Furcsábbnál furcsább keresztnevek a legújabb utónévjegyzékben

Fotó: Giphy / Giphy

-

Ma már az Anakin, a Frodó, a Gandalf, a Cseresznye és a Fahéj is anyakönyvezhető utónévként.


Az MTA Nyelvtudományi Intézete december 1-jén tette közzé a bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzékét, írta a cink.hu. A férfinevek között olyan különlegességek találhatók, mint az Anakin, Dengezik, Frodó, Gandalf, Hadúr, Morgan, a női nevek között pedig ott az Áldáska, Barack, Cseresznye, Fahéj, Kalpavalli, Küllikki, Szüvellő és Vilászini. A férfinevek listája több mint 1600 nevet tartalmaz. A női nevek esetében még nagyobb a választék: több mint 2000 nevet ajánl anyakönyvezésre a Nyelvtudományi Intézet. Nemzetközi összehasonlításban viszont még is kevésnek tűnik: a német utónévkönyv több mint 66 ezer keresztnevet tartalmaz.


A szabály az szabály...

Az MTA Nyelvtudományi Intézete egy 1982-es törvényerejű rendelet és egy 2002-ben született törvény alapján rendelkezik a bejegyzésre alkalmas utónevekről. A Belügyminisztérium Állampolgársági Főosztálya 1997-ben rendelte meg a Nyelvtudományi Intézettől az először 1971-ben kiadott Magyar utónévkönyvben szereplő nevek jegyzékének bővítését. A lista azóta folyamatosan gazdagodik. A Nyelvtudományi Intézet tizennégy alapelv alapján hagy jóvá kérvényezett utóneveket. (Az iránymutatások a Magyarországon született, itt élő magyar állampolgárokra vonatkoznak.) Az első alapelv, hogy anyakönyvezni legfeljebb két, a gyerek nemének megfelelő utónevet lehet. A második kimondja, hogy az utónevet a magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni. Négy szabály vonatkozik a magyar és idegen nyelvű művészeti alkotásokban szereplő nevekre, illetve az idegen eredetű nevek bejegyzésére. A fantázianevekre és a becéző formákról is rendelkezik egy-egy szabály, míg külön alapelv mondja ki, hogy földrajzi névként, márkanévként, vagy művésznévként szereplő formákat nem javasolnak bejegyzésre. Utóbbira lehet példa a Gyimes, a Benetton és a Zséda. Egy-egy alapelv szól arról, hogyan kérhető más helyesírással a név bejegyzésre, valamint a férfi-női rokon nevekről. A nyelvészek – névtannal, nyelvtörténettel, pszicho- és szociolingvisztikával foglalkozó szakemberek - nem javasolnak csúfolódásra, kiközösítésre alkalmas és a név viselőjére hátrányos névalakokat, például olyanokat, mint a Csibécske – ezt is külön-külön alapelv mondja ki. „Az ősmagyarnak tartott utóneveket csak akkor ajánljuk bejegyzésre, ha hiteles írott források alapján meggyőződünk arról, hogy a név a középkorban valóban használatos volt személynévként, vagy a népköltészetben, illetve a klasszikus irodalmi művekben keresztnévként szerepelt. A név ajánlásakor a név jelentését is figyelembe vesszük. Ha olyan régi névről van szó, amelynek jelentése hátrányos lehet a viselőjére, azt nem javasoljuk (pl. Nemél, Halaldi, Sánta, Nyomorék)” – olvasható a Nyelvtudományi Intézet alapelvei között.

A leggyakoribb magyar keresztnevek 2012-ben

A 2012-es utónévstatisztika alapján a férfi utónevek közül a Bence, Máté, Levente, Ádám, Dávid, Balázs, Dominik, Gergő, Dániel, Péter szerepel az első tíz helyen. Ezek közül csupán a Levente magyar eredetű név, míg a Bence és a Balázs magyar formában honosodott meg, de idegen eredetű. A női nevek rangsorát a Hanna, Anna, Jázmin, Nóra, Csenge, Zsófia, Luca, Lili, Boglárka és a Dóra vezeti. Két magyar eredetű, a Csenge és a Boglárka szerepel közöttük, a Luca és a Dóra pedig idegen eredetű, de magyar formában meghonosodva.