Gyorsul a tengerszint emelkedése a mérések szerint

Fotó: MTI/AP / Wilfredo Lee

-

A Pinatubó vulkán kitörésének hatását is elemezték.


Az eddigi előrejelzésekhez képest kétszer nagyobb mértékben emelkedhet a tengerek vízszintje 2100-ra egy friss vizsgálat eredménye szerint. Műholdas mérések szerint évről évre egyre jobban gyorsul a vízszint emelkedése, aminek következtében 2100-ra az évi egy centimétert is elérheti.

A Steve Nerem, a Coloradói Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport szerint a század végére a partokon átlagosan 65 centiméterrel magasabban állhat a víz, mint 2005-ben. "Ráadásul ez nagy valószínűséggel egy óvatos becslés" – mondta Nerem.

A kutatók a globális tengerszintméréshez a rendelkezésre álló eddigi leghosszabb műholdas méréssorozat eredményeit használták. Fontos esemény volt a Pinatubo Fülöp-szigeteki vulkán kitörése 1991-ben, ennek a tengerszintre gyakorolt hatásai már megmutatkoztak a műholdas mérések kezdetekor. A növekedés oka egyrészt a jégtakaró olvadása, másrészt a víz felmelegedés miatti térfogattágulása.

"A tanulmány nagyon hihetően mutatja be, hogy felgyorsul a növekedés" – mondta Ingo Sasgen, a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet kutatója. A szakértő szerint az amerikai kutatók nemcsak új mérési adatokat használtak, hanem nagyon alaposan értékelték is, ráadásul számos olyan tényezőt kizártak, amelyek lényegtelenek a klímaváltozás szempontjából.