Ezért lassú néha otthon az internet

Fotó: Getty Images/Fuse / Fuse

-

A brit médiahatóság szerint háztartások millió azért szenvednek a lassú internet miatt, mert valamilyen elektronikus felszerelés van a wifit kibocsátó router mellett.


Ötből egy brit háztartásban az elvártnál lassabb az internetkapcsolat, mert a routerüket túl közel rakták egy lámpához, telefonhoz, hi-fihez vagy épp a kisbabákat figyelő készülékekhez – mondta a Telegraphnak Sharon White, a brit médiahatóság, az Ofcom vezérigazgatója.

Amennyiben kábeles kapcsolatot használnak, úgy nincs gond, a wifi jelek azonban gyengülnek, ha a router olyan eszköz közelében van, amely rádióhullámokat bocsát ki.

A probléma megoldása miatt a brit médiahatóság heteken belül elérhetővé tesz egy olyan új alkalmazást a háztartások számára, amely ellenőrizni tudja, hogy árnyékolja-e valami a wifijelek terjedését. Az Ofcom appját jelenleg is teszteli a hatóság, a remények szerint decemberre lesz kész. Igaz, akkor sem lesz képes pontosan megmondani, mely eszközök okozzák az internetkapcsolat lassulását, de fel tud majd sorolni néhány lehetséges problémaforrást, illetve tippeket is adhat majd a megoldásra.

Az Ofcom azt ajánlja a nethasználóknak, hogy a routert helyezzék amilyen messze csak lehet a többi elektronikai eszköztől és minden olyan készüléktől, amely wireless jeleket bocsát ki. A router újraindítása is segíthet, mivel ekkor az eszköz egy kevésbé forgalmas wificsatornát fog választani.

Gyakori probléma az is, hogy sokan nem védik jelszóval a szélessávú kapcsolatukat. Ha ön is közéjük tartozik, könnyen lehet, hogy a szomszédok némelyike is az ön internetkapcsolatát használja, márpedig minél több eszköz kapcsolódik a routerre, a jel annál gyengébb lesz. Az összegubancolódott és feltekeredett kábel is okozhatja a lassulást – figyelmeztetett az Ofcom.