Ha ráérez, másfél hétig le sem veszi majd a szemét erről a versenyről

Forrás: Flickr

-

Az első csapat milliárdokat visz haza forintban, és még a nem dobogós helyezettek is vehetnek budai villát a díjukból. Most zajlik a legnagyobb nemzetközi videojáték-verseny, a sakk, a foci és a harcolós játékok keverékeként leírható Dota 2-t pedig nemcsak játszani, de nézni is érdemes. Körbemagyarázzuk.


Tizenhétmillió dolláros összdíjazással zajlik a Dota 2 videojáték világbajnoksága (a győztes csapat 6,3 millió dollárral gazdagodik, ezt osztják ötfelé a csapattagok között). A Seattle-ben rendezett versenyre a világ minden tájáról érkeztek csapatok, a látogatóknak pedig a 17 ezer ülőhelyes KeyArena egyik székéért kell megverekedniük. Akinek bent nem jutott hely, abban bízhat, hogy az összes környékbeli kocsmában is az internetes streamet nézik a meccsekről.


Mit kell látni?

Ne essen kétségbe, ha egy percet se játszott a Dota2-vel. A meccseket élőben közvetítik, és bár időbe telik rájönni, hogy mi az a BKB (immunitás a varázslatokkal szemben) vagy a TP (teleport), de összességében nem bonyolultabb felfogni a játékot, mint egy focimeccset.

A legelső világbajnokságról készült, ingyen megnézhető dokumentumfilmben az egyik kommentátor úgy foglalja össze a játékot, mint a foci és a sakk keverékét. Az ötfős csapatok célja a másik bázisának közepén található épület lerombolása. Ehhez azonban szükséges a pálya uralása, a játékosok által irányított hősök gyors felfejlesztése és a tökéletes összhang a csapat tagjai között. Ezt pedig akkor is nagyon izgalmas nézni, ha amúgy még sosem próbálta ki a játékot.


A Free To Play egyik tanulsága, hogy nem csak kockák játszanak


De itt nem csak kínaiak vannak?

Vannak e-sportok, amelyekbe belevágni is felesleges, ha az ember nem Dél-Koreában született. Az ország focicsapatát 2002-ben azzal próbálták meg motiválni 2002-ben, hogy a selejtezők után meghívták hozzájuk a nemzeti StarCraft videojátékos válogatottat. Ehhez képest a Dota 2 közösség egészen nemzetközi. Az idei világkupára a legtöbb játékost Kína küldte, a második legnépesebb tábor pedig az ukránoké. A legelső, 2011-es International (ez a verseny neve) győztese az ukrán Natus Vincere (Na`Vi) volt. Ha pedig a játékosok származási helyét nézzük – mert átigazolások az e-sportban is vannak – még bonyolultabb a kép. Az idei év egyik esélyesének tartott Team Secretben akad Kanadában lakó üzbég és németnek álcázott iráni is.


Az első tíz perc a csapat összerakása, utána viszont egy remek selejtező


Honnan van erre ennyi pénz?

A legelső, 2011-es Internationalt a Dotát fejlesztő Valve azzal tette fel a játékversenyek térképére, hogy egymillió dolláros díjat ajánlott a győztesnek, a többi helyezett között pedig 600 ezer dollárt szórt szét. A cég magánkézben van, így nem ad ki pénzügyi jelentéseket, de biztosak lehetünk abban, hogy ez az összeg zsebpénz ahhoz képest, amit a Dota játékosok költenek a Valve által üzemeltetett Steam digitális játékboltban.

A Valve 1,6 milliós összege nem változott az évek során, viszont a mindenféle digitális javakat - a kurzorcsomagtól és a speciális szmájliktól a játékban használható fegyverekig tart a sor - kiegészítőcsomagból befolyt pénz egy részét is visszaforgatja a díjba a cég. Így lehet, hogy idén a győztes ötfős csapat 1.7 milliárd forinton osztozik, és még a második helyért is jár 775 millió forint.


Mi a menetrend?

A bajnokság másfél héten keresztül tart, a csoportköröket és a fő eseményt pár nap szünet választja el. Aki rákap, az biztos lehet abban, hogy az augusztus nyolcadikáig, a döntő napjáig lesz mit néznie. Közben talán arra is ráveszik magukat, hogy feltelepítsék az amúgy ingyenes játékot.


Nem egy Messi, de...


És ha már így körbejártuk, mit jelent az a Dota?

A most önálló játéknak számító Dota 2 a Warcraft 3 nevű valósidejű stratégiai játék egyik felhasználók által készített pályájából nőtte ki magát. A pálya készítője gyakorlatilag mindent kidobott, ami az alapjátékra jellemző volt, csak a fejleszthető, különleges képességekkel felvértezhető hősöket tartotta meg. A Valve külön játékként megírta és továbbfejlesztette az ötletet, illetve e-sportot csinált belőle.

A Dota szó az eredeti pálya – Defense of the Ancients – nevét rejti, az Ancient az az épület, amit a szembeálló csapatok védenek, illetve megkísérelnek elpusztítani.


E-sport? Ezek a gyerekek csak számítógépeznek!

Van egy remek vita arról, hogy egy számítógépes játék lehet-e sport. Mi egy külön cikkben álltunk ki amellett, hogy a napi tíz órát edző játékosokat sportolónak kell tekinteni.