Ezeket a könyveket olvassa, ha komolyan gondolja az életmódváltást!

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Minden életmódváltás üres ígéret, amíg nem kezdjük el. De mivel kezdjük? És hogyan? Rengeteg a lehetőség, és szintén nem kevés a zsákutca. Az induláshoz ajánlunk néhány, szerintünk valóban hasznos könyvet, amely segíthet a rakéták begyújtásában.


Michael Pollan: Életadó ételeink

Ha új élet, akkor kezdjük az alapokkal, és Michael Pollan ma már klasszikusnak számító könyve, az Életadó ételeink erre pont tökéletes. „Fogyasszon ételeket! Ne túl sokat. Főleg növényeket.” A könyv tulajdonképpen e tételmondatok bővebb kifejtése. Intelligens, értelmes és egyszerű eszmefuttatás az összezavarodott étkezési szokásainkról, vagyis tökéletes kiindulópont arra, hogy megértsük, hogyan tudjuk életben tartani magunkat. A könyv legnagyobb erénye, hogy tisztázza: mit is kellene étel alatt értenünk. És Michael Pollannél meggyőzőbben talán senki sem tudja tálalni az „az vagy, amit megeszel” tézist.

Nem fogyókúrás könyv, nem csodamódszert ígér, de olyan tanácsokkal lát el, amelyek könnyen beégnek az elménkbe, és eszükbe juthatnak minden alkalommal, amikor ételt vesznek magukhoz. Mint például: kerüljük az olyan ételeket, amelyeken az egészséges felirat díszeleg. Kerüljük a hazug ételeket, ne fogyasszunk olyasmit, ami nem romlik meg, és ne együnk olyat, amit az ükanyánk nem tekintett volna ennivalónak – képzelje el az ükanyja találkozását a tubusos sűrített tejjel! Arra biztat, hogy vegyük birtokba a konyhánkat, hiszen nincs annál biztosabb módja, hogy visszaszerezzük a kontrollt az étkezésünk felett, mint ha mi főzünk. Figyeljünk oda a gyomrunkra, együnk lassan, és együnk asztalnál. Persze nem az íróasztalnál! Tényleg nagy szolgálatot tesz magának, ha elolvassa.Martin Seligman: Flourish – élj boldogan!

Az életmódváltásnak nem titkoltan azért futunk neki újra meg újra, hogy boldogok legyünk. És ki mutathatná hitelesebben az utat a boldogság felé, mint a pozitív pszichológia alapító atyja, az Amerikai Pszichológiai Társaság elnöke, Martin Seligman, akinek Csikszentmihályi Mihállyal együtt elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a boldogságkutatás létjogosultságot nyert.

Seligman könyve olyan tudományosan is körbejárt stratégiákat részletez, mint a rendszerszintű kedvesség, a hála, a minket körülvevő jó dolgok számba vétele, vagy az optimizmus. Használható módszereket ad ahhoz, hogy a saját valóságunkat úgy építsük fel, hogy közben az életünk és a személyiségünk pozitív elemei kerüljenek túlsúlyba. Nem is szólva arról, hogy tele van tesztekkel!

Emellett nagyszerű összefoglalója a pozitív pszichológia eddigi, alig több mint egy évtizedre visszatekintő múltjának, és ezek a kulisszatitkok csak még olvasmányosabbá teszik a könyvet. Ha szeretne fejest ugrani a boldogságba, Seligman könyve a lehető legjobb kiindulópont.Marie Kondo: Rend a lelke mindennek

Az új élet elkezdése után óhatatlanul bekövetkezik az új élet folytatása, amikor könnyen érezheti, hogy épp a környezete az, ami akadályozza a felszabadult fejlődésben. És itt kivételesen nem az emberekre gondolunk, akik körülveszik, hanem a fizikai tárgyaira, amelyekkel az évek során körbe bástyázta magát. Igen, nézzen csak körül! Ha eljut eddig a felismerésig, talán bizsergetni kezdi majd az érzés, hogy esetleg ki kellene próbálni a jóléti világ mostanában divatos trendjét, a lomtalanítást. Érdemes viszont úgy nekifogni, hogy értelme is legyen, és ehhez nagyon jó sorvezetőt ad a műfaj koronázatlan királynője, Marie Kondo.

