George Clooney biztosan részeg, ha a Coen testvéreket dicséri

Forrás: AFP

-

A Coen testvérek Ave, Cézár című, az 50-es évek Hollywoodjában játszódó vígjátéka nyitotta a 66. Berlinalét csütörtökön. A film sajtótájékoztatóján ott volt ugyan többek közt Channing Tatum és Tilda Swinton is, de persze George Clooney vitte el a show-t.


Lehetett rá számítani, hogy a Berlinale nyitófilmjének, a Coen testvérek Ave, Cézárjának a sajtótájékoztatóján George Clooney és kollégái szórakoztatók lesznek, és tényleg nem okoztak csalódást, a sztár már az első újságíró első érthetetlen kérdése közben benyögte, hogy „még egy utolsó kérdésre lesz időnk”.


George Clooney lendületesen érkezik a berlini fotózásra, mögötte Channing Tatum, az előtérben Josh Brolin


Nem volt hiány eszméletlenül hülye kérdéseket feltevő riporterekből, így Clooney-nak sem volt nehéz dolga: amikor egy orosz újságírónő megkérdezte tőle, hogy látott-e már orosz kommunistát, visszakérdezett, hogy „Miért, most épp itt áll egy előttem? Ez beugratós kérdés?”, egy idétlen matrózsapkát viselő lány hömpölygő monológját pedig a „Te most flörtölni próbálsz velem?” kérdéssel zárta rövidre.De amúgy is formában volt, elmondta, hogy amikor a Coen testvérek először beszéltek neki a filmről, amelyben egy 50-es évekbeli, elkényeztetett filmsztárt alakít, akkor fogalma sem volt róla, hogy egy annyira ostoba embert kell majd játszania, amilyen a figurája végül is lett, és hangsúlyozta, hogy nem érti, miért írnak rá folyton ilyen szerepeket Coenék. Aztán gyorsan hozzátette, hogy eloszlatna egy tévhitet: Coenék nem testvérek, csak unokatestvérek. A film főhősét – egy sztárok kínos ügyeit elsimító problémamegoldót – alakító Josh Brolin vette a lapot, és innentől kezdve „az unokatestvérek”-ként hivatkozott a rendezőpárosra.

A matrózsapkás rákérdezett egy korábbi interjúra, amelyben Clooney Coenékről áradozott, a színész erre fontosnak tartotta leszögezni, hogy ha valaha bármi jót mondott Coenékről, akkor egészen biztosan részeg volt. Elmélázott azon, hogy rendezők ritkán csinálnak olyan filmeket, mint az Ave, Cézár, karrierjük ilyen késői szakaszában, aztán pontosított, hogy Coenék esetében nyilvánvalóan a karrierjük utolsó szakaszáról van szó.


George Clooney, Channing Tatum, Josh Brolin


Ezek után Josh Brolin elmesélte, hogy nagy élmény volt, amikor a filmben felpofozhatta Clooney-t, és mivel nincs olyan ember a Földön, aki ne szeretné ezt megtenni, az egész emberiség nevében adta azt a pofont.

Clooney csak egyszer komolyodott el, amikor egy középkorú nő kissé vádló hangnemben megkérdezte, hogy azon kívül, hogy filmeket csinálnak, miért nem tesznek valami konkrét dolgot a világ olyan égető problémáinak megoldásáért, mint a menekültválság. Clooney erre kapásból felsorolt egy csomó dolgot, amit ő személyesen tett már az ügyben, megemlítve, hogy holnap találkozik Merkel kancellárral is, és visszakérdezett: „Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy ön személy szerint mit tett a menekültekért.”Egy magyar vonatkozású téma is szóba került: a TV2 riportere, Frank Barbara megkérdezte a Coen testvérektől, hogy pontosan hogyan segítettek Nemes Jeles Lászlónak, aki korábban azt nyilatkozta, hogy hálás nekik. Ethan Coen elmondta, hogy a tavaly általuk vezetett cannes-i zsűriben mindenki azt gondolta, hogy a Saul fia kiemelkedő film, és örül neki, ha a cannes-i nagydíj, amellyel jutalmazták, hozzájárult ahhoz, hogy később szép pályát fusson be.Nemsokára arról is beszámolunk, milyen lett az Ave, Cézár, amelyet február 25-től már a magyar mozikban is vetíteni fognak.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!