Harminc dolog, amiért imádjuk a Vissza a jövőbe-filmeket

Forrás: Pannonia Entertainment

-

A Vissza a jövőbe tökéletes film. Amerikában 30, nálunk éppen 28 évvel ezelőtt mutatták be, mától pedig újra játsszák a mozik. Ennek örömére – és a jövő heti Marty McFly-napra készülve – kigyűjtöttük a kedvenc momentumainkat a trilógiából, amelyeket mostantól nagyon könnyű lesz bármikor újranézni.


Marty és az erősítő


Martyt már akkor meg lehet kedvelni, amikor minden erősítőt maximumra csavar Doki lakásán, majd a hanghullám nekivágja őt a könyvszekrénynek. Mondanunk sem kell, mindig is szerettünk volna ekkora zajt csapni, de soha nem voltunk körülvéve olyan menő technológiával, amely ezt lehetővé tette volna. Pedig még a könyvespolc lezuhanását is vállaltuk volna. (KB)


Autókba kapaszkodva gördeszkázni


Ha visszamehetnék az időben, nem lenne szükségem sportalmanachra a meggazdagodáshoz, elég lenne gördeszkaboltot nyitnom valahol a Nagykörúton közvetlenül 1987. október 15-e előtt, és karácsonyra gazdag ember lennék. Az első rész bemutatója után ugyanis Marty McFlynak köszönhetően nem létezett vagányabb dolog a gördeszkázásnál, a szülők egyetlen szerencséje, hogy a magyar városokban nem hemzsegtek a pick upok az utakon, így könnyebb volt ellenállni az autóba kapaszkodás vonzásának. (BG)


A tanár, akit lehet gyűlölni


Először röviddel az általános iskola megkezdése előtt láttam a Vissza a jövőbét, és lélekben már készültem rá, hogy engem is semmirekellőnek neveznek majd a suliban. Aztán szerencsére soha nem volt olyan tanárom, mint Mr. Strickland. (KB)


A kamaszkor definíciója


A Power of Love emblematikus betétdalát szállító Huey Lewis ugrott be az iskolai tehetségkutató zsűrijébe, és egyetlen halhatatlan mondattal össze is foglalta, miről szól a kamaszkor: „Sajnos túl hangosak vagytok.” Emiatt tizenévesen a konzervatív és elnyomó hatalom elleni lázadás egyetlen eszközének azt véltem, ha túl hangos vagyok. (KB)


Az eredeti McFly család


Bár az első két részben a múlt folyamatos buherálása miatt állandóan átalakul McFlyék sorsa, a kedvencünk egyértelműen a kiinduló állapot: a minden ízében lúzer család vacsorajelenete maga a kifordított amerikai álom. Az Egy rém rendes családot megelőlegező, lehúzós miliőben a gyengeelméjűség határát súroló apa (Crispin Glover!) viszi a prímet. (BG)


Egy menő öreg barát


Nem nagy kunszt barátságokat kötni a srácokkal a suliból, annál különlegesebb egy csodabogár öreg tudós – hangsúlyozottan szexuális felhangoktól mentes – barátsága, főleg, ha látszólag semmi közös nincs bennünk. Gyerekkoromban nekem is volt egy nyugdíjas néni barátom a házban, nagyon szerettem, pedig neki nem is volt spéci erősítője és fura találmányokkal telezsúfolt lakása, még csak közös kalandjaink sem voltak, csak römiztünk a rekamién egy tálca sajtos tallér mellett. (BG)


Terrorista kisbusz


Bár a Volkswagen T2-est 1967-ben kezdték gyártani, és már korábban is nevezték terroristabusznak, a becenév a film bemutatásával kapott új lendületet, és vált közkeletűvé. A nagyvonalúan csak terroristáknak fordított líbiai nacionalisták ugyanis egy ilyen malacorrú kisbusz tetőablakából lövik szitává a dokit, majd hajszolják bele Martyt az első önkéntelen időutazásába.


