Hiába profi diplomata, ezzel talán kicsit túllőtt a célon Goodfriend

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A kitiltási botrány és a Vida Ildikóval való találkozás után most szokatlan nyakkendőivel került a középpontba André Goodfriend. Megkérdeztünk két szakértőt, tényleg annyira kínosak-e ezek.


Kicsit közönségesek André Goodfriend nyakkendői, de ez valószínűleg inkább a felesége ízlését tükrözi – így foglalható össze Görög Ibolya protokollszakértő véleménye az ideiglenes ügyvivő nyakkendőiről. Goodfriend viseletére az utóbbi napokban kapta fel a fejét a média: a mandineres Pintér Bence vetette fel Tumblren, hogy a Cinknek lassan írnia kellene Goodfriend nyakkendőiről, amire hamarosan meg is érkezett a válasz. „Euroatlanti kultúremberhez illően four-in-handre van kötve” – vélekedett a lap szerzője. Aztán csütörtökön a Válasz.hu élcelődött a nyakkendőkkel, mire Goodfriend szellemes válasszal ütötte le a labdát a Twitterén: "A kötelékeket akartam erősíteni" írta. (Az angol tie szó köteléket és nyakkendőt is jelent magyarul.)


Görög Ibolya lapunknak azt mondta, a kötéssel nincs gond, és a túl nagy csomó egyébként is inkább fiatal, vékony arcú, vékony nyakú férfiaknak áll jól. A protokollszakértő szerint ugyanakkor inghez nem szabadna ilyen nagy mintájú nyakkendőket húzni. A Válasz.hu összeállításában látható sárga pöttyös darab még „talán elmegy” Görög szerint, de úgy látja, a túl nagy mintákat nem kéne erőltetni. Görög szerint diplomáciában, politikában jobbak a semleges, nem túl feltűnő nyakkendők.


A Válasz.hu montázsa. Fotók: MTI


Schiffer Miklós stílustanácsadó megengedőbb: szerinte ma már nincsenek a diplomáciában szigorú előírások, az ügyvivő olyan nyakkendőt húz, amilyen az ízlésének megfelel. A szakértő a modellkövetést emlegeti: úgy látja, Magyarországon a vezetők körében az egyszerű, egyszínű nyakkendők a jellemzőbbek, de az Egyesült Államokban sokan öltenek magukra hasonlókat, mint az ügyvivő. Azt elismeri Schiffer, hogy egyik-másik talán nem túl elegáns, nem klasszikus, de szerinte ebbe erőltetett lenne bármit belemagyarázni. Mint mondta, bohémnek lehetne leginkább nevezni ezt a viseletet.

Ha pedig már Goodfriend felesége szóba került, mint az ügyvivő ízlésének formálója, érdemes körülnézni Frances Goodfriend Facebook-oldalán, ahol visszafogottabb nyakkendőket és a magyarok iránti elkötelezettségről szóló képes bizonyítékokat is találhatunk. Ha látni akarja az ügyvivőt piros-fehér-zöldre mázolt arccal, mindenképp kattintson.


"To improve ties"