Fillérekből bárhová

Fotó: ONLY WORLD / STEPHANE FRANCES

-

Átugrana New Yorkba, ha 6500 forint lenne a repjegy? El tud képzelni olyan utat, ahol az utazás olcsóbb, mint a repülőtéren megivott kávé? A travelhackerek ilyen sztorikat és olcsó repülőjegyeket gyűjtenek.


Régen, amikor közismerten minden jobb volt, még úri dolog volt repülni. Az utasok tágas fotelekben – kivétel a Concorde, amely egy volánbusz volt, csak őrületesen gyors – ültek, kristálypohárból itták a brandyt, és cigarettázva csevegtek az utastársakkal. Nézzék meg a lenti képet, mennyire remekül nézett ki egykor egy repülő.Ami a képen nem látszik, hogy ugyanekkor büntetően drága volt az utazás. Az árak hasonlóak a mostanihoz: az ATV szerint a nyolcvanas években 5600 forintból lehetett elrepülni Londonba. Ha ügyesek vagyunk, ennyiért ma is találunk jegyet. Az csupán a különbség, hogy harminc éve ez a pénz több mint kéthavi fizetésnek felelt meg, ma viszont egy üveg jobb rövidital ára. Szerencsére jött előbb az olcsó repülés, majd a még olcsóbb fapados társaságok. A travelhackerek, a légitársaságok elárazott jegyeit vásárló, akciókat figyelő, trükköket ismerő utazók egy marék mogyoró árából járják be a világot.


Elég egy impulzus ahhoz, hogy az emberben feltámadjon a mehetnék. Ákost, az Utazómajom oldal üzemeltetőjének fantáziáját 2012-ben egy újság hátoldalán látott 70 forintos repjegyhirdetés indította be.


Nem akartam elhinni, hogy ez valóban létezik.

A hetvenforintos jegyet végül nem vette meg, de beleolvasta magát az utazós trükkökbe, és azóta már 230 ezer kilométert repült le világszerte. Azt ugyan nem összesítette, hogy mennyi pénzt költött összesen utazásra, de átlagokat tud mondani. Európán belül 2-3 ezer forintért utazott, a kontinensen kívül átlagosan 80-90 ezer forintot fizetett egy-egy útért.


Különböző oldalak hibáit kihasználva sokszor utaztunk teljesen ingyen Európán belül, Brüsszelbe, Milánóba, Dortmundba, Dublinba, Koppenhágába vagy átszállással 5000 forint alatt Mallorcára, Ciprusra.

A legfontosabb tipp, amit Ákos elmesélt, hogy az ember nem oda utazik, ahová szeretne, hanem ahová olcsó repülőjegyet talál. Az utazó szerint érdemes összeírni egy listát azokról a helyekről, ahová mindenképp el akarunk jutni, mert ez nagyon megkönnyíti a döntést a néha csak tucatnyi percig elérhető akciók esetén. Hasonlóan fontos egy karbantartott naptár, amelyből egy pillanat alatt kideríthetjük, milyen időközökben érünk rá vagy tudunk szabadságot kivenni. Ha pedig ezt az ember a párjáról, barátairól is tudja, akkor tényleg villámgyorsan cselekedhet, ha feltűnik egy hihetetlenül olcsó jegy.


Egy érdekes ajánlat persze az összes előre eltervezett dolgot felülírhatja. Ákos egy pillanatig nem tervezte, hogy barátnőjével Indiába látogatnak, de szembejött egy 89 ezer forintos goai repülőjegy. Az utat egyik legnagyobb élményeként emlegeti. „Tetszett a kultúra, az ételek, az olcsóság, a szép pálmafák, a természet, az emberek lazasága, a meleg időjárás, a színes faházak. Kétszer nem szeretünk ugyanoda visszamenni, annyi szép hely van, viszont Indiát még minden bizonnyal útba ejtjük.”


Goa eredetileg nem is szerepelt a bakancslistán


Olcsón vettem jegyet, mit tegyek?

A félreárazott vagy más hiba miatt olcsó repülőjegyeknek van azonban egy hátulütője: a légitársaságok nem minden esetben ismerik el a létezésüket. A vásárlás után egy-két hetet várni kell, hogy megmarad-e a jegy, vagy bocsánatkérések közepette megpróbálják visszautalni a pénzt. Az Utazómajom szerint fontos, hogy olyan utazást rakjunk össze, amiért legalább pár száz forintot fizetünk: így valószínűbb, hogy megmarad a jegyünk, teljesen ingyenes utakat nyugodtabb szívvel törölnek.


