Hova előzgetsz, pajtás? Itt a Kelemen Kabátban teljes új lemeze

-

Szívdöglesztő – ez a címe a Kelemen Kabátban legújabb lemezének: hat szám van rajta, szerelemről és egy legendás Forma–1-es versenyzőről szólnak, valamint arról, hogy mit érhet egy átmulatott éjszaka a magyar fővárosban. Az álprosztó viccpopzenekar látszólag megkomolyodott, vagy legalábbis most nem ordítozva szórakoztat. A VS.hu-n lehet először meghallgatni, hogyan. (Vigyázat, a cikk csúnya szavakkal és közönséges tartalommal kezdődik!)


„Kelemen kabátban szarik a szobában, faszát veri, szaros a geci” – énekelte évekkel ezelőtt a Kelemen Kabátban, a rajongótábora pedig egyre csak nőtt. Most a szerelemről és az életben igazán számító dolgokról énekel. „A tinikori szűk baráti körnek szóló faszordítós őrjöngés 2003-ban indult, a kabátban diszkóhaknizás 2011-ben, a klasszikus értelemben is értékelhető felállás pedig 2013-ban” – jellemzi a zenekar fejlődési dinamikáját immár történeti távlatból Horváth „Szerecsenkirály” Boldizsár frontember.Négy-öt éve kezdtek el terjedni a Kelemen Kabátban első számai, egyrészt mert a parodisztikus szövegei miatt internetes viccként is jól működtek (erre lehet ismerkedni velük), másrészt nagyon ügyesen és okosan voltak összerakva – azaz a Kelemen Kabátban kezdettől fogva popzeneként működött. A dalok eleinte a zenekar blogján jelentek meg, illetve a YouTube-on terjedtek, 2011-ben pedig a fent hallható Dr. Szarajevó felkerült a Tilos Rádió válogatáslemezére.

Két évvel később a Nyári dallam már egyértelműen szezonális slágernek készült, egyúttal pedig lényegtelenné is vált, hogy vicc-e, vagy sem – akinek az kellett a szórakozáshoz, úgy is értelmezhette persze.A lent látható, tavalyi Maradjatok gyerek klipjét eddig 11 milliószor nézték meg a YouTube-on, a Fainul a buli című számot pedig a VS.hu is beválasztotta 2014 legjobb magyar számai közé.A most megjelenő Szívdöglesztő a Kelemen Kabátban harmadik lemeze. „Minden ember eljut a 15 éves önmagától a 28 éves önmagáig. Most inkább az volt a cél, hogy csináljunk egy simán csak jó és modern magyar nyelvű poplemezt” – mondja Szerecsenkirály az új anyagról. A számokat ő és testvére, Horváth Gáspár, azaz JumoDaddy írták (róla itt írtunk korábban).


Talán egy álom, talán egy pillanat

A Szívdöglesztő hat számból áll, a lemezt indító Áll a bál pedig úgy kezdődik, hogy a Szerecsenkirály azt énekli, hogy ő egy nagy lány, aki tudja, hogy mit akar. Mindenki döntse el maga, hogy mennyire komolyodott meg a zenekar.Abban a tekintetben biztosan, hogy ez a lemez minden korábbinál kerekebb poplemez, nem nagyon vannak benne harsányságok (legalábbis nem olyan mértékben, mint korábban), összesen két tánczenei kiállás hallható az egészen, azokat is mintha csak kötelességtudatból tették volna bele. A viccek is szolidabbak, nem másznak az ember képébe. Inkább a bőre alá kúsznak, és zavarba hozzák. „Talán álom, talán egy pillanat, utolsó emlék, színek az ég alatt” – hallható egyszer. Még egyszer: „talán álom, talán egy pillanat”.

A Kelemen Kabátban szövegeinek értelmetlensége minden korábbinál alattomosabb paródiapoppá teszi a zenéjét, ami pedig minden korábbinál inkább szól úgy, mint amit zeneipari munkások raktak össze piaci célokból – nem feltétlenül magyar zeneipari munkások, de magyar piacra optimalizálva. A Szívdöglesztő ebből a szempontból egy tökéletes tömeglemez, jól is szól, ráadásul a Kelemen Kabátban elérte, hogy egymástól teljesen függetlenül értelmezhető mindenféle irónia nélküli, butus és sokak számára giccsesen szórakoztató poplemezként és popzenéről szóló stratégiai viccként is. Végül is Dante Alighieri is három párhuzamos értelmezési síkot teremtett az Isteni színjátékban, a Kelemen Kabátban ezzel a kettővel már egészen közel jár.


Kelemen Kabátban: Szívdöglesztő

A lemez borítója


A fent látható borító különösen jól sikerült, hiszen arra is lehet mondani, hogy „hé, ez tökre giccses, haha”, másrészt nem annyira szájbarágósan kacsintgatva az, hogy ne férhetne el mondjuk az Auchan polcán a 999 forintos DVD-k és a Master of Pánsíp mellett. Ha szerelmes képeslap készülne belőle, éveken keresztül fogyna a papír-írószer boltokban – ez nehezebb feladat, mint elsőre gondolnánk.Viszont az is egyértelmű, hogy a Szívdöglesztő sokkal érzelmesebb lemez a korábbi Kelemen Kabátban-anyagoknál, a dalok a szerelemről szólnak (illetve egyszer Niki Laudáról, az egykori autóversenyzőről, a Niki Lauda című számban), sokkal személyesebbek, illetve olyan, Szerecsenkirály szerint „évszakfüggetlen, örök és nagy” igazságokat fogalmaznak meg, mint hogy „barátokkal gyorsan múlik el a tél”. És épp ez az egyszerű és egyenes személyesség („ha rám nevetsz, az boldoggá tesz, mint egy gyereket”, „hamar megszerettelek valamiért” stb.) adnak melankolikus ízt is az egésznek, mint amikor a bohóc komoly dolgot mond, és mindenki azt hiszi, hogy viccel.


Kelemen Kabátban

Kelemen Kabátban


Másrészt aki eddig nem ismerte a Kelemen Kabátbant, annak talán ez az íz nem is érezhető. És feltehetően ez is a célja a zenekarnak: olyanokhoz is szólni, akik eddig nem ismerték.

„Mit ér egy átmulatott éjszaka Pesten, ha száz év múlva por és hamu úgyis a testem, értelmetlen a küzdelem ezen az elven, hát mitől talál nyugalmat a szaggatott lelkem” – teszi fel a kérdést a Legelő című dal. És választ is ad, de azt nem árulom el, hogy mit – lent meg lehet az egészet hallgatni.A Kelemen Kabátban december 5-én és 6-án, egy dupla lemezbemutató koncerten mutatja be a Szívdöglesztőt az Akváriumban.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!