Hamis agyagkatonákat mutogattak Kínában a turistáknak

-

Az eredeti látványosság közelében építették meg a kamut. Az illegális idegenvezetők és a taxisok is összejátszottak.


Hamis kínai agyagkatonákat semmisített meg a rendőrség a kínai Sanhszi tartomány fővárosában, Hszianban. A rendőrök több mint 40 figurát pusztítottak el a csaknem 600 négyzetméteren elterülő hamis turistalátványosságnál. Ez egyébként ugyanabban a kerületben fekszik, ahol a Csin-dinasztia (i. e. 221–206) alapítójának, Csin Si Huang-ti császárnak a mauzóleuma és az uralkodó örök álmát vigyázó valódi agyaghadsereg is található.

A szobrokkal turistákat csaptak be: az engedély nélkül tevékenykedő idegenvezetők és az illegálisan dolgozó taxisofőrök gyakran a hamis agyagkatonákhoz hozták el a gyanútlanokat. A tartományi kormány egy interneten érkezett panaszt követően hívott össze azonnali ülést szerdára. A rendőrség még aznap razziát tartott Lintungban, és a nyomozást is megkezdték.


Legnagyobb a világon

Az agyaghadsereget a császárral együtt temették el i. e. 209-210-ben, három nagy egységre tagolt árok- és gödörrendszerben. A föld alatti mauzóleum a világon a legnagyobb. A lelőhely 1974-es felfedezése óta több mint 7000 életnagyságú katona, ló és egyéb hadi felszerelés került felszínre.

A sírhely és az uralkodó örök álmát vigyázó agyaghadsereg 1987-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. Az 56 négyzetkilométeres mauzóleum a világ minden tájáról vonzza a turistákat.