Fejbe lőtték a legismertebb balkáni lánykereskedőt

Fotó: MTI / Máthé Zoltán - illusztráció

-

Leku állítólag már visszavonult. Fényes nappal végeztek vele.


Meggyilkolták a legismertebb balkáni lánykereskedőt, Dilaver Bojkut. A Leku becenéven is ismert bűnözőt Macedóniában, az Ohridi-tó partján fekvő Strugában egy kávézó előtt lőtték fejbe.

Leku több mint háromezer nőt adott el, és egy macedóniai bűnszervezet vezetője volt. Az FBI és az Interpol is körözte korábban, a gyanú szerint 2006-ig egy Struga melletti faluban szervezett árveréseken adta el az elrabolt vagy becsapott lányokat, akiket a balkáni és a volt szovjet államokból vitt Macedóniába.

A feltételezések szerint a lánykereskedelmi útvonalak Moldován, Románián és Ukrajnán keresztül vezettek Bulgárián és Albánián át Macedóniába. A szkopjei sajtó szerint Bojku főhadiszállásán állandóan 200-250 eladásra szánt nő tartózkodott.

A lánykereskedő ellen 1979 és 2001 között 17 feljelentést tettek, néhányszor el is fogták, de csak 2002-ben ítélték el. Rendőrségi kapcsolatai segítségével megszökött a börtönből. Montenegróban fogták el és kiadták Macedóniának, ahol három év és nyolc hónap börtönre ítélték. Szabadulása után állítólag törvényes üzletekkel foglalkozott, az idegenforgalomba és a vendéglátásba fektetett be.