A japán Marie Kondo egy egész birodalmat épített arra, hogy az emberek lomokat halmoznak fel, és az életük egy adott pillanatában meg akarnak szabadulni tőlük, de nem tudják, hogyan. Egyrészt segít felelősséget vállalni a saját rendetlenségünkért, másrészt végigvezet a lomtalanítás sokszor fájdalmas, érzelmileg is megterhelő folyamatán, harmadrészt megtanítja, hogy hogyan tudjuk megbecsülni a tárgyainkat. Nem mellesleg felfedi a tökéletes hajtogatás titkát is! A könyv olvasásakor néhol mániásnak vagy bugyutának tűnhet a szöveg, de ne hagyja megtéveszteni magát, mert az üzenet tényleg sokat ér: olyan tárgyakkal vegyük körbe magunkat, amelyek örömet okoznak.B. K. S. Iyengar: Jóga új megvilágításban

Kicsit sem lepődünk meg, ha miközben az életmódváltáson morfondírozik, az ugrik be elsőre, hogy el kellene kezdeni jógázni. Ez valóban nagyszerű fókuszpontja az életminőség javításának, csak támogatni tudjuk. Ha pedig a gyakorlás mellett irodalomra is szüksége lenne, akkor leginkább B.K.S. Iyengar alapművét, az 1966-ban megjelent Jóga új megvilágításban című, méretre is tekintélyes könyvet ajánlanánk. Több mint 200 testtartás, egy kis jógafilozófia és légzéstechnika is belefért, a könyv erőssége viszont az a több száz fotó és pontos leírás, amellyel maga a mester mutatja be az ászanákat, így nagyszerű referencia, ha esetleg az órán nem volt világos valami. Ráadásul azt is megtudjuk, hogy melyik póz mire jó.

Iyengar nem véletlenül volt az egyik legnépszerűbb guru Nyugaton: mindenki számára képes volt közel hozni a jógát, és hitt is abban, hogy a jóga mindenkié – vagyis ne hagyjuk, hogy bármi is visszatartson. Ha csak egy jógás könyvet lapozna fel, akkor ez legyen az!Allen Carr: Leszokni a dohányzásról? Így könnyű!

Az életmódváltás sokak esetében szinonimája a leszokásnak a dohányzásról, és ha valami ilyesmit forgat a fejében, és a legközelebb akar kerülni ahhoz, hogy biztosra menjen, Allen Carr zseniális módszerét és könyvét ajánljuk – a személyes példa garanciájával. Nyilván nehéz elhinni, hogy az ember elolvas egy könyvet, és mire a végére ér, azt veszi észre, hogy már nem dohányzik, de Carr könyve tényleg így működik. Varázslatosan oszlatja el a félelmeket, amelyek egy ilyen hatalmasnak tűnő vállalást kísérnek, mint a leszokás, és a kukába dobat velünk minden elképzelést az akaraterő vagy az elvonási tünetek félreértett hatalmáról.

Carr módszerével a leszokás nem olyan, mintha csatába indulnánk, sokkal inkább úgy hat, mint saját magunk megjutalmazása. Carr nagyon sok dohányzással kapcsolatos tévhitet is eloszlat, és célzottan ébreszti fel a mindannyiunkban ott rejlő nemdohányost. Allen Carr könyve tényleg megérdemli a felhajtást, amely körülveszi, teljes joggal adtak el belőle több millió példányt. Olvassák el, olyan szabadságot kapnak cserébe, amiről álmodni sem mertek!


Könyvajánló


Cameron Diaz: A test könyve

Cameron Diaz szerzői munkásságáról már áradoztunk korábban, de a könyve olyan telitalálat, hogy mindenképpen itt a helye. Nagyszerű alapot ad ugyanis ahhoz, hogy – mint az alcíméből kiderül – megismerjük az éhség törvényét, az erő tudományát, és más módjait annak, hogy szeressük a csodálatos (!) testünket, és ennél jobb kiindulópont nem is kell egy kiadós életmódváltáshoz. Mindezt tudományosan kipárnázott szövegekkel és grafikákkal teszi, és olyan lelkesedéssel, hogy olvasás közben szinte azonnal kedvet kapunk ahhoz, hogy ugrókötelezzünk vagy súlyzókat emeljünk.

Diaz könyve sokat segít, hogy tisztában legyünk azzal, miből tudjuk, hogy jól vagyunk, vagy azt, hogy éppen akad valami gond a szervezetünk működésével, és egész jól felvázolja, hogyan gondoskodjunk magunkról úgy, hogy meglegyen az energiánk, ami az élethez kell. Diaz könyvét érdemes akkor is forgatni, amikor némi önbizalom-növelésre van szükségünk, mert segít értékelni azt, hogy mennyire hihetetlenül csodálatos kis szerkezetet kaptunk erre az életre a testünkkel.


Könyvajánló


Kriston Andrea – Ruzsonyi Péter: Kriston intim torna

A kamaszlelkű ismerősei vihognak majd egy jót, ha meglátják a könyvespolcán, de ez ne tántorítsa el attól, hogy alaposan átolvassa Kriston Andrea elmélettel, gyakorlattal és fotókkal tisztességesen felszerelt könyvét. Kriston Andrea ugyanis tényleg mindent tud azokról az izmokról, amelyekről egyrészt soha nem beszélünk, és amelyek másrészt rengeteget felelnek azért, hogy hogyan érezzük magunkat, és mennyire működőképes a testünk. Vegye hát a bátorságot, és fedezze fel a bicepszen és a hasizmon túli izommunkát, és figyeljen befelé, mert kifizetődik!

