Három motoros is felbukott a pennsylvaniai rovarinvázió miatt

-

A magyarországi tiszavirág rokonai kezdtek tömegesen kirepülni az Egyesült Államokban. Egy híd világítása megzavarhatta őket, ezért annyira belepték, hogy már nem volt biztonságos a közlekedés.


Kérészek rajzása miatt kellett lezárni a Susquehanna folyón átívelő Veterans Memorial hidat a pennsylvaniai Columbia and Wrightsville között. A folyóban élő kérészek – a Magyarországon ismert tiszavirág rokonai – olyan tömegben rajzottak, és pusztultak el szombatról vasárnapra virradó éjszaka, hogy a helyi lap szerint három motorosbaleset okoztak.

„Olyan volt, mint egy hóvihar” – írta le a kérészek invázióját a helyi tűzoltó parancsnok. Az éjszaka rajzó kérészeket valószínűleg a híd világítása zavarta meg, a rovarok a fény felé repültek, majd a lámpáknak csapódva elpusztultak, és vastag, csúszós réteget képeztek az úton. Így nézett ki a kérészinvázió:A kérészek rendjének – a legősibb szárnyas rovaroknak – nagyjából 2500 ismert faja van, közös jellemzőjük, hogy lárváik a vízben fejlődnek ki, majd egy átmeneti állapot után röpképes rovarokká alakulnak, és így párosodnak – sok fajnál, mint a tiszavirágnál is, ez tömeges rajzást jelent. A kérészek csak nagyon rövid ideig élnek kifejlett állapotban; egyes fajok csak néhány órát, mások néhány napot.

Egy másik videón, nappal készült videón látszik, milyen tömegben pusztultak el a rovarok a hídon: