Hagyjuk meg a kockás inget a hanyatló Nyugat ópiumának!

Forrás: Kobal

-

Generációk óta velünk van, Amerikában egyszerre kapcsolták a favágókhoz és a szörfösökhöz, a grunge-hoz és a hipszterekhez, nálunk pedig régen a csövesek hordták, most meg állítólag a tanárok. Minden, amit a kockás ingről tudni érdemes.


A kockás ing olyan régóta széles körben elterjedt viselet idehaza is, hogy hajlamosak lehetnénk azt hinni, hogy mindig is itt volt. Pedig nem: a kockás flaneling valamikor a múlt század közepén lett valódi tömeges viselet Amerikában, és utána került át Európába. Azóta pedig folyamatosan velünk van, csak éppen mindig másoknak tulajdonítják a viselését. Ezért is volt meglepő, amikor Klinghammer István volt felsőoktatási államtitkár borotválatlan, kockás inges tanárokról elítélően, tálcán kínálva ezzel a szimbólumot a kormányellenes tüntetéseknek, mint ahogy egyre több iskola, civil és celeb máris kockás ingben demonstrál az elégedetlen pedagógusok mellett, sőt már egy Széchenyi-szoborra is ráhúztak egyet.A kockás mintás ruhákat a skótokkal szokás összekapcsolni, és ez olyannyira nem hülyeség, hogy konkrétan vissza lehet vezetni a mai kockás flanelinges divatot is Skóciáig. Ott hosszú évszázadokon át az egyes skót klánok a saját színeiknek megfelelő tartant, azaz kockás gyapjúszövet ruhát hordtak. Az 1745-ös skót jakobita felkelés után aztán az angolok jó négy évtizedre be is tiltották az egyre divatosabb tartant, de utána már semmi nem állhatott az útjába.

A 19. században Skócia már nem volt veszélyes a brit birodalomra, hanem – többek között Walter Scott népszerű regényeinek is köszönhetően – romantikus és izgalmas hely lett, és ezzel párhuzamosan a skót kockás ruhák is terjedni kezdtek. Az igazi lökést ehhez maga Viktória királynő adta, aki híresen rajongott Skóciáért, az ott építtetett kastélyát is tartan mintákkal díszítették, neki köszönhetően pedig a viktoriánus kor egyik jellegzetes divatja lett a skót kockás, amely német közvetítéssel jutott el Magyarországra is, ahol sokáig “sottisnak” is hívták emiatt a kockás ruhákat. De ez csak a sztori egyik fele, a másikhoz Amerika is kellett.


A híres favágó, Paul Bunyan szobra


A vérbe fojtott skót függetlenségi mozgalom leghíresebb alakja, Rob Roy MacGregor ha máshonnét nem, a Liam Neeson főszereplésével készült filmből ismerős lehet: ő a MacGregor klánhoz tartozott, melynek az egyik tartanja volt a sima piros-fekete kockás minta, melyet a legenda szerint a család egyik Amerikába került leszármazottja, Jock McCluskey terjesztett el a vadnyugaton. Ezt a színösszeállítást nevezték el Buffalo-plaidnek, és ez lett a vidéki Amerika általános viselete, leginkább a favágók (és az indiánok) körében. Ilyen piros-fekete kockás Buffalót hord az amerikai mesevilág óriás favágója, Paul Bunyan is – az ő hatalmas szobrát a Fargo című filmben, illetve sorozatban is láthattuk.


The Beach Boys


Kockás inges Amerika

A kockás ing 1924-ben kapott további lendületet, amikor a Pendleton nevű textilgyártó cég úgy döntött, itt az ideje kipróbálni, milyen az, ha nemcsak unalmas színű gyapjúinget hordanak a férfiak. Ez lett a ma is ismert kockás flaneling, amely rövidesen nagyon népszerű lett, a második világháború után pedig ez lett az amerikaiak hétvégi viselete: amikor a férfi nem öltönyt hordott, akkor Pendleton márkájú kockás inget. Legalábbis ez volt a cég koncepciója, de nem alaptalanul, és 1949-ben megjelent a nőknek tervezett kockás ing, a 49er is.

