Heves viták után foglalják el Fekete Györgyék a Kulturális Alapot

Fotó: MTI / Oláh Tibor

-

Tavaly novemberben derült ki, hogy a legnagyobb kulturális pénzosztó szerv, a Nemzeti Kulturális Alap kuratóriumaiban térfoglalásra készül a Magyar Művészeti Akadémia. Akkor több szakmai szervezet tiltakozott az átalakítás ellen, amit ettől függetlenül megszavazott a parlament. Most állnak fel az új kuratóriumok. A legtöbb tiltakozó szervezet kénytelen elfogadni az új felállást, de vannak, akik a mostani feltételekkel nem javasolnak senkit a kuratóriumokba, és akár nem is pályáznának.


Széles körű összefogásról tanúskodik az a levél, amelyet a művészeti szakmákat képviselő szervezetek közösen írtak, a címzettek között pedig Orbán Viktortól Balog Zoltán emberierőforrás-miniszteren át Hoppál Péterig, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnökéig egy sor olyan politikus szerepelt, akinek köze lehet a kultúrpolitikához. A levéllel a Nemzeti Kulturális Alap tervezett átalakítása ellen tiltakoztak a szervezetek, az NKA-t ugyanis olyan módon alakítják át, hogy a Magyar Művészeti Akadémia befolyása nő a szervezetben.


Fekete György, az MMA elnöke


Mivel az NKA a legnagyobb intézmény, amelyen keresztül a kultúra állami támogatáshoz jut, a levélíró szervezetek kifogásolták, hogy a tervezett átalakítást semmiféle szakmai egyeztetés nem előzte meg. Az új felállás értelmében a kulturális pályázatokat elbíráló kuratóriumokba olyan szakembereket választanának, akiknek az egyharmadát az Emberi Erőforrás Minisztérium, másik harmadát az MMA delegálja, így szintén egyharmad arányban kapnának helyet a kuratóriumokban a szakmai szervezetek által közösen javasolt jelöltek. Így előállhat az a helyzet, hogy a szakmai szervezetek képviselői által támogatott pályázatokat, illetve ezeknek a kuratóriumi tagoknak a javaslatait figyelmen kívül hagyhatja az együttesen kétharmados többséggel rendelkező MMA-minisztérium tengely. Eközben az egyes kuratóriumok vezetőinek kinevezéséhez is kell az MMA elnökének egyetértése.

A szakmai szervezetek – köztük a Szépírók Társasága, a Magyar Írószövetség, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója vagy a Magyar Színházi Társaság – arra hívták fel a figyelmet a tiltakozó levélben, hogy ezekkel a változtatásokkal veszélybe kerülhet az NKA függetlensége. Összesen 18 szervezet írta alá a levelet. A tiltakozás ellenére a parlament megszavazta az MMA „művészeti életben betöltött kultúrstratégiai szerepének megerősítésére” szolgáló, a sajtóban „Lex Fekete”-ként emlegetett törvénymódosítást.


Balog Zoltán miniszter, az NKA elnöke és Doncsev András, az NKA alelnöke


Az aláíró szervezetek

Artus Kortárs Művészeti Egyesület
Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete
Fiatal Fotóművészek Stúdiója
Fiatal Írók Szövetsége
Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület
Független Előadó-művészeti Szövetség
József Attila Kör
Lábán-Rudolf díj kuratórium
Magyar Bábművészek Szövetsége
Magyar Írószövetség
Magyar Műfordítók Egyesülete
Magyar Színházi Társaság
Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége
Magyar Zenei Tanács
Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése
Szépírók Társasága
Színházi Kritikusok Céhe
Történelemtanárok Egyesülete


Megengedhetik-e maguknak, hogy kimaradjanak?

Januárban elkezdődött az újraszervezett NKA-kollégiumok kuratóriumi tagjainak kinevezése. A meghívott szakmai szervezetek közül pedig néhányan úgy döntöttek, nem jelölnek senkit a rájuk vonatkozó kuratóriumba.

Az írószervezetek közül a Szépírók Társasága és a József Attila Kör, a színházi szakma képviselői közül a Független Előadó-művészeti Szövetség nem delegál jelöltet – a FESZ képviselője kérdésünkre úgy fogalmazott, „etikai alapon” döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt a szakmai szervezetek jelöltállítási folyamatában.

A többi színházi szervezet ugyanakkor élt a jelöltállítási lehetőséggel, azok is, akik aláírták a tiltakozó levelet, például a Magyar Bábművészek Szövetsége és a Magyar Színházi Társaság. Ahogy Asbóth Anikó, a Bábművészek Szövetségének elnöke megkeresésünkre elmondta, így legalább megmarad az esélyük, hogy beleszólhatnak a kuratórium összetételébe és a pályázatok elbírálásába.


L. Simon László államtitkár, az NKA volt alelnöke


Hasonlóan érvelt Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetségének elnöke. Kollár szerint el kellett dönteniük, hogy kapcsolatban maradnak-e szervezetként az NKA-val: ha kuratóriumi tagot nem jelöltek volna, akkor a továbbiakban nem is pályáztak volna az NKA-hoz. Végül arra jutottak, ha megfelelő kuratóriumi jelöltet állítanak, akkor érvényesíthetik az írószervezetek érdekeit.

„A Fiatal Írók Szövetsége többször is világossá tette álláspontját az NKA átszervezésével kapcsolatban. Ugyanakkor az NKA a magyar kultúra legfőbb állami mecénása, közpénzeket oszt szét. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy rólunk döntsenek nélkülünk. Úgy éreztük, hogy saját tagjainknak, saját feladatainknak, saját írótársadalmunknak fordítunk hátat, ha nem teszünk meg mindent a szakmai érdekképviseletért” – fogalmazott Kollár.


Kollár Árpád


A tiltakozó levél aláírói közül többen speciális helyzetben vannak. A Fiatal Fotóművészek Stúdiójának nincsen jelöltállítási lehetősége, ugyanis jogilag nem önálló szervezet, a Magyar Fotóművészek Szövetsége alá tartoznak. A Szövetség élére viszont nemrég került új elnök, Baki Péter, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának docense, akit a napokban fognak beiktatni, addig pedig hivatalosan kuratóriumi ügyekben sem születhet testületi döntés.

A kortárs művészettel foglalkozó Lábán Rudolf-díj kuratóriuma sem önálló egyesület, de úgy érezték, alá kell írniuk a levelet. Attól tartanak, az MMA térfoglalása éppen a kortárs művészeti kezdeményezések ellen hatna, gesztusértékűnek érezték, hogy erre reflektáljanak – hangsúlyozta Fuchs Lívia, a kuratórium elnöke.

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület is úgy döntött, nem delegál saját jelöltet a Képzőművészeti Kuratóriumba, és miniszteri felkérésre sem vállalja a kuratóriumi tagságot. Sőt, a héten kiadott állásfoglalásuk szerint nem is pályáznak az NKA-hoz, amíg hatályban marad a törvénymódosítás. Tagjaik egyénileg pályázhatnak NKA-s forrásokra, az FKSE ugyanakkor nem szívesen fogadna be NKA-s támogatásban részesült projektet. Független szakembereket ugyanakkor ők is javasolnak a kuratóriumokba, ezzel is képviselni akarják a progresszív képzőművészetet – indokolta döntésüket Mucsi Emese, az FKSE vezetőségi tagja.


FKSE

Megbeszélés a Fiatal Képzőművészek Stúdiójában


Megpróbáltak vitát provokálni

A Szépirodalmi Kollégium jelöltállító vitáját január 28-án tartották. A József Attila Kör és a Szépírók Társasága már korábban eldöntötte, hogy a jelenlegi feltételekkel nem javasolnak saját jelöltet a kuratóriumi tagságra, a megbeszélésen viszont felvetették azt a javaslatot, hogy a többi szervezet is függessze fel a jelöltállítást – nemcsak az írószervezetek, hanem más szakmák képviselői is.

„Megpróbáltunk vitát provokálni” – fogalmazott Gács Anna, a Szépírók Társaságának elnöke. Napirend előtt felvetették a javaslatukat, amelyet 50 perces, „szenvedélyes hangú” vita után – Gács várakozásainak megfelelően – leszavazott a többi írószervezet. Ezek közül kettő, az Anyanyelvápolók Szövetsége és az Írók Szakszervezete az MMA holdudvarába tartozik.

A JAK és a Szépírók Társasága azt szerette volna, hogy a szakmai szervezetek delegáltjai legyenek többségben a kollégiumokban, a Magyar Művészeti Akadémia pedig ne kapjon kiemelt státuszt az NKA-ban, csak a szakmai szervezetek egyikeként vegyen részt a kuratóriumi jelöltállításban és más folyamatokban.


Gács Anna, Nemzeti Kulturális Alap

Gács Anna


„Tiszteletben tartjuk a kollégák álláspontját, ahogy ők is miénket, hiszen több éves együttműködés van a szervezetek között. A javaslatnak azonban adott helyzetben már nem volt realitása, lehetőség sem volt róla egyeztetni az elnökségünkkel. Ezért kitartottunk a döntésünk mellett, és felkészült kurátorokat jelöltünk, akik képesek képviselni nem csak a tagságunk, de az egyetemes magyar irodalom érdekeit és értékeit is” – magyarázta a Fiatal Írók Szövetségének elnöke, miért szavazták le ők is a kezdeményezést.

Arról még a két, ismételten tiltakozó írószervezeten belül sem született döntés, hogy pályázzanak-e a továbbiakban az NKA-hoz, de Gács Anna szerint valószínűleg mindkét szervezet fog pályázni a jövőben. Gács ugyanakkor kiemelte, nemcsak a mostani átszervezés aggasztó, hanem az is, hogy az Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága is egyike azoknak az állami hivataloknak, amelyek júliustól beolvadnak a fenntartó minisztériumokba – szerinte ez a változás az intézmény függetlenségének maradékát is veszélybe sodorja.

A kollégiumi vitákról és a jelöltállítástól tartózkodó szervezetekről a Nemzeti Kulturális Alapot is kérdeztük. Az NKA Igazgatóságáról azt válaszolták, nekik jelöltek kiválasztása ügyében semmilyen hatás- és jogkörük nincs, ezért nem is kell, hogy információt kapjanak a kérdéses szervezetekről.