Ha két nővel lehet, mindent lehet?

-

Az eritreai kötelező poligámia híre vírusként terjedt a közösségi médiában. A gond csak az, hogy nem igaz.


Nehezen helyre hozható álhírrel járatták le a közösségi médiában Eritreát. Vírusként terjedt ugyanis az a hír, hogy az afrikai országban törvény kötelezi a férfiakat arra, hogy legalább két nőt vegyenek feleségül. A kötelező poligámia híre gyorsan terjedt, és sokak figyelmét felkeltette, noha hasonló álhírekkel már korábban is csőbe húzták a közösségi média felhasználóit.

A forgatókönyv általában ugyanaz. Kiszivárogtatnak egy „hivatalos” kormányzati dokumentumot, fejléccel, aláírással, pecséttel. Eritrea esetében az volt a fedőszöveg, hogy az országban tapasztalt gondok miatt hiány lépett fel férfiakból és többlet nőkből. A férfiakat ezért törvény kötelezi arra, hogy legalább két feleségük legyen. Ellenkező esetben komoly büntetéssel számolhatnak az életfogytiglanitól a halálbüntetésig. A dokumentum valamiért annyira hihetőnek tűnt, hogy még néhány újság is átvette.

Az eritreai kormány azóta küszködik, hogy tisztázza a félreértést. A poligámia ugyanis illegálisnak számít a kelet-afrikai országban. Korábban hasonló tréfát űztek már Irakkal, Szudánnal és Szaúd-Arábiával is.

Most sem kellett sok, hogy a közösségi médiában beinduljon a szövegelés arról, hogy férfiak a világ minden tájáról elindulnak Eritreába, hogy éljenek ezzel a legális ajánlattal.