Ekkor már minden szabadtéri tevékenységhez a kockás flaneling lett a népszerű viselet, és nem történt máshogyan a szörfös szubkultúrában sem. A Majorettes nevű lányegyüttes 1963-ban már azokról a fiúkról énekelt, akik fehér Levi’s farmert hordtak, teniszcipővel, szörfös kalappal és Pendleton-inggel”, egy másik együttes pedig még ennél is messzebbre ment: egyenesen The Pendletons néven kezdtek zenélni, egészen addig, amíg a kiadójuk végül át nem keresztelte őket Beach Boysra. A kockás ing azonban megmaradt, és a zenekar számos lemezborítón népszerűsítette továbbra is a kultikussá váló ruhadarabot.A kockás ing a hetvenes évekre már kiszabadult Amerikából, és az egész világot meghódította, de odahaza lett belőle leginkább a hétköznapi emberek viselete. Az összes west coast zenekar kockás ingben pózolt, akárcsak a tradicionális déli rockzenekarok, sőt, amikor a nyolcvanas években a hardcore punkzenekarok az egyszerű öltözködésre helyezték a hangsúlyt a divatozós brit punkkal szemben, akkor ők is kockás inget hordtak a Hüsker Dütől a Minutemenig.


kockás ing, Orbán Viktor


A kockás ing nem ismer határokat

Magyarországon érthető okokból a kockás flaneling egészen mást jelentett, mint Nyugaton. Ha a kockás ing nem is volt a lázadás szimbóluma, mint a farmernadrág, a hetvenes években a csöves nemzedék kezdte tömegesen hordani: a bő, kitűrve hordott kockás ing hosszú hajjal, farmerral, a szimatszatyornak csúfolt gázálarctáskával és az elmaradhatatlan alföldi papuccsal egy teljes generáció népszerű viselete lett. És olyannyira sikerült megragadnia, hogy a kilencvenes évekre már teljesen általános viselet lett itthon, pont egy időben azzal, hogy Amerikában egy teljes zenei stílust kötöttek hozzá.

A grunge nem tagadta, hogy visszanyúl a gyökerekhez: a műmájer, divatmajmoló nyolcvanas évek helyett egy évtizeddel korábbi időszak lett az ideál, és a hétköznapi Amerika. Ehhez passzolt a zenekaros pólóra vett kockás flaneling, szakadt farmerral, bakanccsal, hosszú hajjal. Ilyenben járt a Nirvanától a Pearl Jamig a korszak összes sztárzenekara, de közben ebben ment horgászni a békebeli Amerikát megtestesítő Cooper ügynök is a Twin Peaksben. (Igaz, ő a nadrágba betűrve hordta.)


kockás ing, Mercedes Benz ífashion Week, 2016 ősz-tél

A kockás 2016-ban is trendi lesz


1993-ban Marc Jacobs tavaszi kollekcióját is a grunge ihlette: őt ezért akkor kirúgták a Perry Ellistől, a kollekció azonban legendás lett, Jacobs pedig megalapította a saját divatcégét, és azóta is fontos eleme a kockás ing a tervezői munkásságának. Hiába a kockás ing minden ellenkulturális jellege, akkor már tényleg az egyik legáltalánosabb viselet lett.

Épp ezért lehetett meglepő, hogy miután a kockás flaneling a kilencvenes évek végére kiment a divatból a fiatalok körében, egy évtizeddel később pont azok hozták vissza, akik a legkevésbé szeretnének azonosulni a hétköznapi emberek viseletével: igen, a hipszterekről van szó. A nagyvárosi, jellegzetesen öltözködő és a saját stílust minden más elé helyező fiatalok pedig a skinny farmer, a kardigán, a vastagkeretes szemüveg és hasonlók mellett a kockás flanelinget is felkarolták, és az a nyomukban újra visszatért a mainstreambe.

Úgyhogy ma már a kockás ing egyszerre jelenthet nosztalgiát a kilencvenes évek vagy a háború utáni Amerika után, de leginkább csak népszerű és még divatos viselet is: 2013-ban például az egyik legfelkapottabb mai designer, Hedi Slimane is egy grunge-os kollekcióval állt elő a Saint Lauren számára. Klinghammer István feltehetően nem tudott erről, amikor néhány nappal ezelőtt negatívumként rótta fel a magyar tanároknak, hogy nem elég, hogy borotválatlanok, de még kockás ingben is járnak. Ami nemcsak azért öngól, mert maga a miniszterelnökről is láthatóan szívesen visel kockás inget, hanem tényleg olyan, mintha mondjuk a farmernadrágot vagy a sportcipőt pécézte volna ki. Mostantól pedig már politikai állásfoglalás is lesz a viselése.