Haházva nevet a fél internet

Fotó: Flickr CC-BY / Bobaliciouslondon

-

Ha még mindig úgy nevet, hogy az interneten, hogy lol, akkor rémesen le van maradva. Ennyi erővel tarthatna dolgokat oltárinak és klafának is.


Egy hétnyi adatot elemeztek ki a Facebook kutatói, hogy megtudják, hogyan nevetnek most az internetezők. A legnépszerűbb a haha volt, az emberek 15 százaléka használta a nevetés kifejezésére ezt a szócskát. Ha nemek és kor szerint is szűrtek, akkor viszont már árnyaltabb kép jött ki. A fiatalok és a nők inkább emojiket használnak, a férfiak pedig hehet írnak.


Az általános jókedvről sokat mond el, hogy a kommentelő emberek 46 százaléka nevetett egyet hetente, 85 százalékuk pedig kevesebb mint ötször írt le nevetést jelentő szót. A statisztika persze torzul ott, hogy csak a posztokat és a hozzászólásokat értékelték ki, a messengeres csevegések valószínűleg több vidámságot tartalmaznak.


A kép sose megy ki a divatból


Az embereket a Facebook kutatása szerint négy csoportra lehet osztani az írott nevetés alapján: a haha (51.4 százalék), a hehe (13 százalék), az emojisan nevető (33,7 százalék) és a lol kategóriákba. Utóbbi annyira kicsi - 1.9 százalék - hogy voltaképpen csak dísznek van. A lolozók átlagosan a legidősebbek, őket pedig a hehet használók követik. És ha ez nem lenne elég, még visszafogott, sótlan banda is mindkettő. Lolból maximum hármat írnak - lololol - hehéből maximum hatot. Bezzeg a haházók elengedik magukat. Az adatok szerint tizenkét hahát például egészen sokan írnak.


Egy emoji többet mond ezer szónál


Persze a világnagy menőségünkbe nem szabad belenyugodni. Már látszik, hogy az emojik el fognak söpörni mindent és mindenkit. A mobilos csetkliensek már támogatják ezeket a hangulatjeleket, a rendelkezésre álló jelek száma pedig folyamatosan nő. A Windows legutolsó verziójában már például a bemutató ujj emoji is elérhető.


Mindenki ugyanúgy nevet

Míg sok hangutánzó szó nagyon eltér az egyes nyelvek között - magyarul a kacsa azt mondja, hogy háp-háp, románul viszont mac mac - a nevetésre a Wikipédia tanulsága szerint a legtöbb nyelv ugyanazt találta ki. Ha koreainak, ha töröknek írja, hogy hahahahahahaha ugyanúgy érteni fogják.