Felszállt a legerősebb űrrakéta – videó

Fotó: SpaceX

-

Útnak indították a SpaceX új, óriás rakétáját. A kísérleti repülésén egy Tesla autót visz az űrbe, hogy Nap körüli pályára állítsa.


A Falcon Heavy nevű rakéta a jelenlegi legerősebb űreszköz, és korábban is csak a Holdra szálláshoz használt Saturn V típus múlta felül. A kilövést óriási érdeklődés kísérte a helyszínen, a floridai Cape Canaveralban.Elon Musk, a SpaceX és a Tesla tulajdonosa nem zárta ki a kudarcot sem, de hétfőn azt mondta, a mérnökök mindent megtettek a sikerért, és belenyugszik, bármi történjék is.

A Falcon Heavy felépítése egyszerű: egy korábban már kipróbált rakétatípusból, a Falcon 9-ből hármat kapcsoltak egybe. Kérdés, hogy a három egység miként tud együttműködni repülés közben.A majdnem 70 méter magas Falcon Heavy három a gyorsító rakéta 27 hajtóművével emelkedett fel. A rakéta 64 tonnás terhet tud Föld körüli pályára állítani – írja a BBC. A magasabb, geostacionárius pályára 22,2 tonna tömegű terhet vihet, ha a konstrukció beválik és működőképesnek bizonyul. A kilövés után hat és fél órával derül ki, hogy a próbarepülés minden fázisa rendben zajlott-e.


A közvetítés a nyolcadik perctől kezdődik


A két kisegítő rakéta két és fél perccel az indulás után levált, és visszaereszkedett a Cape Canaveral-i Kennedy űrközpont közelében lévő légi támaszpontra. A fő rakéta feljebb emelkedett, és a tervek szintén visszatért volna, hogy az óceánon lévő platformon landoljon.

Később kiderült, hogy a Space X ebben kudarcot vallott.Az elektromos autóba egy űrruhába öltöztetett bábut tettek. A Starmannak nevezett bábú és az autó a tesztrepüléseken szokásos értéktelen ballasztsúlyt helyettesíti, és persze óriási reklámértékkel bír a cégtulajdonos Musknak.

A Falcon Heavy ugyanarról az indítóállásról szállt fel, ahonnan a hatvanas évek végétől a holdexpedíciók indultak. Az indítást a magas légkörben uralkodó erős szél miatt több mint két órával elhalasztották.


A tengerbe zuhant

A Falcon Heavy egyik gyorsítórakétája megsemmisült, mert elfogyott az üzemanyaga – mondta Elon Musk, a SpaceX és a Tesla tulajdonosa. A kísérlet ezzel együtt szinte teljes sikerrel zárult. Az űrhajó utolsó fokozata felvitte az űrbe hasznos rakományát.Két gyorsítórakéta nyolc perccel a start után szinkronban szállt le a Kennedy űrközpont közelében lévő légi támaszpontra, és további űrmissziókon is fel lehet majd őket használni. Egy ideig nem lehetett tudni, hogy mi történt a középső gyorsítórakétával, amelynek az Atlanti-óceánon horgonyzó uszályon kellett volna landolnia, Florida partjaitól mintegy háromszáz tengeri mérföldre.

Musk szerint a vadonatúj gyorsítórakétában feltehetően nem maradt elegendő üzemanyag ahhoz, hogy lefékezze magát, ezért valahol a hajó közelében lezuhant. A rakéta óránkénti 483 kilométeres sebességgel csapódott a tengerbe. A becsapódáskor károk keletkeztek a horgonyzó platformban, megrongálódott két hajtóműve, és tönkrement a kamera is, amelynek rögzítenie kellett volna a landolást. A gyorsítófokozat darabjai szanaszét szóródtak a platformon és az óceánon.A történelminek mondható rakétakísérletet hatalmas érdeklődés övezte, és ez volt a Youtube történetének második legnagyobb online nézettségű eseménye.

Musk a felbocsátás után a Twitteren azt írta, hogy a Falcon Heavy utolsó fokozatának hajtóművei harmadszor is sikeresen beindultak, az űrhajó – elhagyva a Föld gravitációs terét – áthaladt a Mars keringési pályáján is, és jelenleg az aszteroidaöv felé tart. Az autó, a Tesla roadster hat hónap múlva érkezik a Mars közelébe, de nem valószínű, hogy a bolygóba csapódik, hanem évmilliárdokon át kering majd a Nap körül, elhaladva néha a Föld és a Mars közelében is.