Ha pedig némi túlfűtöttséget vár a módszer elnevezése alapján, azt legfeljebb majd a következmények között keresse. Az intim torna elsősorban a tudatos egészségvédelem része, és valójában nem opcionális, hanem elengedhetetlen. Vagyis egy kiadós életmódváltásba elég fontos lenne beépíteni. (Kriston Andrea egyébként gondolt a férfiakra is, ők is leemelhetik a vonatkozó könyvét a polcról). A boldog öregkor reményében minél hamarabb kezdjen el foglalkozni a záróizmaival, nem is szólva arról, hogy ez a fiatalságát is boldoggá teheti.


Könyvajánló


Giulia Enders: Bélügyek

Ha már a belső értékeinkkel foglalkozunk, ne hagyjuk ki a beleinket sem, amihez a témában írt legcukibb könyvet ajánljuk. És hogy valójában mekkora érdeklődésre tart számot ez a titokzatos, és általában titkolt szervünk, azt jól bizonyítja, hogy Giulia Enders Bélügyek című könyve hatalmas bestseller lett: csak Németországban több mint egymillió példányt adtak el belőle. Elsőre tabudöntésnek tűnhet – igen, szó van benne arról is, hogy jól ülünk-e a vécén –, de ha egészségesek akarunk maradni, jobb, ha nem kezeljük tabuként a saját testünket.

A hashajtóktól a depresszióig, az antibiotikumoktól az allergiáig széles utat jár be a könyv, miközben körbevezet a belek csodálatos világán. Ha kicsit is jobban odafigyelünk a legnagyobb szervünkre, máris sokat tettünk magunkért. Ismeretterjesztésre is tökéletes, de ha hozzávesszük, hogy a tudás nemcsak hatalom, hanem egészség is, akkor Giulia Enders könyve nagyszerű alapja lehet az életmódváltásnak.


Könyvajánló


Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!

Ha arra van szüksége, hogy valaki fenékbe rúgja végre, hogy elkezdjen valamit, Farkas Líviára számíthat. Kíméletesen, de határozottan teszi. Az Ennél zöldebb már nem lesz! tulajdonképpen egy részletes útmutató arra, hogy kitaláljuk, mit akarunk, és aztán meg is valósítsuk – lehetőleg még belátható időn belül. Vagyis újévi fogadalmakhoz tökéletes kísérő olvasmány. És nem egy passzív olvasmány, legalábbis nehéz úgy végiglapozni, hogy közben ne kezdjünk el TENNI is valamit.

Önismereti mankó is, olyan kemény kérdésekkel, mint például mivel megy el egy napunk, mit akarunk magunktól és az élettől, és mennyire ragaszkodunk az otthonos kis pocsolyánkhoz, amelyből tudjuk, hogy tovább kellene lépni, de nem tesszük. Alaposan szétcincálja a kifogásokat, sorvezetőt ad a legegyszerűbbnek tűnő feladatokhoz, amelyekhez magunktól talán soha nem kezdenénk neki. És az egész autentikusan hangzik a szerzőtől, ettől azt érezheti az olvasó, hogy ezek kipróbált módszerek, és talán nála is beválhatnak. Az olvasásához biztosan szüksége lesz egy papírra és egy tollra is.


Könyvajánló


John C. Parkin: F**k It - B...a meg! – Az igazi spirituális út

Végül jöjjön az egyik leghasznosabb kötet, amelynek a kétségtelenül szórakoztatóan író szerzője a bassza meg! kimondásának a spirituális erejében bízik. A káromkodás feszültségoldó vagy fájdalomcsillapító hatását régóta ismeri az emberiség, John C. Parkin azonban tudatos szintre emelte az önkéntelen bazdmegezést. Parkin szerint az emberek jó része azzal szúr ki saját magával, hogy olyan dolgok miatt aggódik, amelyek egyáltalán nem fontosak, és emiatt szép lassan maga alá temeti őket az életük – amelyet azért elsősorban mégiscsak élvezniük kellene, ha már az övék.

Parkin szerint úgy rángathatjuk ki magunkat ebből az öngerjesztő nyomorúságból, hogy időnként, egy-egy stratégiai pillanatban vagy helyzetben kimondjuk, hogy bassza meg! Cserébe szabadságot és megváltást kapunk. Ez a felismerés elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy az Angliát időközben Olaszországra cserélő Parkin és felesége, Gaia egy kisebb bassza meg! birodalmat építsen fel, könyvekkel, tanfolyamokkal, elvonulásokkal és természetesen levéllistával
. A módszer mestere elismeri, a felvetés, hogy a dolgok nem is fontosak, összezavarhatja az embereket, de ígéri, hogy a tudatos káromkodással megérezzük „a szabadság ellenállhatatlan illatát”. Mert bizonyos dolgok tényleg nem számítanak.


Könyvajánló