Ha az ülés öl, ez az asztal megmentheti az életét

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Nem talált kellően kényelmes asztalt magának Torma Balázs, úgyhogy tervezett egyet. Még díjat is nyerhet vele.


Furcsa úton lett asztalos vagy még inkább asztaltervező Torma Balázsból: Hollandiában, egy számítógépes tőzsdézéssel (high frequency trading – itt írtuk meg, mi ez) foglalkozó cégnél dolgozott programozóként, amikor megismerkedett az átalakítható álló-ülő asztallal. Ez olyan bútor, amelyet motorral vagy kézi erővel gyorsan fel lehet emelni. Minderre azért van szükség mert állva egészségesebb dolgozni – a mozgalom jelmondata még radikálisabb: az ülés öl – de van, hogy csak elfárad az ember.


Hollandiából hazatérve viszont csak hagyományos asztal várta Balázst, amelynél kényelmetlen volt dolgozni. Nem nyugodott bele.


Gondoltam, ezt nem lehet olyan nagyon nagyon nehéz megcsinálni, úgyhogy nekiálltunk apámmal. Aztán kiderült persze, hogy elég nehéz.


Mire való az álló asztal?

A laptopon dolgozók könnyen átalakíthatják a munkakörnyezetüket. Elég felrakni pár nagyobb papírdobozt az asztallapra, hogy elkészüljön az álló munkahely. Igaz, így még semmi nem támasztja a csuklónkat, plusz távolról úgy nézünk ki, mintha egy kamion kipakolása közben facebookozva szusszannánk egy kicsit. A teljesítménye miatt asztali gépet használóknak nem ennyire egyszerű a dolguk. Egy monitort már nem szívesen rakunk fel a dobozokból épített asztalmagasító tetejére. Ezekre a helyzetekre találták ki az emelhető asztalokat.Nevezzük mondjuk... iparinak

Torma Balázs Springlift nevű asztala jelenleg leginkább a Wright fivérek repülőgépére vagy egy színházi zsinórpadlásra emlékeztet: drótmerevítők csatlakoznak fémkonzolokhoz, menetes acéltengelyeken fordulnak el rétegelt falapok. De a kinézet ellenére a tárgy egy asztal, nem is akármilyen. A lap mozgatását megkönnyítő rugókat Balázs monitorának súlyához állították be. Akkor mozog igazán könnyen a szerkezet, ha a megfelelő mennyiségű súly van rajta.Balázsnak a mostani állapotában már tetszik az asztal, szereti az ipari dizájnt. De reméli, hogy sikerül olyan formatervezőket találnia, akik segítenek továbbgondolni a funkcionális külsőt, akár úgy is, hogy elrejtik a teljes gépészeti részt a vásárló szeme elől.Balázsnak nem a Springlift volt az első próbálkozása, több prototípuson keresztül dolgozta ki, hogyan lehet működőképes álló asztalt készíteni. Az első példányt az öccse esküvőjét megelőző „unalmas lagzis napok” alatt szerelték össze az édesapjával. „Bájos és nagyon veszélyes kihajthatós megoldás lett, aminek a használója felé esett a súlypontja. Amikor anyám és Emese, a feleségem meglátták, óva intettek, hogy használjam” – meséli Balázs.


A használható asztal is ünnephez kötődik, karácsony táján kezdett végső formát ölteni a Springlift. „A doktorimat a Sztakiban csináltam, oda kéredzkedtem vissza a műhelybe. Karácsony körül nagyon sok lyukat fúrtam ki.” De nem csak fúrásból állt a munka. Az alkatrészek beszerzése során Balázs behatóan megismerte a nyolcadik kerületi csavarboltokat, lakatosokat, még olyan helyet is keresett, ahol rugót tudnak gyártani az asztalhoz.


Torma Balázs - Springlift


Beszéltem pár lakatossal, ha jön egy megrendelés, két héten belül tudjuk teljesíteni.

A Springlift nemcsak azt a problémát oldotta meg, hogy Balázs nyugodtan programozhat derékfájás nélkül, hanem egy induló vállalkozás is. Az asztalra vágyók megrendelhetik a csak legszükségesebb, kis utánajárást igénylő alkatrészeket – csigákat és rugókat – nagyjából száz euróért, de kérhetik az összes elemet tartalmazó kitet is. A tervező abban reménykedik, hogy a többség hajlandó csavarozni, és testre szabott bútort szeretne.A netezők helyett a barkácsolókat akarja megnyerni

Balázs nem készül közösségi finanszírozási kampányt indítani, nincs szüksége pénzre, hogy beinduljon az üzlet. A figyelmet, amit egy Kickstarter-kampány hozna még, máshogy tervezi megtalálni. Magyarországon már meghívták a bútorszövetség elnökségi ülésére, emellett arra készül, hogy ősszel a római vagy a berlini Maker Faire barkácsexpóra is elviszi az asztalt.

Ott biztosan talál olyan embereket, akik értékelik az ötletet. Különösen, ha megtudják, hogy Balázs valójában nem is csak egy asztalt csinált. A Springlift egy verziója a számítógépén fut, és bármilyen ülő és álló pozícióhoz ki tudja számolni az egyes rudak hosszát és a rugók erejét. Szóval a programozóból azért nem lett teljesen asztalos, így is van ez jól.


Ne azt kérdezze, mit tehet önért a Springlift

Az álló-ülő asztalra váró következő megmérettetés a Core77 amerikai dizájnoldal versenyének közönségszavazása, a verseny zsűrije a második legjobb indulónak (runner up) választotta az asztalt, a közönség viszont még egy díjat kioszthat. Június 22-ig lehet voksolni Torma Balázs ötletére. Az asztalt az Open Design kategóriában – korábban ezt DIY-nak, azaz barkácsnak hívták, de idén megnemesült – találják meg.