Bár manapság a terroristák inkább a Toyotára esküsznek, akkoriban tényleg előszeretettel használták a T2-es sorozatot merényletek elkövetésére, ugyanis mind a fent említett tetőablakból, mind az oldalsó tolóajtó mögül kényelmesen tüzet lehetett nyitni a célpontra. (BG)


Biff Tannen


Nem egyedi jelenség, ha egy hatalmas kultfilm fontos szereplőjét soha többé nem látjuk viszont más filmekben (hány alakítását tudja felsorolni Mark Hamillnek?), a Biff (Griff, Buford „Veszett Kutya”) Tannent megformáló Thomas F. Wilsont azonban méltatlanul mellőzte Hollywood a trilógia után.


Biff a mai napig az egyik kedvenc főgonoszunk, habár igazán félelmetes csak a Marty szüleit terrorizáló tinédzserként volt az első részben. A három filmben viszont legalább többféle változatban bonthatta ki ugyanazt a sutyerák karaktert. A klasszik „régi” Biffen kívül volt középkorú kisvárosi kisfőnök, meghunyászkodott melegítős kocsimosó, bionikusan felturbózott futurisztikus huligán, kockás nadrágos-sétapálcás görnyedt vénember, velejéig romlott élvhajhász oligarcha és ránézésre is büdös vadnyugati bandita. Választani is nehéz, melyikben volt a legmeggyőzőbb. (BG)


Fluxuskondenzátor


A fluxuskondenzátor minden sci-fi találmányok csúcsa (a fénykard kiesik, mert a Csillagok háborúja fantasy). Máig ez tűnik a leghihetőbb eszköznek, amelyre szükségünk lehet az időutazáshoz, izgalmas, vibráló Y alakja pedig rögtön a fejünkbe égett. (KB)


A múltat végképp eltörölni


Azt könnyű ábrázolni, amikor a múlt átrendezése miatt megváltozik a jelen, de fordítva már nehezebb. Ezt oldja meg ötletesen a fénykép, az élőben is halványulni kezdő Marty, később a változó szalagcímeket mutató újságcímlapok („Emmett Brownt elmegyógyintézetbe zárják – Emmett Brown kitüntetést kapott”). A harmadik részre sajnos elfogy a szufla, már csak egy sírkőfényképre, és a „ki van rúgva” faxfelirat (!) eltűnésére futja. (BG)


Popkulturális utalások


Biztos nem a Vissza a jövőbe volt az első film, amely nagy kanállal merített a tömegkultúrából, de korábban sosem dőltünk még ennyit a röhögéstől emiatt. Martynak sikerül teljesen elásnia magát a doki előtt azzal, hogy elárulja, '85-ben „a pojáca” Ronald Reagan az USA elnöke („Akkor ki az alelnök, Jerry Lewis?!”). 1955-ben Calvin Kleinként, a vadnyugaton Clint Eastwoodként jár-kel („Sosem hallottam ilyen ostoba nevet.”), a rosszfiúkat moonwalkolással sokkolja, és mint kiderül, Chuck Berry valójában az ő előadásában hallja először a Johnny Be Goodot .


Egy-egy ilyen utalás nem puszta kikacsintás, hanem szervesen beépül a történetbe, és olykor tovább is lendíti azt – talán sosem sikerült volna rávenni George-ot, hogy elhívja Lorraine-t a bálba, ha nincs Darth Vader és a Van Halen. (BG)


Marty Ödipusz McFlyA Vissza a jövőbe elsősorban egy kalandokra építő családi sci-fi komédia, így azon a voltaképpen nagyon is drámai folyamaton is kiválóan lehet szórakozni, ahogy Lorraine egyre jobban belezúg a saját fiába. A világ helyrebillentése érdekében Marty egy meglehetősen drasztikus tervet eszel ki, molesztálni akarja az anyját, hogy George megmenthesse. Aztán persze egészen máshogy alakul, ám amikor Lorraine az autóban ráveti magát a fiára, néhány pillanatra feltárulnak a bizarr vonzalom freudi mélységei is. (BG)


