincsenek különlegesebb ízek, ott a csoki és a citrom megy a legjobban. A gyerekek pedig még mindig a csokit, a vaníliát és az epret favorizálják. Az egyik helyen az eladó sem érti, hogy miért megy az eper, hisz az nem is jó annyira.

Ám nem mindenki ennyire nyitott. Az egyik cukrászdában kifejezetten lekezelően mondják, hogy ők nem is terveznek oreós terméket árulni. Náluk minden fagyi ugyanolyan jól fogy. Nagyon jól, főleg nyáron.