Évente 33 ezer embert veszítünk el a rák miatt

Forrás: /

-

Magyarországon a megelőzhető ráktípusok is rengeteg áldozatot szednek, pedig a rákos megbetegedések közül sok a korai stádiumban jól kezelhető. Április 10-én van a nemzeti rákellenes nap.


Magyarországon az összes haláleset negyedéért a rákos megbetegedések felelősek, Ez átlagosan napi 90 halálesetet jelent, vagyis majdnem minden negyedórában meghal valaki rák miatt. A lakosságszámhoz mérten több áldozatot szed nálunk a rák, mint a világ bármely más országában. Van tehát létjogosultsága az április 10-ei nemzeti rákellenes napnak.

Magyarországon ráadásul a megelőzhető ráktípusok is rengeteg áldozatot szednek, így nem lehet eléggé hangsúlyozni a szűrések és a megelőzés fontosságát. A rákos betegségek korai stádiumban ugyanis még jól kezelhetőek, és van olyan ráktípus is, amely ellen ma már védőoltás is hatékony védelmet nyújthat.

A nők körében egyik leggyakoribb daganatért, a méhnyakrákért szinte 100 százalékban a humán papillómavírus (HPV) a felelős, amely ellen már közel tíz éve elérhető védőoltás. Ennek ellenére még mindig kevesen kérik az oltást, ez is az oka annak, hogy évente még mindig 1000-1200 új megbetegedést diagnosztizálnak Magyarországon, és közel 500 nő hal bele a betegségbe.


Nehéz kikerülni a HPV-t

A HPV veszélyét jól mutatja, hogy a nők 80 százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik vele. Bár a fertőzés az esetek többségében elmúlik, minden tizedik fertőzöttnél kialakulhat valamilyen daganatos elváltozás. Leggyakrabban szövettanilag ugyan jóindulatú, ám a szexuális életet ellehetetlenítő nemi szervi szemölcsöt okoz, amellyel a magyarok 10 százaléka legalább egyszer szembesül élete során. Mivel a természetes fertőzés után nem alakul ki tartós védettség, többször is el lehet kapni a vírust.

A méhnyakrák a 45 év alatti nők körében a második leggyakoribb daganattípus: a kialakulásáért felelős HPV ellen hatékony védelmet nyújt a védőoltás. „Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni a rendszeres szűrésekről sem, hiszen a HPV elleni leghatékonyabb védelmet a védőoltás és a rendszeres szűrések együttes alkalmazása jelenti” – mondja dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke. A HPV ráadásul nem csak a nőket fenyegeti: többek közt pénisz és végbélnyílás körüli rákokat is okozhat, és összességében a rosszindulatú daganatok 5 százalékáért tehető felelőssé.

Sokan nincsenek tisztában a HPV veszélyeivel, és azt gondolják, hogy óvszerrel védekezhetnek a vírus ellen. A fertőzés pedig bőrkontaktussal is terjed, ezért az óvszer csak 70 százalékos védelmet nyújt – hívja fel a figyelmet a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság.