Héja Domonkos lesz az Augsburgi Színház főzeneigazgatója

-


"Amióta 2013-ban távoztam az Operaház főzeneigazgatói posztjáról, szakmai mélyrepülésben voltam, nehéz időszak volt ez számomra, ezért nagyon örülök most ennek a lehetőségnek, és bizakodva vágok neki – nyilatkozta a 40 éves, Liszt-díjas karmester. – Dolgoztam már Németországban, 2005 és 2011 között a Chemnitzi Operaház első karmesteri tisztét töltöttem be, és az is nagyon szép időszaka volt az életemnek".


Héja Domonkost egy többfordulós pályázaton, több mint nyolcvan jelentkezőből választották ki. Az ötéves szerződésről szóló döntést a város politikai vezetése, a színház vezetői és a zenekar együtt hozta meg, több mint 80 százalékos egyetértéssel, ami igen ritka Németországban. A szerződés szerint operát, balettet és hangversenyt kell dirigálnia, Chemnitzcel ellentétben itt musical és operett nincs repertoáron, amit egyáltalán nem sajnál. Héja örül annak is, hogy városi színház lévén nincs "nagyüzem", kevesebb az előadás, ami azt jelenti, hogy több energia jut egy-egy produkció csiszolására.

A szeptember 27-i évadnyitón, amely egyben a magyar karmester augsburgi debütáló előadása is lesz, Zemlinsky Kandaules király című operája hangzik el. A klasszikus operai és szimfonikus repertoár mellett kortárs operákat is vezényel majd Héja Domonkos, a 2015/2016-os évadban 40 előadást tart az augsburgi zenekarral.

Magyarországon a 2015/2016-os évadban többek között a Concerto Budapestet és a MÁV Szimfonikusokat is vezényli. Mint mondta, nagy szívfájdalma, hogy a húsz évvel ezelőtt általa alapított Óbudai Danubia Zenekarral nem tudtak időpontot egyeztetni a következő szezonra.

Héja Domonkost a budapesti közönség egy egészen friss produkcióban is hallhatja: péntek és vasárnap este ő vezényli Goldmark Károly legismertebb operáját, a Sába királynőjét a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.