Harmadik éve nő az éhezők száma a világon

Fotó: AFP / SIA KAMBOU

-

A romlás a fegyveres konfliktusoknak és klímaváltozásnak tudható be.


Tavaly 821 millió ember, a Föld minden kilencedik lakos éhezett – áll az ENSZ jelentésében. Két éve 804 millió éhezőt tartottak nyilván, 38 millióval többet, mint az előző évben. A dokumentum szerint az utóbbi három évben az éhezők száma világszerte gyarapodott, és az egy évtizeddel ezelőtti szintekhez közelített. Éveken át ez a szám csökkenőben volt, olyannyira, hogy a világszervezet 2030-ig célul tűzte ki az éhínség felszámolását.A kiugró növekedést tavaly vették észre az ENSZ szevezetei. A negatív trendért a konfliktusok, gazdasági visszaesések és a klímaváltozás, a szárazságok és árvizek tehetők felelőssé. A helyzet különösen Afrika és Dél-Amerika több régiójában romlik.

Az alultáplált emberek részaránya azokban az államokban jelentős, amelyekben szélsőséges időjárási viszonyok uralkodnak, súlyos szárazságok vagy szokatlanul heves esőzések sújtják őket. Globálisan az öt évesnél fiatalabb gyermekek 22 százaléka, 151 millió gyerek alulfejlett, 672 millió ember – a felnőtt lakosság 13 százaléka – pedig túlsúlyos.

A jelentést az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap (IFAD) közösen dolgozta ki.