Gyanúsan olcsó HPV elleni oltást kaphatnak a magyar tinik

Fotó: Europress/AFP/Lionel Bonaventure / Europress/AFP/Lionel Bonaventure

-

A piaci ár töredékéért nyerte el az egyik gyógyszergyártó cég a HPV vírus elleni oltóanyagok leszállítását. A méhnyakrák elleni védőoltás – bár nem kötelező, csak ajánlott – szeptembertől térítésmentesen beadható annak, aki kéri. Összesen 80 ezer serdülő élhet a lehetőséggel.


Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál (OTH) május eleje óta nyilvánosan megtekinthető szerződés szerint a GlaxoSmithKline (GSK) 1 milliárd 689 millió 600 ezer forintért vállalta a 80 ezer oltás szállítását. Mivel azonban a Cervarix kétkomponensű oltóanyag, ezért személyenként időben eltolva két oltásra van szükség, vagyis összesen 160 ezer oltóanyagra. Így a GSK-val kötött szerződés szerint egy oltást a cég 10 560 forintért vállal, miközben egy Cervarix oltás költsége támogatottan is 30 ezer forint – támogatás nélkül pedig még több tízezer forinttal drágább. A szerződés szerint az első 40 ezer adagot június 1-ig kellene leszállítania a GSK-nak, a cég azonban ennek elhalasztását kérte július 6-ig. A VS.hu információi szerint ennek oka a szavatossággal kapcsolatos kritériumok nem teljesülése lehet. A szerződés szerint ugyanis az oltóanyagnak a beszállítástól számítva legalább két évig felhasználhatónak kell lennie. Úgy tudjuk, hogy ez a GSK által leszállítani tervezett oltóanyagok esetében nem teljesül és ezért kérték a halasztást. Ilyen esetekben egy gyártó az Országos Gyógyszerészeti Intézethez (OGYI) fordulhat kérelemmel, illetve annak bizonyításával, hogy az oltóanyag hatásos a szavatossági idő esetleges lejárta ellenére is. A VS.hu megkereste az OGYI-t, hogy érkezett-e HPV-oltóanyagokkal kapcsolatban a GSK-tól kérelem az intézethez, és ha igen miről. Az OGYI válaszul annyit közölt, hogy folyamatban lévő ügyekről nem adhatnak tájékoztatást. A GSK-t is kerestük, miért kért halasztást az első adag oltóanyag leszállításához, a cég annyit közölt, hogy a csúszás oka a szerződéskötés csúszása az eredeti határidőhöz képest.


A GlaxoSmithKline-nal egyébként idén áprilisban írt alá stratégiai együttműködési megállapodást a magyar kormány. Az angliali székhelyű GSK-t egyébként több országban is korrupciós vádak érik. A többi között Kínában, Lengyelországban, Irakban és Libanonban is azzal vádolták a céget, hogy helyi orvosokat vagy állami alkalmazottakat fizetett le termékei eladásainak növelése érdekében.

Szeptembertől lehet kérni ingyenesen, de nem mindenkinek

A méhnyakrák megbetegedésért felelős HPV (humán papilloma vírus) -védőoltást 2014-től az ÁNTSZ szervezésében megvalósuló iskolai kampányoltások keretében lehet majd kérni a 12-13 éves korosztály számára. Ez azt jelenti, hogy a humán papilloma vírus elleni injekciót – a kötelezően ajánlottá válást követően –, felmenő rendszerben a hatodik osztályos lányok számára kérhetik szüleik. A tervek szerint aki kéri, ingyenesen kaphatja meg az iskolában a méhnyakrák megelőzését szolgáló oltássorozatot.