Ezek a szócikkek még a Wikipédián sem fértek el

Fotó: AFP / KAREN BLEIER

-

Szalonnapokalipszis, nindzsamalac, meztelen víziló - ha egy listát végiggörget ma, ez legyen az.


A Wikipédiában közismeretesen minden benne van. Még az is, amit töröltek belőle. Az angol nyelvű enciklopédia ugyanis remek listát ápol azokról a szócikkekről, amelyeket ugyan nem hagytak meg, ám akkora marhaságokat tartalmaztak, hogy teljesen nem tűnhetnek el. A jobbakhoz - ilyen a 22,86 Centimetre Nails - magyarázat is tartozik. A fenti példát azért találták feleslegesnek, mert nem tartják valószínűnek a szerkesztők, hogy Trent Reznor (Nine Inch Nails) a közeljövőben metrikus mértékegységekre állna át.

Egy ismeretlen szerző külön szócikket szentelt például a bacon armageddonnak, amely szerint a világot az angolszalonna hatalma fogja elpusztítani. Hasonlóan lényeges, ám törölt esemény volt a "Hozd magaddal a PEZ-cukorka-adagolódat a munkába"-nap is. Utóbbit a cukorka gyártója is népszerűsítette 2013 telén.Az igazán elvadult szócikkek azonban még annyira sem gyökereznek a valóságban, mint a fentiek. Soha nem tudhatjuk meg, hogy mi a rajongás ellenszere, képesek voltak-e a velociraptorok az űrugrásra, vagy hogy mik kerültek fel a világ leghíresebb görögdinnyéinek listájára.

Nem a Wikipédiáról lenne szó, ha a listaoldalon ne lenne egy lista a törölt listákról. Mivel maguk a listák megsemmisültek, komolyabb könyvtárazás nélkül soha nem tudják meg, kik haltak meg teknőssel a fejükön. Pedig valaki már egyszer elvégezte a munkát mindannyiunk helyett.


Wikihumor néven a magyar nyelvű netes enciklopédia is üzemeltet egy gyűjtőoldalt, amelynek az egyik lapja a törölt viccek és zagyvaságok. Az igazi leleteket viszont az angol wiki rejti. A hipszter tündér természetrajzát azért keressék meg.

A leletért a Boing Boing kacatblogot illeti a kredit.