Ha nem akar büntetést fizetni, ne igyon a Spanyol lépcsőn Rómában

Fotó: MTI / EPA / Vincenzo Tersigni

-

Enni, aludni, vécézni is tilos a műemléken. Viszont éjszakára sem zárják le.


Egyetlen éjszaka alatt hét turistát bírságoltak meg Rómában a frissen felújított Spanyol lépcsőn, mert „nem megengedett időben” italoztak. Összesen 900 euró (275 ezer forint) pénzbüntetést szabtak ki 2 litván, 2 lengyel, 2 Srí Lanka-i és 1 olasz állampolgárra a renovált műemlék házirendjének megsértése miatt.

A Róma egyik jelképének számító 18. századi műemléket csütörtökön adták át 9 hónapig tartó restaurálás után. A 135 fokból álló lépcsőt alaposan megtisztították, kijavították a márvány hibáit, új világítást és kamerás megfigyelőrendszert szereltek fel.

Építészek, művészek és értelmiségiek csoportja petícióban követeli, hogy a monumentális lépcsősor központi, fehér márvány részét legalább éjszakára zárják le, hogy megóvják a rongálástól, a szennyezéstől és a méltatlan viselkedéstől. Ezt azonban Virginia Raggi, Róma polgármestere elutasította. Viszont parancsba adta a fővárosi rendőrségének, hogy fokozottan ügyeljen, és lépjen közbe, ha valaki „tábort akarna verni” a lépcsőn.

A városházi rendelet tiltja az étel- és italfogyasztást, a szemetelést, a plakátkiragasztást, a hangoskodást és az egyéb zajkeltést a Spanyol lépcsőn, továbbá tilos a lépcsőt éjszakai szállásként vagy illemhelyként használni. Ezt szabálysértésként kezelik, a rongáló vagy szennyezők ellen pedig eljárás indul. Az önkormányzat egyenruhás és civil ruhás rendőrökkel figyelteti lépcsőt nagy tömegben ellepő turistákat.

Az 1723 és 1726 között Francesco De Sanctis római építész által emelt lépcső Róma egyik legelegánsabb közterét, a Piazza di Spagnát köti össze a magaslat tetején álló Trinitá dei Monti templommal.

A műemléket legutóbb 20 éve újították fel. A Bulgari luxusékszercég 1,5 millió eurót (459 millió forint) ajánlott fel a vállalat központi üzletétől mindössze néhány méterre magasodó műemlék helyreállítására.