Apám nevében


Imádjuk Marty és George közös jeleneteit is, egyszerre vicces és szívmelengető, ahogy a főhős istápolja, bátorítja és trenírozza a szerencsétlen tizenhét éves apját, miközben magára is ismer George gátlásaiban. Azon pedig egyenesen meghatódunk, amikor szemtanúja lesz, ahogy George váratlanul átlépi a saját árnyékát, és megszületik a szerelem a szülei között. (BG)


A gitárszóló


Létezik-e fiúgyerek, aki soha nem adott elő zabolátlan léggitárszólót seprű, tollas-, netán pingpongütő segítségével? Egy biztos, mi gyakran megtettük. Martynak a Tengermélyi varázs bálon nyújtott, földön fetrengős, hangfalborogatós előadása így nemcsak megadta a százszázalékos azonosulás élményét, de egyben számos új elemmel is bővítette a tükör előtti produkcióinkat. (BG)


Cápa 19


A Vissza a jövőbe 2 által teremtett 2015-ben minden sarkon egy szuper ötletbe vagy eszement találmányba futunk. A Cápa 19. részét reklámozó hologram önironikus poénja a hollywoodi folytatás- és remake-lázat pellengérezi ki, ráadásul külön odaszúrva a Vissza a jövőbe-sorozat producerének, Steven Spielbergnek. Azóta tudjuk, hogy pont úgy alakult Hollywood jövője, ahogy itt utalnak rá. (KB)


A jövő egészségügye


Elsőre nem értettem, mi a poén ebben a jelenetben, mikor Doki pont ugyanúgy néz ki, mint a fiatalító kezelés előtt. Aztán rájöttem, hogy pont ez a poén. Ugyanebben a részben a fejjel lefelé lebegő George nagypapa is megérdemli a figyelmet. (KB)


Kütyük a jövőből


Álomfejtő alfaritmus-generátor, önszárító kabát, kutyasétáltató drón, teleszkópos baseballütő – és persze az önfűződő tornacipő, amely olyan pompás Nike-termékelhelyezésnek bizonyult, hogy a cég azóta is profitál belőle. Idén állítólag meg is csinálják igazából. (KB)


A jövő nosztalgiája


Michael Jacksont előbb ismertem meg a Vissza a jövőbe 2-ből, mint a dalai révén, és már itt furcsa, kísérteties figurának tűnt. 2015 elérkezett, az énekes már nincs köztünk, de a gyorséttermekben egyelőre nem az ő digitális alakmásától lehet rendelni. A technika viszont már adott lenne hozzá. (KB)


Légdeszka


A 2. rész bemutatójakor sok év után először történt meg, hogy jobban vágytam valamire, mint egy lézerkardra. Sőt, szívem mélyén még most sem tettem le róla, hogy egyszer majd légdeszkával induljak dolgozni. (BG)


A DeLorean


A magyarok csak a Vissza a jövőbe-filmekben találkozhattak ezzel az autóval, amely nemcsak 1985-ben, de itthonról még ma is futurisztikusnak tűnik kicsit. Persze a Vissza a jövőbe 2 jövőjében retrónak számít a lekerekített csodaautók között. (KB)


Tájképcsatorna


A nyolcvanas évek legvégén az amerikai nézőknek még vicces volt, hogy a jövőben van egy tévécsatorna, amely a nap 24 órájában megnyugtató tájképeket sugároz. A poén azonban még nagyobbat ütött Magyarországon, ahol a legtöbb háztartásban csak két csatornát lehetett fogni, még be sem mutatták a Dallast, és mindenki élénken emlékezett a hétfői adásszünetre.