Hasonlóan fontos szabály, hogy semmiképpen ne hívjuk fel azonnal a légitársaságot, hogy a minimális összegért vett jegyünk érvényes-e. A javunkra nem válik, viszont a többi travelhacker előtt bezárhatunk egy kiskaput. A társaságnak előbb-utóbb fel fog tűnni, hogy hibát vétettek, ráérnek akkor döntést hozni. Vagy ha nem tűnik fel, annál jobb: ha már a gépen ülünk, biztosan nem szállítanak le, és talán legközelebb is vásárolhatunk ugyanazzal a trükkel.


Utazómajom helyi elefánttal


Akkor sem szabad a légitársaságnál érdeklődni, ha egy többátszállásos – és így például olcsóbban megvehető – repülőjegynek csak egy részét akarjuk végigrepülni. Ákos a saját sztoriját hozta példának: hazafelé olyan jegyet vett, amely tartalmazott a végén egy Budapest–Zágráb-átszállást is. Mivel rákérdezett előre, hogy leszállhat-e a városban, így a légitársaság emberei biztosra mentek, és elreptették egészen a horvát fővárosig. Ha nem szól előre, csak kisétál a reptérről, semmi gond nem lett volna – joga van abbahagyni az utazást.

Olcsóbb ugyan semmi nem lesz tőle, spórolni mégis lehet a tapasztalt utazók egy másik trükkjével: nem foglalnak le előre olyan szállást, amelyet nem lehet lemondani. (Kivétel a hibásan árazott hotel, ott a nem lemondható a biztosabban megmaradó.) Ha mégis törölnék az olcsón vett jegyet, így nem kell gyorsan másikat venni, hogy az előre kifizetett szállást felhasználhassák.


Marokkóba Brüsszel érintésével 12 ezer forintért repültek el


Amit mindenképpen próbáljon ki vásárlás előtt

Ha nem is iratkoznak fel most azonnal négy-öt olcsó jegyeket figyelő oldalra – az Index olcsó légitársaság fórumjába nézzenek be néha –, akkor is van pár olyan fogás, amelyet mindenképpen végig kell próbálni vásárlás előtt. Az első egy új, lehetőleg inkognitó ablakos böngésző megnyitása. Az utazási oldalak, légitársaságok figyelhetik, hogy sokadszor jár-e az oldalon, tervezgetett-e már korábban utazást. Egy érintetlen böngészőben viszont biztos, hogy alapáras ajánlatot kap.


Lassabbá teszi a folyamatot, de a megveszem gomb megnyomása előtt jó ötlet megnézni több böngészőből és több nyelven ugyanazt az utat. „Volt olyan, hogy Internet Explorerből tíz százalékkal kevesebbe került a jegy” – mesélte Ákos. A nyelvek közül – ez például a Kayak online utazási irodánál jöhet jól – a németet, olaszt, írt és lengyelt kell legalább megnézni, hátha lefaraghatunk pár ezer forintot. Persze ha más nyelvű oldalon vásárolunk, akkor a beszállókártyánk is azon a nyelven lesz, de a Google Translate korában ez nem lehet akadály. Az Utazómajom talált egyszer egy olyan, az Alitalia japán utasainak szánt kedvezményt, amelyet minden, a cég japán oldalán vásárló utas megkapott, ezért vannak az országot nem is érintő, de kandzsival írt beszállókártyák a gyűjteményében.


Hawaiin a szállással kell vigyázni, pluszadókat adnak az árhoz


Miért lehet ennyit trüközni?

Egyelőre semmi sem utal arra, hogy az olcsó utazási lehetőségek eltűnnének. Két tényező is életben tartja őket. Az egyik az emberi hiba, amely lehetővé teszi, hogy időnként egy jegy 35 euró helyett 35 forintba kerüljön. A másik pedig az informatikai rendszerek bonyolultsága. Az online utazási irodák, repülőjegyoldalak, légitársaságok keresztül-kasul össze vannak kötve, a komplexitás pedig hibákat teremt. Az összes ilyen hiba azonosítása és javítása pedig több pénzt emésztene fel, mint amennyit a cégek néhány agyafúrt utazón buknak. A néhány viszont nem jelenti azt, hogy utazni magányos dolog. Ákos leggyakrabban a barátnőjével utazik, de van, hogy a baráti társaság tagjai is velük tartanak. Szervezett már tizenhat fős utat is, de egy ilyet már szerinte sem egyszerű olcsón összehozni.