Fene se gondolta volna, hogy 2015-ben a hülyébbnél hülyébb tematikus adók mellett tényleg lesz egy Őszi hangulat nevű csatorna, ahol egész nap ugyanazt a csobogó patakot lehet bámulni. A nonstop VÁLTAKOZÓ tájképeket mutató csatorna azonban érthetetlen módon továbbra sincs a hazai kínálatban, pedig lenne rá igény. (BG)


A jövő gasztronómiája


Még egy fantasztikus jövőbeli találmány: az egy másodperc alatt óriására növő és készre sülő mirelit minipizzát („Anya, nálad jobban senki sem tud pizzát hidratálni!”) mindennap enném, ha lehetne. Most kénytelen vagyok beérni a negyedóra alatt elkészülő mirelit pizzával, de bízom a tudomány fejlődésében. (KB)


Fafej


Biffnek van egy csomó emlékezetes bunkósága. A „kifűződött a cipőfűződ” és a „csinálj úgy, mint a festék” mellett a legjobb a „fafej”. Ebben a jelenetben emberére talál, mert Biffnél csak az öreg Biff tud jobban alázni. (KB)


Az újra és újra átírt múlt


A Vissza a jövőbe nagyon ügyesen játszik az időparadoxonokkal meg az újra és újra átírt idősíkokkal. A második rész végén egyszerre szorongtam és vigyorogtam, mikor rájöttem, mi következik Marty dicsőséges hazatérése után: Marty sietős érkezése. Alan Silvestri tökéletes kísérőzenéjétől lesz igazán vicces és hatásos a jelenet. (KB)


Seamus McFly


A Vissza a jövőbe 3 új figurái közül Clara mellett Seamus McFly maradt emlékezetes. Különösen a vacsoraasztalnál feltett jogos kérdései miatt lehet őt megkedvelni. Szófordulatait a mai napig emlegetjük a családban, ha valamelyikünk elfelejt elhozni valami fontosat. (KB)


Doki modelljei


A Doki minden részben előáll egy gyönyörű terepasztallal, amelyen bemutatja, hogyan fogja hazajuttatni Martyt. Hiába a vicces és pontos szimulációk, Doki mindig szabadkozik, hogy kezdetleges a modellje – pedig még a vadnyugaton is képes volt fából élethű DeLoreant faragni. (KB)


A Clint Eastwood-pajzs


Marty kétszer is elsüti a trükköt, amellyel Clint Eastwood életben marad az Egy maréknyi dollárért című filmben, vagyis a ruha alá rejtett acéllemez ötletét. Az pedig, hogy a vadnyugaton magától értetődően Clint Eastwoodként mutatkozik be Seamus McFly családjának, talán még a Darth Vader-esnél is emlékezetesebb, de mindenképp tovább pörgetett poén. (KB)


A trágya


Biff minden epizódban egy nagy adag lószarban köt ki, pedig – jól tudjuk – utálja a trágyát. Kicsit mindig furcsálltam, hogy kerül éppen egy trágyaszállító teherautó az utakra, de 1885-ben teljesen hiteles, hogy ki van tolva a ház mellé egy szekérnyi lócitrom. (KB)


Nyuszi vagy, McFly?


Martyt az összes részben bajba sodorja a kisebbrendűségi komplexusa, de a 2. részben megsejtjük, hogy olyasmibe is belement, nehogy nyuszinak nézzék, amivel az egész életét elrontotta. A 3. epizód végén tudjuk meg, miről is van szó – Marty itt végre megállja, hogy részt vegyen Needles haverja hülyeségében. (KB)


Időutazó vonat


A harmadik részre már sokkal kevesebb jó ötlet jutott az alkotók eszébe, de Doki vonata azért ezek közé tartozik. Aggódtunk, hogyan találkozhat újra Marty és Doki, mikor a DeLorean megsemmisült. Még szerencse, hogy Brown doktornak volt ideje egy teljesen új, sokkal menőbb időgépet építeni, miközben két gyereke is született: Verne és Gyula. (KB)


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!